Otvoreni Don Brankovi dani muzike, Bar predstavlja Dina Desančić

U sklopu obilježavanja Dana državnosti Crne Gore u nedjelju naveče, 14. jula, svečano su ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru otvoreni “18. Don Brankovi dani muzike”, muzički segment festivala “KotorArt”, na kojima naš grad predstavlja violinistkinja Dina Desančić.

Na svečanom otvaranju su premijerno izvedene kompozicije koje je Festival poručio od crnogorskih autora.

Ivan Marović napisao je kompoziciju “Kotor 1979”, u znak sjećanja na 40 godina od zemljotresa koji je duboko uzdrmao grad, i stanovnike, i ostavio trajne arhitektonsko-kulturološke posljedice, dok je Nina Perović komponovala djelo “Pogledi”, inspirisana Kotorom i Bokom kotorskom u kontekstu svjetske baštine.

Festivalskim orkestrom “KotorArta”, sastavljenim od muzičara iz Crne Gore i regiona, prvi put dirigovao je doajen muzičke umjetnosti s ovih prostora, Bokelj porijeklom, maestro Julio Marić, dok su solističke uloge povjerene sopranima Oliveri Tičević, Marijani Šovran i Milici Milanović, kao i hip-hop ansamblu “Who See”.

Premijerno je prikazan dokumentarni film Duška Vulekovića – “Priča o potresu”, u kojem se autor bavi temom zemljotresа i restauracijе, kao i očuvanjem kulturno-istorijsko-prirodne baštine u Kotoru.

“Vođen misijom svog osnivača, Don Branka Sbutege, ‘KotorArt’ i ove godine teži da glazbom oplemeni društvenu stvarnost, poboljša multikulturalizam, očuva sjećanja na povjest Kotora, Boke kotorske i Crne Gore u cjelini. S tim u vezi, posebna pažnja je posvećena umjetničkom obilježavanju četiri decenije od zemljotresa u Crnoj Gorii i stavljanja Kotora na Listu svjetske baštine UNESCO-a “, poručio je Ratimir Martinović, direktor Festivala.

Uz zvona s katedrale Svetog Tripuna, 18. Don Brankove dane muzike otvorio je ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

“Moglo bi se reći da je Kotor, zahvaljujući ovom festivalu, postao savremena i dinamična kulturna scena, na kojoj se osim prezentacije visokog umjetničkog stvaralaštva odvija i svojevrsni dijalog između recentne kulture i bogatog nasljeđa”, poručio je Bogdanović.

“Don Brankovi dani muzike” trajaće od 13. jula do 13. avgusta kroz 28 glavnih i preko 150 pratećih programa, uz učešće brojnih umjetnika iz regiona i zemlje.

Naša sugrađanka, magistrica violine, Dina Desančić, ističe da je ovo njena peta godina u festivalskom orkestru “KotorArta”, i prva premijerna u ulozi koncertmajstora orkestra odnosno koncertmajstorice.

“Odgovornost je bila ogromna, s obzirom da svi znamo na kojoj visini zadatka se prilikom svakog izvođenja nalazi ovaj orkestar. Pijetet je bila i činjenica da smo ovog puta nastupali pod dirigentskom palicom maestra Julija Marića. Nije lako biti lider ni u jednoj oblasti, potrebno je da, osim nezaobilaznog znanja, posjedujete harizmu i odlučnost da u datom trenutku izađete na scenu i uspješno savladate sve one očekivane i neočekivane izazove koji se u datom trenutku nađu pred vama. Ogromna je privilegija dobiti ovako važnu ulogu na otvaranju festivala od državnog značaja za kulturu Crne Gore, ali je utoliko i zadovoljstvo veće poslije uspješno završenog koncerta. U srijedu veče nas očekuje još jedan koncert, na kojem ću, sa zadovoljstvom, svoje mjesto koncertmajstora prepustiti dragom kolegi i vrsnom violinisti, Teodoru Ikanoviću.” kazala je Desančić.

Ona je citirala čelistkinju Timeu Kalmar, selektorku i intendanta orkestra, redovnu profesorku na katedri kamerne muzike na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, koja je u jednom intervjuu rekla: ” KotorArt Vam, sa svojim visokim nivoom organizacije omogućava da se na Don Brankovim danima muzike zaista osjećate kao umjetnik. ”

Share.

Comments are closed.