Parlamentarni izbori, 8. jun – Saopštenja

PzP, Lekić: Za Maljevik kao da je vrijeme stalo. Hitno potreban novi pristup valorizacije resursa i investicione politike

Umjesto broja gostiju, koji je projekat hotelsko-turističkog kompleksa na Meljeviku trebao da donese, danas brojimo međusobne privredne sporove između opštine Bar i investitora.

Riječ je o projektu koji kasni više od 15 godina, a koji je trebao da obezbijedi nova radna mjesta, rast prihoda opštine po osnovu turizma, kao i rast značaja našega grada, ali i Crne Gore kao nove turističke destinacije. Na Maljeviku danas vidimo ledinu, prazninu kao spomen na prazna i neostvarena obećanja bivše Vlade.

Još od 2007 godine, kada je investitor Sonuba Montenegro kupio zemljište na Maljeviku do danas, suočili smo se sa brojnim problemima, od onih sa investitorom koji nije ispunajvao svoje obaveze iz ugovora, preko administrativno-pravnih problema, koje je bilo potrebno na vrijeme riješavati, a što je kasnije rezultiralo brojnim privrednim sporovima. 

U vezi realizacije ove investicije, koju je bivša Vlada DPS-a nazivala investicijom vijeka, postojalo je prvo obećanje da će radovi biti završeni 2012 godine, a zatim do kraja 2013 godine. Posljednje obećanje, od strane aktuelnog predsjednika opštine Bar podrazumijevalo je da će potpisani Sporazum sa investitorom o regulisanju međusobnih prava i obaveza, potpisan 2019 godine, značiti izlazak iz ovih problema. Ocjena Pokreta za promjene da je ovaj Sporazum bio štetan po opštinu se pokazala ispravnom. Nakon više od tri godine od potpisivanja sporazuma nisu ostvareni značajniji pomaci. Još uvijek nije započeta izgradnja hotelskog kompleksa, a opština je potpisivanjem ovog sporazuma odložila naplatu svojih potraživanja u iznosu od preko devet miliona eura.

Vlada svih ovih godina nije uradila ništa, ili veoma malo, u pogledu toga da se ispune svi prethodni preduslovi, kao što su pitanja eksproprijacije zemljišta, izrada kvalitetnog prostornog plana i njene razrade, elektro-energetske, hodrotehničke i putne infrastrukture i slično. Sama prodaja zemljišta na Maljeviku 2007 godine za 32.518.560 eur, koje do danas nije valorizovano na pravi način, predstavlja jedan od većih promašaja investicione politike bivše Vlade i nedostatka vizije i znanja o načinu valorizacije prirodnih resursa.

Zato su nam potrebne promjene. Zato nam je potrebna ozbiljna, reformska Vlada sa jasno definisanim mjerama i vizijom razvoja države.

Pokret za promjene svojim izbornim programom koji sadrži više potrebnih mjera predviđa:

  • unaprjeđenje poslovnog ambijenta i investicione klime, odnosno stvaranje ekonomskog okvira pogodnog za investicije, priliv zdravog novca i otvaranje novih radnih mjesta.
  • izradu kvalitetnog prostornog plana,
  • moderan saobraćajni sistem kao preduslov razvoju turizma,
  • održivi razvoj turizma uz optimalno korišćenje prirodnih resursa i očuvanje ekoloških procesa i prirodne baštine.

Vjerujemo da su promjene moguće i da je došlo vrijeme da se donesu ispravne odluke!

Zato Pokret za promjene! Prvo Crna Gora! Broj 8! Reforme za spas zemlje!

***

Aleksa i Dritan u Podgorici: Mafiji objavljujemo rat do pravnog i političkog istrebljenja

Da Crnu Goru, nakon 11. juna očekuje sveukupan uspjeh, poručeno je sa završne pobjedničke konvencije izborne liste “Aleksa i Dritan, Hrabro se broji” okupljene oko koalicije Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA, koju predvodi Aleksa Bečić.

Pred hiljade okupljenih građana u sportskoj sali Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra poslata je jasna poruka: “Adio svađalice i mešetari, adio narko karteli, adio organizovane kriminalne grupe, adio mafijo. Dobro došla zdrava, pomirena, sigurna, pobjednička, pravedna, evropska, građanska, ekološka i najbolja Crna Goro!”

Nosilac izborne pobjedničke liste Aleksa Bečić nakon obilaska gotovo svakog kraja Crne Gore, narodu Crne Gore podnosi raport sa zaključkom i obećanjem da garantuje stabilnu 44. Vladu, ozbiljnu parlamentarnu većinu, Crnu Goru u Evropskoj uniji 2027. godine i Crnu Goru mirnu, prosperitetnu i pomirenu najmanje za narednih 20 godina.

Bečić je jasno i glasno, mafiji koja je tri decenije urušavala crnogorsko društvo, objavio “rat do političkog i pravnog istebljenja”.

“Naš jedini protivnik na ovim izborima je crnogorska mafija i političke sluge crnogorske mafije. Vidite da su se unervozili, mafija se uznemirila zato što smo se mi ujedinili. Nije ni čudo što su se unervozili, znaju da vrijeme ističe, znaju da sat veoma brzo otkucava i ja im večeras kao nosilac ove dostojanstvene izborne liste saopštavam da im večeras u ime naroda Crne Gore, mafiji Crne Gore, objavljujem rat do istrebljenja, rat do pravnog i političkog istrebljenja. Kad pobijedite mafiju vratili ste sistem vrijednosti, jer bez morala nema jednog društva. Bez moralnih principa nema jedne države. Kad pobijedite mafiju obezbijedili ste političku i pravnu sigurnost, a time i nove investicije.”, ističe on.

Bečić je takođe naglasio da je spreman set anti mafijaških zakona, kao i to da će se u budućnosti morati poštovati prava svih radnika ove zemlje.

“Imamo i set anti mafijaških zakona koji će nam pomoći da formiramo Fond za pravdu. Fond za pravdu gdje će ići sva nelegalno oduzeta imovina da bi otišla tamo gdje treba, da bi otišla kod ranjivih i osjetljivih kategorija stanovništva.

I moji uvaženi radnici, koji ste najveći gubitnici tranzicije u Crnoj Gori znajte da vas nećemo zaboraviti. 30 godina je ovdje važila parola dostojanstvo tajkunima, a ponižavanje radnicima.

Mijenja se to kolo, obrće se točak i dolazi nova istorija, nova parola i nova politika. Dostojanstvo radnicima i radničkoj klasi, a pravna smrt i pravna sahrana mafijašima, tajkunima i privilegovanim pojedincima.

Ako je potrebno zajedno sa vama da idemo u te pojedine ozloglašene privatne kompanije, za koje smatram da ih nema mnogo, da otvorimo dosije, da vidimo šta piše u ugovorima o radu, šta piše u zakonu o radu, da li se poštuju slobodni sati, da li se poštuju slobodni dani, da li se poštuje godišnji odmor, koliko se uplaćuje na račun, koliko se uplaćuju doprinosi.

Nikada više niko neće ponižavati i ugnjetavati crnogorske radnike”, naglašava Bečić.

Lider Demokratske Crne Gore prisutnima je saopštio da koalicija koju predvodi ima tri zakletve koje će zasigurno ispoštovati i koje predstavljaju temelje vječnosti Crne Gore.

“Tri naše zakletve, tri naša zavjeta, tri temelja vječnosti Crne Gore su: građanska i pomirena Crna Gora, sahranjena mafija i jaka radnička klasa.”

Premijer Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA dr Dritan Abazović saopštio je da nije ostala nijedna kategorija društva koja nije osjetila kako se hrabro, pošteno i časno bori za svoju zemlju.

,,Oduzimali smo od tajkuna, a vraćali građanima na svakom mjestu. Mi smo jedina opcija koja je na ovim izborima ponudila konkretne projekte. Blagostanje svakog društva se ostvaruje tako što se marljivo radi od jutra do mraka i što se građani podržavaju na svakom koraku. Ovo je prva godina da u prvom kvartalu brojimo suficite, da imamo najnižu stopu inflacije, da u jednom danu država ima 20 hiljada eura od trajekta, a ne Milo Đukanović, njegov brat i kum. Pravda će zakucati na vrata mnogih i nakon 11. juna. Vratićemo novac koji je stečen protivzakonito kroz FOND PRAVDE i Fond za stanove u džepove građana i graditi nove škole i bolnice, povećavati plate i penzije, razvijati infrastrukturu. Gradićemo mostove i prema Albaniji i prema Srbiji. Napravićemo najbolje poteze, izgraditi aerodrome u Beranama i Nikšiću, spasiti Pljevlja, realizovati ekološke i energetske projekte. Borili smo se hrabro svih ovih godina, ali u nedjelju moramo dati još jedan doprinos, da bismo nastavili putem razvoja”, kazao je on.

,,Ne bi danas Vesna Medenica ili Blažo Jovanić bili tamo gdje jesu da nije bilo hrabrih odluka. Mogao sam da na svoja leđa prebacim jednog Mila Đukanovića, Duška Markovića, Peđu Boškovića,… Poručujem svima onima koji danas sa njima šuruju, da će im se isto dogoditi, ali da nećemo čekati 30 godina”, istakao je Abazović.

Abazović je istakao da Crna Gora pripada svima i da će naredna vlada biti inkluzivna.

,,Širićemo poruku mira i pomirenja širom države, regiona i svijeta”.

***

Vuksanović (HGI): Politika ne smije biti nadmetanje u gomilanju moći i vještini manipulacije

“Sve ovo što se događa ovih dana, pokazuje da nam je potrebna potpuno nova politička, ali ne samo politička kultura. Naša politička scena je već predugo gladijatorska arena u kojoj se akteri bore za premoć na život i smrt. To nije politika. Politika nije nadmetanje u gomilanju moći. Politika nije vještina manipulacije. Politika nije poligon za ‘kreativna’ podmetanja, cinične dosjetke i infantilne ambicije. Ovo što mi ovih dana gledamo – nije politika.

Politika je nešto sasvim drugo: politika je nešto životno, nešto plemenito. Politika je svijest o dobrobiti zajednice. Politika je zajedničko djelovanje u korist svakog pojedinca. Politika je primjenjena etika. Politika je čovjekoljublje na djelu.

To što je ovdje politika postala neprekidni obračun između neodgovornih i nezrelih ne mijenja smisao politike. To je samo pokazatelj nedoraslosti. Moramo što prije odrasti i uozbiljiti se.

Posebno apelujemo na naše mlade kolege da nipošto ne potežu teške i toksične riječi. Da se mi u HGI pitamo, korištenje određenih prejakih riječi u javnom polju bi ubuduće trebalo tretirati kao djelo uznemiravanja javnosti.

Pozivamo sve aktere sa čitavog političkog spektra da shvate odgovornost koja stoji pred njima i da učine sve da se izborni proces regularno privede kraju, nakon čega će, nadamo se, građani i institucije odgovarajuće ocijeniti djela svakoga od nas”, navodi se u saopštenju Adrijana Vuksanovića, predsjednik HGI.

***

Vukšić (Složno i tačka): Niko nas ne finansira sa strane kao skoro sve ostale, nemamo nalogodavce osim naroda

„Narodna koalicija – Složno i tačka“ održala je predizborni skup u Podgorici. Na skupu su se pored nosioca liste Dejana Vukšića obratili i kandidati za poslanike Marko Milačić, Vladislav Dajković, dr Novica Stanić, Mladen Premović i Maja Mršulja.

Nosilac liste Dejan Vukšić sa skupa u Podgorici poručio je:

„Siguran sam da smo skoro jedina politička opcija na ovim izborima koju niko ne finansira sa strane. Nemamo nikakve nalogodavce, osim naroda Crne Gore, nemamo nikakve interesne grupe, nemamo sivu eminenciju koja stoji iza nas da posle očekuju od nas da ispunjavamo nekakve usluge ili da vraćamo određene usluge. Tako je bilo i dok sam bio direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, niko nije smio da me pozove i da nešto traži. Jedan što se često slika i pripisuje sebi zasluge je pokušao par puta, pa je dobio zid, naravno zbog toga sam kasnije vjerovatno smijenjen.“

Kandidat za poslanika i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je:

„U ovoj priči, priči velike Narodne koalicije imate čistu, zdravu, novu srpsku, ali u suštini crnogorsku priču, priču Crne Gore. Crne Gore koja se nije odrekla sebe. Crne Gore koja će se istinski izboriti protiv kriminala, koja će procesuirati Mila Đukanovića, koja će stvoriti ljepše mjesto za živiot za našu djecu, za naše porodice. Priču koja će se istinski boriti za svoj narod.“

Kandidat za poslanika i predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković je poručio:

„U poslednje vrijeme slušamo ludačka obećanja. Neki kažu da će povećati životni vijek, da će penzioneri da žive 120 godina, pričaju o penzijama od 1 500 eura, dok moja baba Darinka prima 110 eura penzije. Drugi obećavaju kineskih pet milijardi. A šta obećava Narodna koalicija? Narodna koalicija obećava normalne, jednostavne stvari koje će da poboljšaju status srpskog naroda u Crnoj Gori.

Moj san je da i u srpskim naseljima krenu da asvaltiraju puteve, da stavljaju novu, a ne divlju rasvjetu, da dođe voda u srpska naselja, da se srpska naselja legalizuju, da nam ne prijete da će da nam ruše krov nad glavamam, jer ne tražimo besplatnu legalizaciju droge, nego kuća.“

Kandidat za poslanika i predsjednik Pokreta za Pljevlja dr Novica Stanić kazao je:

„Mnogi su poharali Crnu Goru, od Omer Paše Latasa, pa do Mahmut Paše Bušatlije, ali svaki put je Crna Gora poslije te pohare bila jedinstvenija u namjeri da se bori za krst časni i slobodu zlatnu.

Jedino je Milo Đukanović opljačkao, podijelio i zavadio Crnu Goru. Zato svaka buduća Vlada mora da ima jedan jedini zadatak, a to je da miri Crnu Goru. Kako se Crna Gora može pomiriti? Tako što će svi građani i svi narodi biti ravnopravni.“

Kandidat za poslanika i potpredsjednik Opštine Berane Mladen Premović kazao je:

„Udruživanje sa Pravom Crnom Gorom, Slobodnom Crnom Gorom, Pokretom za Pljevlja, Demokratskom srpskom strankom je mene oduševilo, jer znamo da smo najjači kada smo složni i da svi stremimo ka istom cilju i siguran sam da svi ovi ljudi, lista Narodne koalicije su ljudi koji nikada neće izigrati vaše povjerenje.“

Kandidatinja za poslanicu i predsjednca Skupštine Opštine Kotor Maja Mršulja je kazala:

„Moramo zajedno stvoriti društvo bez podjela, moramo se pomiriti i ujediniti za dobro svih naroda u Crnoj Gori. Narodna koalicija ima svoju vodilju, a ona glasi „Složno i tačka“.

***

Jakšić Stojanović (Evropa sad): Vojinović urušava obrazovni sistem i koristi ga u predizborne svrhe

“Pozivamo Ministarstvo prosvjete i aktuelnog ministra da poštuju zakone ove države i da nam ne vrijeđaju inteligenciju saopštenjima bez ikakvog pravnog utemeljenja, koja su, uz to, vrlo diskutabilna sa stanovišta morala i etike. 

Svima je jasno da samo u “zemlji čuda” inovativni model zapošljavanja visokoškolaca može da predloži i srednjoškolac, aktuelni potpredsjednik Vlade, gospodinVladimir Joković. Za njim u stopu ide, po onoj narodnoj “Gdje ja stadoh, ti produži”, ministar prosvjete i njegov partijski kolega gospodin Vojinović, praveći cirkus od obrazovnog sistema Crne Gore.

Šta god to značilo, poručujete u saopštenju da ćete “preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se zaštitio interes učenika i ispoštovao postignuti dogovor ministra prosvjete i roditelja na način da nijedan učenik ne bude oštećen” ?!

Pozivamo aktuelnog ministra i resorno ministarstvo da prestanu da potcjenjuju i obmanjuju javnost, prebacujućisopstvenu odgovornost na druge i da crnogorskim građanima jasno odgovore na sljedeća pitanja:

• Navedite imenom i prezimenom ko je odgovorao za ovaj propust kojim se ozbiljno urušava obrazovni sistem. U kojim školama se masovno prepisivalo? Kako su pojedini učenici unaprijed dobili testove i od koga? Ko su direktori i test administratori u tim školama?

• Na koji član i kojeg zakona ili pravilnika se Državna maturska komisija pozvala kada je uputila preporuku Ispitnom centru o ponovnom ocjenjivanju testova učenika, koji nijesu položili ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost?

• Šta je ministar obećao roditeljima i da li su obećanja u skladu sa zakonskim propisima ?

• Na koji način Odluka o preduzimanju mjera zaštite javnog interesa u JU Ispitni centar (donijeta na sjednici Vlade 5. juna 2023. godine) štiti javni interes?

• Da li crnogorska javnost može dobiti valjano obrazloženje zašto su smijenjeni direktorica i Upravni odbor JU Ispitni centar?

• Možete li pojasniti crnogorskoj javnosti ko je ovdje oštećen, kako je oštećen i ko je koga oštetio?

• Šta je zapravo interes učenika, ko i kako će ga zaštititi? 

Zakoni ove države obavezuju ministra prosvjete podjednako kao i sve građane Crne Gore!

Gospodine ministre, zloupotrijebili ste poziciju koja trebada bude primjer časti i morala! Vaši uskopartijski interesi su jasni, ali škola nije pojata i nemate pravo da urušavate obrazovni sistem i da ga koristite u predizborne svrhe!

Zbog svega što ste uradili, najmanje što se očekuje jeste da podnesete ostavku i uputite izvinjenje časnim kolegama i svim učenicima, roditeljima i građanima Crne Gore.

Vrijeme je da upravljanje ovim resorom preuzmu stručni i posvećeni ljudi koji će razumjeti njegov značaj za budućnost našeg društva i koji će se istinski zalagati za unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa na svim nivoima.

Pokret Evropa sad neće odustati od takvih vrijednosti”, navodi se u izjavi Anđele Jakšić-Stojanović, članice predsjedništva Pokreta Evropa sad.

***

Andrić: Koalicija Zajedno ima jasnu i održivu strategiju razvoja poljoprivrede

Kandidat na poslaničkoj listi ‘’ZAJEDNO! Za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković’’ i predsjednik Kluba odbornika DPS Bar, Asim Andrić zahvalio je građankama i gradjanima Bara na ubjedljivoj podršci u svim prethodnim izbornim procesima.

Kako je kazao, koalicija ZAJEDNO! jedina ima da ponudi perspektivan program, koji je naročito fokusiran na jasnu strategiju razvoja poljoprivrede. ‘’Obezbijedićemo značajno veća ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, podstaći ćemo razvoj poljoprivrede, pružićemo podršku domaćim proizvođačima i obezbjediti grantove za mlade farmere, subvencionisati rafove u domaćim supermarketima za plasman domaćih proizvoda i na taj način sačuvati crnogorsko selo’’, istakao je Andrić.

Naglasio je da je naša dužnost da potomcima ostavimo uređenu, evropsku državu i pozvao građane da u nedelju zajedno učinimo prvi korak ka kreiranju budućnosti koja nam pripada – zaokružimo broj 10!

***

Kaluđerović (Za tebe): Država da podstiče i vrednuje dostignuća mladih ljudi

“Crna Gora privlačna za mlade je vizija i cilj SNP-a i zato ćemo i dalje, kao dio buduće vlasti, obezbjeđivati uslove za ambijent, koji će omogućiti mladim ljudima da svoje životne i poslovne planove ostvaruju u Crnoj Gori.

Mladi zaslužuju da budu nosioci razvoja Crne Gore, a država mora da prepozna, podstiče i vrednuje dostignuća mladih ljudi.

SNP insistira da sve državne politike moraju biti kompatibilne sa Nacionalnom strategijom za mlade, uzimajući u obzir specifičnosti mlade populacije kojoj stalno treba otvarati mogućnosti, odnosno aktivno je uključivati u rješavanje važnih društvenih problema.

Bezbjedno okruženje, osmišljeni društveni sadržaji, promovisanje zdravog načina života, uključivanje mladih u organizovanu prevenciju i suzbijanje opasnosti koje pogađaju najviše tu populaciju, poput narkomanije, alkoholizma, kriminala, jesu neophodan segment sveobuhvatne državne politike.

SNP traži da državne institucije, civilni sektor i mediji u punoj mjeri ponesu odgovornost za kreiranje sistema vrijednosti u kome će mladi tražiti uzore u profesionalno i društveno ostvarenim pojedincima, a ne u licima sa potjernica, sistema koji će mladima vratiti vjeru u školovanje i sticanje novih znanja, a ne u populističke priče o bogaćenju preko noći, sistema gdje će mladi ljudi naučiti šta je odgovornost i kako da aktivno i ravnopravno učestvuju u mijenjanju svijeta oko sebe, a ne da budu začaureni na margini društva.

Crna Gora će imati sigurnu perspektivu, samo ako svoju mladost čuva i njeguje, odnosno ako mladima pruža jednake šanse”, navodi se u saopštenju Slađane Kaluđerović, kandidatkinja za poslanicu SNP-Demos „Za tebe”.

Share.

Comments are closed.