Paroh barski Slobodan Zeković: Da budemo složni i zajedno

Gost Radio Bara u popodnevnom programu bio je paroh barski, protojerej stavrofor Slobodan Zeković.

On je na početku razgovora sa Nemanjom Jankovićem, čestitao svim pravoslavnim hrišćanima veliki vjerski praznik Blagovijesti.

Na pitanje šta savjetuje vjernicima i onima sa kojima je u kontaktu, paroh barski je rekao da je pojava virusa korona velika nepoznanica i za ljekare i medicinske radnike.

“S početka smo svi malo bili opušteni, smatrajući da je možda u pitanju neki običan virus, međutim, kako je vrijeme odmicalo, vidjelo se da sve može da bude opasno i komplikovano, pa su preduzete preventivne mjere kako bi se širenje virusa usporilo i u neko dogledno vrijeme i zaustavilo. Od početka uvođenja preventivnih mjera od strane zdravstvenih institucija Crne Gore, naša Mitropolija se pridržava datih uputstava i shodno tome smo saobrazili i naš cjelokupni bogoslužbeni život. Od prvoga dana, dakle, obustavili smo sve naše aktivnosti, izuzev bogosluženja. Pošto su u jeku donošenja preventivnih mjera još uvijek bile litije u crnogorskim gradovima, one su odmah, istog dana, obustavljene. Isto tako i časovi vjeronauke, predavanja, probe horova, razna druga okupljanja koja su bila svakodnevna pri našim parohijama. I bogosluženja su dosta redukovana i usklađena, koliko je to moguće, sa mjerama koje su na snazi“, naglasio je protojerej Slobodan Zeković.

Putem crkvenih medija i društvenih mreža Mitropolija se trudi da obavještava vjernike o svim aktuelnim dešavanjima tako da je i njegova preporuka vjernicima da prate zvanična saopštenja Mitropolije, a ko ima bilo kakvu nedoumicu da bude u kontaktu sa svojim parohijskim sveštenikom.

Bogosluženja su redovna, dakle, sva dnevna, nedjeljna i praznična bogosluženja se obavljaju u našim hramovima, s tim da njima ne mogu da prisustvuju vjernici. On poziva sve hrišćane da, u ovim danima koji su zaista jedno veliko iskušenje koje je došlo iznenada, budu trpeljivi, da po riječi Gospodnjoj, trpljenjem spasavaju duše svoje, da budu u svojim domovima, da svoje domove pretvore u male hramove u kojima će uznositi molitve Gospodu.

“Znamo da svim vjernicima mnogo nedostaju zajednička bogosluženja u našim hramovima, a prije svega svete liturgije. Ali oni znaju u kojim se intervalima ta bogosluženja vrše. Ona se i dalje obavljaju doduše bez njihovog prisustva. U to vrijeme trebalo bi i naši vjernici u svojim domovima da uznose svoje moliitve Gospodu i da na taj način, u duhu molitve, ostanemo zajedno i da, ako Bog da, što prije izađemo iz ovog teškog perioda“, objašnjava paroh barski.

Gospodin Zeković je na pitanje kako će biti organizovan Vaskrs odgovorio da sve zavisi od toga kako će se odvijati sistuacija sa epidemijom.

“Nadamo se da će epidemološka situacija krenuti na bolje i da će i vremenom mjere početi da se postepeno ukidajju. Teško je predvidjeti šta će se desiti u narednim danima. Ako bude situacija kao što je ovih dana, mi ćemo, svakako, dnevna, praznična i ova ostala bogosluženja obavljati redovno. Ukoliko i dalje bude na snazi mjera da bogosluženja budu bez prisustva vjernika, moraćemo svi malo da se strpimo, da umnožimo naše molitve u domovima. A opet, ako neko ima bilo kakvu nedoumicu i u vezi sa proslavom praznikom, moj je savjet da kontaktira svog sveštenika, da od njega dobije riječ i utjehe i pouke kako da se svi držimo ovih dana. Isto tako da prati zvanična saopštenja koja bude objavljivala naša Mitropolija“, savjetuje protojerej Zeković.

Sve organizacije pri Mitropoliji koje se bave humanitarnim radom ovih dana imaju pojačane aktivnosti, kako Narodne kuhinje Mitropolije, tako i dobrotvorni fond “Čovjekoljublje”. Takođe, pri svim crkvenim opštinama i parohijama djeluju i Kola srpskih sestara koja su ovih dana imala pune ruke posla. Svi se trude da, po riječima paroha barskog, shodno svojim mogućnostima, svima koji im se obrate za pomoć, izađu u susret kako bismo svi ovo teško breme zajednički, sa ljubavlju, što lakše prebrodili.

Njegova poruka svim slušaocima Radio Bara i čitaocima portala Bar Info, bez obzira na vjeru, jeste da pokažemo slogu, da vodimo računa jedni o drugima, da se trudimo da pošujemo preporuke naših ljekara i nadležnih institucija, da pružimo riječ utjehe onome kome je potrebna, da pomognemo posebno starijim, nemoćnim ljudima koji su najviše ugroženi od virusa i kojima je preporuka da nipošto ne izlaze iz svojih domova. Njima je pomoć u hrani i drugim namirnicama dragocjena. Da se molimo jedni za druge, da se, kao hrišćani, Bogu molimo da ova epidemija što prije prestane, da se molimo za one koji su u teškom stanju da što prije oporave, a oni koji su zdravi, da u dobrom zdravlju ostanu.

Da budemo složni i zajedno.

“I ako se to zajedništvo ispolji kao nekad u sličnim teškim vremenima i ovo će iskušenje brzo proći. Nadam se da ćemo se u što skorije vrijeme vratiti normalnom životu“, kazao je na kraju paroh barski, protojerej stavrofor, Slobodan Zeković, čestitajući predstojeći praznik vaskrsenja Hristovog i rimokatoličkoj braći i pravoslavcima.

Share.

Comments are closed.