Partizanske i antifašističke pjesme KIC Pop Hora na Crvenim košuljama

Na Ljetnjoj sceni u starobarskoj tvrđavi održana je 38. kulturno-umjetnička manifestacija “Crvene košulje”, u spomen na 11 omladinaca iz Starog Bara koje su fašisti strijeljali 6. jula 1944. godine na Belvederu.

Prvi put je na ovoj manifestaciji učestvovao najpopularniji hor u zemlji – “KIC Pop hor” iz Podgorice, koji je izveo poznate partizanske i antifašističke pjesme. Pod dirigentskom palicom profesora Saše Barjaktarovića, Podgoričani su cjelovečernji program otvorili himnama “Oj, svijetla majska zoro”, te “Hej, Sloveni”, koja je dobila posebno emotivan aplauz, a zatvorili pjesmama “Hej vojnici, vazduhoplovci” i “Računajte na nas”, koje su otpjevali na bis.

Za svaku od osamnaest pjesama, među kojima su bile i “Crveni makovi”, “Po šumama i gorama”, “Kaćuša”, “Mlada partizanka”, “Bella ciao”, “Oj đevojko drugarice”, Oj Kozaro”, “Ide Tito preko Romanije”, ali i Danonova “Uz maršala Tita” i “Zemljo moja” Kemala Montena iz repertoara grupe “Ambasadori”, dobili su burne aplauze, a nerijetko je i publika čitave kompozicije pjevala s njima.

Ništa manje aplauza dobili su i ostali učesnici programa. Miroslav Jovanović Timotijev govorio je svoju pjesmu o Titu “Crveno žito”, koja se sjajno uklopila u pjesme podgoričkog hora, dok je Milan Vujović kazivao najpoznatiju partizansku ljubavnu pjesmu “Rođeni dvadeset treće, strijeljani četrdeset druge”, Izeta Sarajlića, izmamivši suze u publici, ali i članica hora. Zaštitni znak ove manifestacije – pjesmu “Crvena zora”, koju je na tekst novinara “Politike” Božidara Miloševića, komponovao Miki Jelenić, otpjevala je sopran Aleksanda Vojvodić Jovović. Šarmantna voditeljica bila je mlada Radmila Škuletić

Na početku ove po svemu izuzetne večeri, čiju režiju potpisuje Dragiša Simović, čula se “iz offa“ pjesma Rajka Joličića „Orfejima belvederskim“, koju je govorila glumica Andrijana Simović, a publici se obratio  predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bara Đuro Marković. On je podsjetio na tragičnu sudbinu jedanaest starobarskih djevojaka i mladića, koji su bez krivice, zagledani u crvenu zoru i slobodu, u znak odmazde, strijeljeni po naređenju okupatorskih vlasti.

Organizatori i ovih “Crvenih košulja” bili su, prema tradiciji, Kulturni centar i barski UBNOR.

Share.

Comments are closed.