Pekić: Bar čvorište negativnih uticaja, fokus staviti na edukaciju mladih

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore (IPO Montenegro), magistar bezbjednosti, Ivan Pekić bio je gost Radio Bara. Delegacija Internacionalne policijske organizacije Crne Gore (IPO) boravila je u Milanu 23. i 24. juna na Svjetskom policijskom kongresu koji je organizovala Internacionalna policijska organizacija Italije, u saradnji sa bezbjednosnim službama susjedne države. U delegaciji IPO Crne Gore bili su predsjednik, doktorand bezbjednosti Ivan Pekić i koordinator za međunarodnu saradnju, Boris Janković. Predsjedniku IPO Crne Gore, mr Ivanu Pekiću u Milanu je uručeno međunarodno priznanje za suzbijanje organizovanog kriminala, terorizma i korupcije. Velika je to čast, ali i obaveza.

„Upravo tako – velika čast i obaveza. IPO je u zadnjih par godina odradio veliki broj edukacija koje su, prije svega, bile usmjerene ka mladim ljudima. Ono na čemu smo se fokusirali jesu bezbjedonosne prijetnje i borba protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, sintetičkih droga, za koje mogu da, kao jedini stručnjak u Crnoj Gori, kažem da, nažalost uzimaju sve više maha. Ovo priznanje me ispunjava, jer je to baš bila tema o kojoj se razgovaralo. U Beogradu sam magistrirao u dijelu koji je vezan za borbu protiv terorizma, a u septembru bih u trebao da doktoriram na temi kriminala, terorizma i visoke korupcije kao prijetnja nacionalnoj bezbjednosti Crne Gore. Želim da se zahvalim generalnom sekretaru Momčilu Šćekiću, kao i Borisu Jankoviću, bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće“, kaže Pekić.

Na pitanje da li ima vremena za sve obaveze koje pristižu, odgovor je bio potvrdan.

„Naravno da kada nešto volite, imate vremena za to. Da mi je neko prije pet godina rekao da će me neko pozvati da pričam o ovim stvarima, ne bih mu vjerovao. Ali znate kako, to je ona hrid koja se ne vidi, jer je najdublja. To su moji naučni radovi koje pišem do kasno o noć. To su sve stvari koje se ne vide, ali isplivaju kada tada“, objašnjava Pekić.

Pekić se osvrnuo i na samu IPO Montenegro organizaciju.

„To je međunarodno nevladino udruženje koje na današnji dan postoji u preko 50 zemalja svijeta. Okupio nas je dr Ilija Životić, koji je bio i poslanik u Srbiji, čovjek prepoznat širom svijeta. Jedina smo organizacija koja ima status u UN, prepoznati smo na međunarodnom nivou. Ja stavljam fokus na edukaciju mladih, i kada su u pitanju droge, ali i ostale teme. Naša predavanja su interaktivna, anonimna, i dobijali smo različite podatke. Iz toga je i proizašla ideja o vraćanju školskog policajca… Dovoljno je samo da se sjetimo tragedija na Cetinju i u Beogradu… Ali, političarima fali moralne odgovornosti i to mogu baš onako, iz srca, da kažem. Kasnije smo saznali da nema dovoljno novca za tako nešto. To je ono čime moramo da se bavimo u narednom periodu“, decidan je Pekić.

Naš sagovornik dilemu nema ni kada je Bar u pitanju.

„Ono što mogu da kažem da omladina u Baru prednjači u odnosu na ostale krajeve Crne Gore kada su ove teme u pitanju. Kada radimo istraživanja, u anonimnim anketama, i u razgovorima sa njima, uvijek ima problema, ali nisu nerješivi. Ono što nije dobro jeste što saradnja sa Upravom policije nije na zadovoljavajućem nivou. Ja sam čovjek koji je u mogućnosti da ostvari brojne kontakte sa relevantnim inostranim organizacijama. Bar je čvorište raznih negativnih uticaja. Međutim ohrabrio me je razgovor sa novim načelnikom (Milošem) Vučinićem, jer odaje sigurnost, pravi je policajac i u sigurnim smo rukama. E, sada druga je stvar što je Bar takav kakav jeste, pa je neke stvari teško suzbiti. Zalažem se za depolitizaciju ove priče i mislim da idemo u tom smjeru“, zaključio je Pekić.

Share.

Comments are closed.