Petog juna veliko čišćenje plaža

Obilježavanje 5. juna – Dana životne sredine je povod koji će tog dana okupiti na udruženo djelovanje i saradnju Opštinu Bar, kompaniju “Energean”, AD “Marina” Bar,  Ekološki pokret “Ozon”, Ronilački klub “Južno more”, učenike barskih osnovnih škola i druge ekološki odgovorne grupe i pojedince.

Na inicijativu kompanije “Energean”, Opština Bar u saradnji sa partnerima organizuje akciju čišćenja gradskih plaža i akvatorijuma barske marine. Akcija će biti realizovana u okviru kampanje “Naš Bar – čist grad!”.

Upravo pod tim sloganom u srijedu, 5. juna učenici osnovnih škola “Blažo Jokov Orlandić” i “Anto Đedović” imaće priliku da budu polaznici ekološke radionice na temu “Morski otpad”. Radionica će se održati na otvorenom, na plaži Žukotrlica u 9 sati. Kroz zanimljivu edukaciju učenike će provesti stručnjaci iz pokreta “Ozon”, nakon čega će, u pratnji svojih nastavnika i drugih volontera, kao i uz podršku radnika preduzeća Komunalne djelatnosti, krenuti u akciju sakupljanja otpada od plaže Žukotrlica ka barskoj marini. Svi učesnici akcije će dobiti promo materijal sa logom kampanje (majice, kačkete), a u cilju podsticanja takmičarskog duha za najvrednijie će biti obezbijeđene i simbolične nagrade. 

Akcija čišćenja plaža će trajati od 10 do 12 sati. U isto vrijeme, ronioci kluba “Južno more” otpočeće sa prikupljanjem podvodnog otpada u akvatorijumu barske marine. Centralno okupljanje svih učesnika, sumiranje učinaka i medijska prezentacija cijelog događaja, biće upriličeni u prostorijama AD “Marina” Bar u 12:30, kada će biti priređen koktel. 

“Pitanje očuvanja životne sredine je pitanje opšte kulture i odgovornosti svih aktera u društvu. Zato ovu akciju vidimo kao prilku da, kao društveno odgovorna kompanija koja sve svoje aktivnosti zasniva na principima održivog razvoja, istaknemo potrebu za jačanjem ekološke svijesti i razvijanjem navika koje će obezbijediti odgovorniji odnos prema životnoj sredini”, poručuju iz kompanije Energean koja je incijator i jedan od organizatora ovog događaja. 

Organizatori pozivaju sve zaintersovane građane i ljubitelje prirode da se priključe ovoj akciji i da na taj način daju doprinos čistoći svog grada, kao i promociji principa ekološke kulture.

Share.

Comments are closed.