Počela manifestacija Mjesec vakufske masline

Manifestacija “Mjesec vakufske masline”, druga po redu, svečano je otvorena sinoć u prostorijama Islamskog kulturnog centra u džamiji “Selimija”.

Organizator manifestacije čiji je cilj obnova, revitalizacija i očuvanje maslinjaka u vlasništvu vakufske zemlje je Džematsko-vakufski odbor Stari Bar. Predsjednik Odbora Fahrudin Zaganjor je prisutne upoznao sa realizacijom urađenog u protekloj godini i najavio projekte koji su planirani za ovu godinu.

“Za 23.500 eura, koliko je u proteklih 12 mjeseci prikupljeno u donacijama i u novcu, preko 90 odsto vakufskih maslinjaka je očišćeno od grmlja i rastinja, a izbrojano je i popisano, te sačinjen katastar od 3.145 maslinovih stabala”, kazao je Zaganjor. On je naveo i da je tokom prošle godine zasađeno stotinjak maslinovih stabala, te da je isto toliko revitalizovano i to zahvaljujući akcijama kojima su se odazivali svi koji su željeli da pomognu. U protekloj godini je obavljeno i ođubravanje 2000 maslinovih stabala, sanitarno je okrašćeno 300 korijena maslina i izrađen katstar svih vakufskih parcela.

Džematski odbor Stari Bar je izdao u zakup 460 maslinovih stabala, uz obavezu zakupaca da kraste, đubre, obavljaju prskanje, navodnjavanje i zasade nova stabla na zakupljenom zemljištu. Džematski odbor je nabavio i izuzetno praktično terensko vozilo za održavanje maslinjaka, kazao je Zaganjor. Sve to, bilo je ilustrovano fotografijama i kratkim filmom, koji su prisutni mogli da vide tokom prezentacije urađenog.

“Ono što me posebno raduje jeste da se nalazimo na istom mjestu kao prošle godine i da niste stali sa započetim idejama, zbog čega već ove godine vidimo rezultate onoga što ste uradili. Vi ste se potrudili, pokazali da brinete o onome što vam je ostalo, što vam je poklonjeno, i sve to izdigli na viši nivo. Kao Baranin, normalno je da emotivno reagujem i istaknem da ste učinili da i posle vas, nešto ostane vašim pokoljenjima.  Dali ste jako obećanje da ćete zasaditi preko 300 korijena maslina do naredne godine, što nije mala stvar. Nadam se da se vidimo na istom mjestu, sa podacima o zasađenim maslinama, a Opština Bar će biti tu da omogući podršku koju zaslužujete”, kazao je proglašavajući manifestaciju otvorenom, potpredsjednik opštine Radomir Novaković.

Predsjednik Džematsko-vakufskog odbora Fahrudin Zaganjor najavio je da će u narednih mjesec dana, koliko će trajati manifestacija, biti ograđena parcela na Gvozden brijegu, dovedena voda i struja i pripremljen teren za sadnju 350 novih maslina. Krajem avgusta, planirano je uređenje maslinjaka kod groblja Gusta i čišćenje parcela u Marovićima. Parcele u Džidžarinu takođe su planirane za čišćenje i to u periodu od 7.i 8. septembra, a sredinom mjeseca biće pripreman i teren za sađenje hiljadu maslinovih stabala u Zaljevu.  To će, ujedno, biti i završnica ovogodišnje manifestacije.

Nakon prezentacija i svečanog otvaranja u džamiji Selimija, Sinoć je za prisutne priređen prigodan koktel, čiji domaćini su bili imam podgradske džamije Emil Škrijelj, inače medijator programa i Džematsko-vakufski odbor Stari Bar.

Share.

Comments are closed.