Počeo međugradski prevoz u primorskoj regiji

Autobuska stanica u Baru od danas je ponovo u funkciji. Sve je spremno za odvijanje međugradskog prevoza u primorskoj regiji, po preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela, kazao nam je Stevo Pejović izvršni direktor predzeća Komunalne djelatnosti.

Iako su svi uslovi za početak odvijanja saobraćaja u potpunosti ispoštovani, sa barske stanice jutros nije bilo putnika za gradove primorske regije.

Šalterski radnici i svi zaposleni obezbijeđeni su zaštitnim sredstvima i sredstvima za dezinfekciju, onako kako je to i propisano, rekao nam je Pejović.

Institut za javno zdravlje je propisao da na ulazu u javni prevoz mora biti dostupno adekvatno sredstvo za dezinfekciju ruku, koje je obavezno i prilikom ulaska i izlaska putnika.

Nošenje zaštitnih maski, takođe je obavezno i za vozače i za putnike.

U vozilo ne treba da ulaze putnici koji imaju neke od simptoma upale disajnih organa, a u slučaju sumnje da neko od zaposlenih ima simptome Covida-19, odgovorno lice je dužno da ga udalji sa posla, sa preporukom da se odmah javi kol-centru na broj 1616.

U autobusima je isključivo dozvoljen prevoz putnika bez stajanja, uz optimalnu fizičku distancu, da u jednom redu sjedišta sjede najviše dvije osobe.

Prevoznici su dužni da prebrišu vozačko mjesto i kabine preporučenim sredstvom za dezinfekciju, kao i površine koje se često dodiruju rukama – kvake na vratima, volan, radna ploča.

Predlaže se ugradnja paravana od tvrdog neupijajućeg providnog materijala (pleksiglas ili slično), koja odvaja vozača od putnika.

U uputstvu IJZ piše da treba izbjegavati fizički kontakt sa putnicima prilikom izdavanja karte, primanja ili izdavanja prtljaga.

“Ako vozači stavljaju prtljag u prtljažni prostor, potrebno je da to učine s rukavicama koje će odmah nakon toga baciti ili tretirati sredstvom za dezinfekciju”, kaže se u uputstvu Instituta za javno zdravlje.

Javni međugradski prevoz zasada je dozvoljen u južnoj regiji između opština Bar, Budva, Herceg Novi, Kotor, Tivat i Ulcinj, kao i Cetinje. U centralnom regionu saobraćaj je dozvoljen između Podgorice, Cetinja, Danilovgrada, Tuzi, Nikšića, Šavnika i Plužina, a u sjevernom između Pljevalja, Žabljaka, Bijelog Polja, Berana, Mojkovca, Kolašina, Plava, Rožaja, Andrijevice, Petnjice i Gusinja.

Share.

Comments are closed.