Pokrenut Naučni klub u OŠ BJO

U Osnovnoj školi ’’Blažo Jokov Orlandić’’ ove školske godine pokrenut je Naučni klub za učenike od VI do IX razreda. Naučni klub je okupio tridesetak učenika. Klub vode Nevena Turković, nastavnica matematike i Tatjana Vujović, pedagogica.

„Želja nam je da učenicima pružimo mogućnost da izađu iz okvira školskih predmeta i uče multidisciplinarno kako bi razvili ljubav prema nauci i učenju. Takođe, smatramo da je važno da učenici već u osnovnoj školi nauče kako se vrše istraživanja, kako se pretražuje literatura, kako se koriste internet izvori. Poručujemo učenicima da nauka ne ‘stanuje’ samo u školskim udžbenicima i da se ne uči samo u školi, već se fenomeni prirode i pojava u društvu mogu izučavati na različite načine. Mogućnosti za ovakav rad u našoj školi su prilično skromni, pa zato želimo da ostvarimo saradnju sa ustanovama i organizacijama koje se bave naukom. Već smo kontaktirali Fondaciju PRONA koja, pored ostalog, organizuje i ljetnje naučne škole na koje se mogu prijaviti i osnovci. Obećali su da će biti naši gosti. Takođe smo postigli dogovor i sa Studentskim savezom Prirodno-matematičkog fakulteta da njihovi studenti održe prezentacuju u našoj školi. Želimo da ostvarimo saradnju i sa Centrom za posmatranje ptica i Institutom za biologiju mora u Kotoru“, kaže Tanja Vujović.

Prvo predstavljanje svojim vršnjacima članovi kluba su organizovali u srijedu, u amfiteatru škole, kada su održali tribinu pod nazivom: „Naučni vremeplov – kratka istorija velikih otkrića i nauka u budućnosti“. Na tribini su govorili članovi kluba – Vuk Mastilović, Sara Kovačević, Andrija Drobnjak, Boris Galić i Vasilija Kadić. Na zanimljiv način su predstavili otkrića koja su promijenila tok istorije i bez kojih bismo teško mogli da zamislimo savremeni svijet. Govorili su o točku, vatri, kompasu, satu, parnoj mašini, štampariji, antibioticima, svemirskim letjelicama i internetu ali i o prvim muzičkim instrumentima i umjetnosti, jer se nauka ne može danas zamisliti bez umjetnosti.

Specijalni gosti na tribini su bili bivši učenici ove škole – sadašnji gimnazijalci – Aleksa Knežević, Anida Bosović i Ines Muslić. Aleksa je predstavio Istraživačku stanicu Petnica, poznatu instituciju koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti i obrazovanja i nudi različite programe za osnovce i srednjoškolce. Aleksa je bio polaznik Ljetnje naučne škole za osnovce i prenio je svoje iskustvo i preporučio je svima koji vole da uče i imaju interesovanja za bilo koju naučnu disciplinu da se prijave za ovaj program. Takođe je predstavio i PRON-u u čijoj organizaciji je i Ljetnja škola nauke koju je pohađao ovog ljeta.

Anida i Ines su se prijavile za programe koji su namijenjeni srednjoškolcima u Istraživačkoj stanici Petnica. Anida je govorila o razlozima zbog kojih je zavoljela nauku, posebno hemiju i biologiju a Ines se osvrnula na teškoće na koje u Crnoj Gori nailaze osnovci i srednjoškolci zainteresovani za nauku. Prije svega, to su loše opremljeni kabineti, nepostojanje laboratorija i druge savremene opreme kako za redovnu nastavu tako i za vannastavne aktivnosti. Svojim izlaganjem je ohrabrila učenike da sami istražuju i promovišu nauku.

Sljedeća aktivnost Naučnog kluba je najavljena za narednu sedmicu kada će učenica Nikolina Gvozdenović izvesti nekoliko eksperimenata na javnom času nauke u holu škole.

Share.

Comments are closed.