Pokrenuta inicijativa za izgradnju puta kroz maslinjake u Sumini

Dvadesetak maslinara koji na području prigradskog mjesta Sumina imaju svoje maslinjake, pokrenuli su incijativu za gradnju puta kroz njihova imanja. Prema riječima vlasnika maslinjaka, koji posjeduju oko dvije hiljade maslina na tom području, bez obzira što je u neposrednoj blizini Starog Bara, ne postoji put kojim bi se automobilom moglo doći do stabala.

Oni su spremni da daju dio svoje zemlje kako bi postojeću “postopicu” proširili i maslinjake učinili dostupnim, te stvorili preduslove za savremeni način bavljenja maslinarstvom. Pored teške obrade i primjena agrotehničkih mjera ovako nedostupni maslinjaci su ugroženi i od požara koji se ne bi mogao ugasiti.

Inicijalnom sastanku je prisustvovao i predsjednik Društva maslinara Bar, Ćazim Alković koji je zainteresovanim maslinarima prenio iskustva stečena izgradnjom drugih puteva u maslinjacima, te saznanja o mogućim sredstvima i podršci koju bi maslinari eventualno dobili od Oštine Bar i Ministarstva poljoprivrede i drugih izvora finansiranja. Alković je naglasio da se sa zadovoljstvom pridružuje akciji i da će u okviru  mogućnosti Društvo maslinara Bar pružiti svu podršku izgradnji ovog puta.

Posebnu nadu da će projekat uspjeti daje činjenica da su inicijativu za izgradnju puta pokrenuli mladi maslinari Nikola Demirović i Alan Metović, i već su prikupljena sredstva za izgradnju prvih 60 od ukupno 470 metara puta. S obzirom da je ovo ozbiljan projekat, koji ima veliki značaj za maslinare, očekuje se da će izgradnju puta pomoći Opština Bar i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako su naglasili iz Društva maslinara Bara, bez kvalitetne infrastrukture se ne može računati na ozbiljnu primjenu agrotehničkih mjera i savremeno maslinarstvo, tako da će izgradnja ovog puta biti značajan doprinos unaprijeđenju maslinarstva u Baru i Crnoj Gori.

Share.

Comments are closed.