Polaganjem testova okončana Vodna škola izviđača

Polaganjem testa, čiji su rezultati pokazali da je izviđačka organizacija od ove godine bogatija za još 20 sjajnih vodnika, završena je ovogodišnja Vodna škola koju su u Baru protekle nedelje, u kasarni „Pero Ćetković“ organizovali IO „24. novembar“ i Savez izviđača Crne Gore.

„Kako bi bili spremni za izazove koji ih očekuju prošli su kroz radionice o istorijatu izviđačkog pokreta, krovnim organizacijama WOSM-u i WAGGGS-u, vodu i vodnom sistemu, topografiji, orijentaciji, čvorologiji i ostalim izviđačkim disciplinama o kojima su imali priliku da slušaju instruktore Saveza.  Takođe, bili su u prilici da posjete Službu zaštite i spašavanja Bar, Upravu policije, kao i Dom zdravlja. Zahvaljujući gostoprimstvu i ljubaznosti zaposlenih, polaznici naše škole imali su priliku da i sami vide čime se to ove ustanove bave, koji su njihovi djelovi, kako sve sarađuju sa građanima i na koji način se odvija jedan njihov dan. Saznali su zašto su ove institucije značajne za njih kao građane ove zemlje, ali i kao izviđače, kao i koje su to situacije kada izviđači reaguju zajedno sa institucijama. Kako bi njihov liderski duh dosegnuo najveće visine, prošli su i kroz radionice o motivaciji, liderstvu, timskom duhu i aktivizmu“, ističe Dušan Masoničić, načelnik Saveza izviđača Crne Gore.

O važnosti aktivnog, osviješćenog i odgovornog građanina mladim izviđačima je govorio Vuk Vujisić iz Studentske inicijative, naglašavajući da postoje različite vrste aktivizma koje moraju praktikovati kako bi doprinijeli zajednici i uticali na to da naše društvo bude kvalitetnije. Zahvaljujući Mini Đurđevac iz digitalizuj.me, koja je kroz različite, zanimljive igrice predstavila timski rad, polaznici su došli do zaključka da su komunikacija i poznavanje svakog od članova od krucijalne važnosti za funkcionisanje jednog tima. Na temu liderstva imali su priliku da slušaju Violetu Žudić, urednicu časopisa „Vjesnik slobode“, koja im je na veoma zanimljiv i pristupačan način približila ovu temu.

„Nismo zaboravili ni na ciljeve održivog razvoja SDGS, na čijem ostvarivanju radi svjetska izviđačka organizacija kao partner Ujedinjenih nacija, pa smo tako obradili četiri cilja kroz različite radionice. Govorili smo o rodnoj ravnopravnosti u Crnoj Gori u 2019. godini, kao i o načinima da se ovaj cilj do 2030. ostvari u našem društvu. Naši izviđači su zaključili da se na ostvarivanju cilja ‘Gender Equality’ mora raditi kroz sistem obrazovanja, kao i kroz adekvatniju primjenu postojećih zakona. Kako bi u praksi trebalo da izgleda ostvarivanje cilja ‘Reduced Inequality’, polaznici su imali priliku da vide prilikom posjete kuće Alena Efovića koji već 14 godina svoj dom na korištenje ustupa licima sa invaliditetom i njihovim porodicama. Zahvaljujući primjeru ovog velikog humaniste, i sami su uvidjeli da je za smanjivanje nejednakosti jako bitna socijalizacija ovih lica i njihovo uključivanje u svakodnevne aktivnosti. Petog dana škole polaznici su učestvovali u tradicionalnoj aktivnosti IO ’24. novembar’ ‘Desant na Bigovicu’, što je poslužilo kao sjajna prilika da govorimo o ‘Life Below Water’ i ‘Life On Land’, čime smo ukazali na značaj brige o životnoj sredini. Svoj doprinos smo dali čišćenjem plaža Bigovica i Crvena stijena od nagomilanog plastičnog otpada. Jedinstvenu priliku da uživamo u ovim prelijepim plažama imali smo zahvaljujući Yacht clubu ‘Jug’, koji nam je obezbijedio prevoz brodom. Naši budući vodnici su kroz sve ove radionice naučili pregršt korisnih stvari i usvojili nove vještine, ali su i dobili jedan jako važan zadatak. Naime, od njih očekujemo da nastave da rade na sebi, da daju doprinos zajednici, da prenose znanje, da vode računa o svojim članovima i njeguju timski duh, kao i da uvijek i svuda sprovode izviđačku misiju stvaranja boljeg svijeta“, kazao je Dušan Masoničić.

Kako navodi, posebno je ponosan na saradnju IO „24. novembar“ i Saveza izviđača, jer je prve izviđačke korake napravio u ovom odredu. „Savez tradicionalno organizuje vodnu školu u junu, a sada je imao veliku podršku i oslonac u ovom barskom odredu, na čemu posebnu zahvalnost dugujemo Miodragu Tanju Masoničiću. Moramo istaći veliku zahvalnost Ministarstvu odbrane na čelu sa ministrom Predragom Boškovićem, kao i svim pripadnicima Vojske Crne Gore na konstantnoj podršci i gostoprimstvu. Kao i u svim aktivnostima koje sprovodi IO ’24. novembar’, i ovog puta je Opština Bar imala važnu ulogu u organizaciji, kroz podršku projekta ‘Izviđači – volonteri u zajednici’, dok je potpredsjednica Opštine Tanja Spičanović otvorila Vodnu školu“, zakljuluje Dušan Masoničić.

Share.

Comments are closed.