Političke partije se oglasile povodom Osmog marta

Čestitke i saopštenja za javnost povodom Dana žena ćemo objavljivati po redosljedu prispijeća u redakciju.

***

Predsjednica SDP, dr Draginja Vuksanović Stanković:

Crnogorsko društvo, osim svoje prepoznatljivosti koja počiva na čojstvu i junaštvu, od prvih pisanih tragova gradilo je istoriju čiji teret su nosila pleća hrabrih žena.

U savremenom crnogorskom društvu pleća hrabrih žena i dalje nose terete modernog porodičnog života. One su i dalje gorde i ponosno gaze kroz život koji ni danas za njih nije bezbrižan i lak.

Obaveza našeg društva bila je i ostaje da se njihov život učini lakšim kroz njihovo osnaživanje i implementaciju zakona koji bi trud i stremljenja naših hrabrih žena učinili viđenijim i cjenjenijim.

Ovim putem željela bih svim ženama u Crnoj Gori da čestitam 8. mart i poželim im, da svaki naredni dočekaju sa više prava i boljim položajem, ne samo u društvu i politici, nego i kvalitetom života koji će ih činiti nasmijanima svakog dana.

***

Socijalisti Crne Gore:

Socijalisti Crne Gore danas ne poklanjaju ruže. Socijalisti Crne Gore danas umjesto toga podsjećaju na razloge zbog kojih je 8. mart postao Međunarodni praznik žena i na simboliku te crvene ruže.

Crvena ruža je podignuta u ime svih obespravljenih žena prije cijelog jednog vijeka – podigle su je žene boreći se za rad, platu, za život i ljudsko dostojanstvo, za pravo da budu pitane. Ovaj dan su platile životima, najsurovijom mučenjem i stradanjem.

Nama, Socijalistima, je 8. mart borba. Borba kao i svaki drugi dan. Zato danas pozivamo sve na preispitivanje koliko smo kao civilizacija, društvo, država uradili, pomjerili, unaprijedili da li smo smanjili jaz i neravnopravnosti.

Ovaj dan se razlikuje od ostalih zbog svoje simbolike, a upravo ta simbolika je danas 100 godina kasnije zakopana ispod pošasti konzumerističkih navika i patrijarhata koji nam želi reći da je to jedan jedini dan u godini kada mi kažemo hvala svim ženama koje obavljaju neplaćene radne aktivnosti ili su manje plaćene od svojih muških kolega za obavljanje istog posla.

Zato Socijalisti Crne Gore za današnji dan kandiduju sledeća pitanja – otkud ovakav “svečarski” ton – je li stvarno to – to? Imamo li, stvarno, što da slavimo?

Šta nježnost ima sa nedovoljnom političkom participacijom žena? U kojem dijelu različitih plata za isti rad se skriva “džentlmenstvo”?

Kada danas sretnete na ulici žene sa poklonjenim cvijećem u rukama – sjetite se da svaka treća žena iza tog buketa krije duboku ranjenost životom, batine i čemer u sopstvenom domu, borbu za sopstvenu egzistenciju, danonoćni rad kako bi ishranila svoju djecu.

Ako pogledamo oko sebe, vidjećemo žene koje rade po kioscima, bez toaleta! Tokom zime drže otvoren prozorčić kroz koji komuniciraju sa kupcima, čak i kada kupaca nema. Naređeno im je da taj prozor mora biti otvoren. U prodavnicama žene rade vikendima i praznicima, sa minimalnim platama, vrlo često bez plaćenih poreza i doprinosa, a ako im se to ne dopada – „ima ko hoće“.

I nemojte nas pogrešno shvatiti, ne zamjeramo vam što ste ipak kupili ruže kako bi na taj način čestitali 8. mart nekoj ženi. Ta kupljena ruža, za nas Socijaliste, znači da ste podržali neku ženu koja ovih par dana kleči nad kutijom natrpanom cvijećem, strepeći od komunalne inspekcije (koja eto baš njih prve otjera) i na kraju dana broji novac stisnut na dnu džepa presabirajući da li je zaradila djeci za nove patike, možda i majicu ili da li će moći “odvojiti” da djetetu plati da vidi gostujući “planetarijum” u školi, a ne da ga pošalju da samo u učionici crta zvijezde, jer nije imalo dva eura za ulaznicu. Zato je novac koji ste dali njoj, za ovo poklonjeno cvijeće, dašak života.

Za nas, Socijaliste, ova crvena ruža i dalje nosi boju krvi onih koje su ovaj dan izborile. I opomenu da nastavimo da se borimo, jer je, na žalost, ravnopravnost u Crnoj  Gori je još uvijek daleko.

Share.

Comments are closed.