Popović se nada da će NKT odobriti korišćenje javnih površina djeci sa posebnim potrebama

Mjere koje je Vlada donijela u cilju suzbijanja koronavirusa stvorile su dodatne probleme djeci sa posebnim potrebama i njihovim roditeljima jer su sve aktivnosti koje su ta djeca imala prije pojavljivanja virusa, sada zaustavljene. Društvo roditelja djece sa posebnim potrebama je prestalo sa radom i trenutno nemaju nikakvih aktivnosti. To je kazao predsjednik ovog udruženja Čedo Popović, gostujući u programu Radio Bara.

Popović je istakao da je djeci u ovoj situaciji dodatno otežan život jer su vrijeme koje su provodili u prostorijama udruženja sa svojim drugarima i stručnim licima, zamijenili boravkom u četiri zida kuće. Osim toga, djeca sa posebnim potrebama spadaju u grupu rizičnih pacijenata.

“U kontaktu sam sa roditeljima djece našeg udruženja, kući su i nemaju sadržaj koji su imali dolaskom u naše prostorije. Ne znam koliko roditelji sa njima rade, sve zavisi od stepena oštećenja djeteta. Ipak su djeca najviše voljela da dođu kod nas, jer tu su angažovana i stručna lica poput defektologa, fizioterapeuta… Neki od njih bukvalno imaju ugrađen taj prirodni sat, i kada je inače vrijeme za igraonicu, oni traže da dođu i da se druže“, istakao je Popović.

On se nada da će Nacionalno koordinaciono tijelo odobriti i naći način da djeca sa posebnim potrebama imaju pristup korišćenju javnih površina. Popović vjeruje da će se situacija brzo stabilizovati, kako bi se vratili normalnom funkcionisanju.

“Značilo bi djeci da se maknu iz onog stereotipnog stanovanja sa roditeljima, jer stalno gledaju iste osobe. U udruženju se makar druže između sebe i sa stručnim licima, imaju prilagođene sadržaje u zavisnosti od stepena razvoja djeteta. To im predstavlja neko zadovoljstvo“, objasnio je.

Društvo roditelja djece sa posebnim potrebama konkurisalo je projektom kod Ministarstva prosvete i nauke, a uskoro bi trebalo da predaju materijal i opštinskoj Komisiji za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

“Mi se kod Opštine Bar vodimo kao nevladina organizacija sa povlašćenim statusom. Odgovara nam rok koji je Komisija za raspodjelu sredstava produžila, jer možemo podrobnije da priđemo problemu i napravimo što kvalitetniji projekat, kako bi bili što konkurentniji kada je u pitanju dodjela sredstava ovog konkursa“, naveo je Popović.

On je napomenuo i da ih je kontaktirao OO Crvenog krsta koji je tražio spisak socijalno ugroženih porodica kojima je potrebno dodijeliti neku vrstu pomoći.

Popović je kazao da vrijeme u izolaciji provodi kao i većina građana, a svima je poručio da ostanu doma, “sve u interesu zdravlja i napretka naše djece i članova“.

Share.

Comments are closed.