Potvđen importovani slučaj zaraze koronavirusom

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) danas je potvrđeno, da je ponovljenim testiranjem utvrđeno da je pacijent iz Srbije koji je prije dva dana povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u Crnoj Gori, pozitivan na koronavirus. Ovaj slučaj će se, tokom boravka u Crnoj Gori, voditi kao dodatni pozitivan. Kako je ovaj pacijent liječen u bjelopoljskoj Bolnici, kao i u Bolnici u Risnu i Kliničkom centru, dio medicinskog osoblja iz tih zdravstvenih ustanova je u izolaciji. Takođe, u izolaciji su i radnici drugih službi koji su bili u kontaktu sa oboljelim.

“Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore su od posljednjeg presjeka stanja obradile ukupno 208 uzoraka na infekciju novim korona virusom”, saopštili su iz IJZ.

Pojasnili su da je među urađenim analizama nalaze se i ponovljeni uzorci osobe čija klasifikacija nije bila završena i kod koje je epidemiološko istraživanje u toku.

Pojašnjeno je da iz današnjeg uzorka, koji je uzet iz donjih dijelova respiratornih puteva dobijen pozitivan nalaz što je potvrdilo sumnju da se radi o osobi koja se nalazi u fazi oporavka od infekcije novim koronavirusom a koja je inficirana i najveći dio toka infekcije provela izvan Crne Gore.

“Kada se radi o epidemiološkom istraživanju, kretanje osobe kroz Crnu Goru je rekonstruisano, ostvareni kontakti su identifikovani i stavljeni pod izolaciju uključujući i zdravstvene radnike kao i radnike drugih službi koji su bili u kontaktu sa oboljelim. Njihovo stanje i uzorkovanje će se intenzivno pratiti i sprovoditi”, rečeno je iz IJZ.

U IJZ navode da će se ovaj i slučaj tokom boravka u Crnoj Gori, voditi kao dodatni pozitivan.

Tako je sada od početka epidemije broj ukupno inficiranih u Crnoj Gori 325, broj oporavljenih 314, dvoje je trenutno oboljelih. Od posljedica koronavirusa od početka infekcije preminulo je devet osoba.

Share.

Comments are closed.