Poznati dobitnici konkursa Mladi eko-reporteri, petoro iz Bara

Povodom Dana planete Zemlje, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nevladino udruženje “EKOM” nagradili su najbolje radove učenika iz Crne Gore pristigle na dvanaesti konkurs “Mladi eko-reporteri”. Među nagrađenima je i pet barskih srednjoškolaca.

Kako je je saopšteno, na konkursu, koji se realizuje u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), posebne teme ove godine bile su “Odgovorna proizvodnja i potrošnja” i “Eko škole”, a stiglo je preko 480 radova iz 33 osnovne i 16 srednjih škola.

Od barskih učenika, u kategoriji srednjih škola, drugu nagradu je dobila Anđela Kadić (Srednja stručna škola) za rad “Ne lomite mi čemprese!”, dok je pohvalu dobila Anđela Krgović “Čempresov testament“, (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola).

U kategoriji video radova, pohvalu je dobio Irfan Šabović (Gimnazija “Niko Rolović“) za uradak “Vjetropark Možura”.

U kategoriji članaka o održivoj proizvodnji i potrošnji, plaketu je zaslužio Jasmin Suličić (Gimnazija “Niko Rolović”), sa tekstom “Od sunca do telefonske baterije”, dok je za fotografiju “Zabojsko jezero – zelena oaza mira” pohvalu dobila Ina Koprivica (Srednja stručna škola).

Gimnaziji „Niko Rolović” dodjeljena je plaketa za selekciju radova o odgovornoj proizvodnji i potrošnji.

U kategoriji srednjih škola, prve nagrade dobili su Filip Raičević iz Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Nikšiću, za video rad ‘Sakupljajmo i reciklirajmo’, Jelena Đurđić iz iste ustanove za eko članak ‘Napredak uzrokuje nazadak’. Jovana Stanić iz SSŠ ‘Spasoje Raspopović’ iz Podgorice dobila je prvu nagradu za eko-fotografiju ‘Pepeljara’ i Sedat Sijarić iz ETŠ „Vaso Aligrudić” takođe iz Podgorice za fotografiju biodiverziteta i predjela ‘Gnijezdo u mom vinogradu’”.

U kategoriji osnovnih škola, prve nagrade dobili su đaci iz OŠ „Dašo Pavičić” iz Herceg Novog Sergej Dragović, Petar Lučić i Danilo Dabović za video rad „Surlaši”, iz OŠ „Narodni heroj Savo Ilić” u Dobroti Nikola Kovač za eko članak „Kud plovi ovaj brod?, Danilo Tesla iz „Drago Milović” u Tivtu za eko-fotografiju „Svako svoje” i učenice OŠ „Aleksa Đilas Bećo” iz Mojkovca Ksenija Lašić i Nikolija Medojević za fotografije biodiverziteta i predjela „Razgovor četinara i listopada” i „Razgovor jeseni i zime”.

”EKOM”, kao organizator konkursa, dodjelio je priznanja za selekciju radova o ekološkom aktivizmu i to Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi iz Nikšića, Srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović” iz Podgorice, Gimnaziji „Tanasije Pejatović” iz Pljevalja te osnovnim školama „Dr Dragiša Ivanović” i „Božidar Vuković Podgoričanin” iz Podgorce, „Salko Aljković” iz Pljevalja i „Braća Ribar” iz Zatona.

Ovogodišnji odabrani radovi mogu se pogledati na stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, a on-line glasanje traje do petog juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike.

Share.

Comments are closed.