Predstava Nevjerojatan događaj odigrana po kiši

Ono što se sinoć, u sklopu pozorišnog programa ovogodišnjeg „Barskog ljetopisa”, dogodilo u Starom Baru sasvim adekvatno opisuje naziv ove predstave teatra „Exit” iz Zagreba. Iako je kiša nakon 60 minuta prijetila da sve prekine, odustajanje nije bilo opcija ni za glumce ni za publiku.

Pred nešto više od stotinu gledalaca među zidinama starogradske tvrđave četvoro glumaca donijelo je autorski projekat ugledne i nagrađivane hrvatske rediteljke Ivice Boban, i  predstavili na sceni više od 20 likova.

Tara Rosandić, Anja Matković, Erna Rudnički i Filip Detelić u virtuoznoj pozorišnoj igri punoj zapleta pokazali su izuzetne sposobnosti improvizacije, a barska publika je još jednom pokazala koliko voli pozorište i cijeni svaku posvećenost. Većina gledališta skrovište od kiše na otvorenoj sceni potražila je pod krošnjama drveća, dok je bilo onih koji su nastavili da sjede.

Predstava govori o borbi za opstanak i spas iz bolno stvarnih problema i bezizlaznih situacija tranzicionog neoliberalno-kapitalističkog vremena koje živimo. Filip Detelić je pobrao sve simpatije publike, a nakon predstave kazao da se mnogi mogu prepoznati u njoj.

“Najsmješnije su upravo situacije u kojim se prepoznate, i nije da je ovo vrijeđanje publike, već su zapravo sve ovo životne situacije. A kad kažem publika, želim ih sve pohvaliti što su uprkos kiši ostali do kraja”, zaključio je Detelić, a njegova partnerka na sceni, Anja Matković, dodala je da predstava donosi lepezu emocija te tako dopire do publike. “Ima i tuge i smijeha, to su životne priče i u momentu kada se nadju na sceni oni su svi u najkriznijoj situaciji i krenu pričati svoju priču iz koje proiziđu pravi životni problemi”, kazala je Matković.

***

Muzički program 32. “Barskog ljetopisa”, posvećen crnogorskoj muzičkoj sceni, nastavlja se večeras, nastupom pijaniste Nikole Vučkovića, čiji će repertoar, na violini, pratiti gošća Dušica Kordić. Njihov koncert počinje u 21:30 u sali Dvorcu kralja Nikole.

Share.

Comments are closed.