Predstavljen Agrobudžet za ribarstvo

U Baru su danas predstavljene mjere podrške za modernizaciju profesionalne ribolovne flote, u okviru Agrobudžeta.

“Kada je ribarstvo u pitanju, svake godine ide se po stepenik više, a javni pozivi kreiraju se shodno inicijativama i potrebama ribara. Izuzetna saradnja i rekordno veliki odziv ribara u prošloj godini rezultirali su uvećanjem agrobudžeta za ovu oblast za čak 44%, odnosno 80.000 eura”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Nada Kosić, samostalna savjetnica za upravljanje resursima i planiranje u ribarstvu, na prezentaciji Agrobudžeta za ribarstvo u Baru.

Na današnjoj prezentaciji, na pitanja ribara odgovarale su i Slavica Pavlović, generalna direktorka Direktorata za ribarstvo i Ljiljana Bubonja, inspektor za ribarstvo za opštine Bar i Ulcinj.

Kada je ribarstvo u pitanju, raspisano je čak pet javnih konkursa. Istaknuto je da se ne može aplicirati za polovnu opremu, materijal, prevoz, plaćanje u naturi. Kako bi svi zainteresovani na vrijeme aplicirali, javni pozivi otvoreni su do novembra, a najavljeno je da je napravljen kontakt sa Investiciono-razvojnim fondom, da se napravi kreditna linija za ribare.

Boško Ivanović, predsjednik Udruženja profesionalnih ribara, kazao je za Radio Bar da je Agrobudžet “u suštini isti kao prošle godine, samo što je povećan iznos. Sve prošlogodišnje podrške nude se i u ovoj godini, za nabavku elektronske i druge opreme, modernizaciju ribarskih mreža, alata na brodovima, rezervnih djelova, pogonskih motora i brodskih kopči…”

“Procedura je ista kao i prošle godine – sve što radimo prolazi inspekcijsku kontrolu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, komisija mora da izađe na lice mjesta, da izvrši uvid i zapisnikom konstatuje što je urađeno, da bi se nakon toga vršila isplata sredstava, i to 50% od uloženih sredstava, s tim što je za veliki ribolov maksimalan iznos 10.000 eura, a za mali je prošle godine bio pet, a sad je povećan 6.500 eura”, istakao je Ivanović.

Ribari su pohvalili činjenicu da je izlov ribe dinamitom iskorijenjen, istakavši da su se ponovo pojavile salpe, carice, gofovi…

Ono što ljudima koji od ribarenja žive smeta je rad sportskih ribolovaca koji prodaju ribu i “zatvaraju ionako malo tržište”, a naročito im smetaju ronioci koji je pod okriljem noći izlovljavaju. 

Share.

Comments are closed.