Predstavnici Društva maslinara Bar iz Zadra donijeli priznanja i pregršt medalja

Tri predstavnika Društva maslinara Bar su, uz poštovanje svih propisanih zaštitnih mjera nacionalnih koordinacionih tijela za borbu protiv koronavirusa, kako Crne Gore tako i Hrvatske, učestvovali protekle sedmice u Zadru u hotelu „Kolovare“ na 22. manifestaciji maslinara i uljara “Noćnjak“.

Barski maslinari su na Noćnjak putovali uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Podrška Ministarstva i razumjevanje značaja učešća na ovakvim skupovima, prezentacija crnogorskog maslinarstva, razmjena iskustva sa maslinarima puno znači i ta podrška ih podstiče na dalji rad i zalaganje na unaprijeđenju maslinarstva.

Predsjednik Društva maslinara Bar, ujedno i menadžer Opštine Bar, Ćazim Alković je na stručnom skupu održao predavanje na temu: „Maslinarstvo u funkciji razvoja ruralnog turizma u Baru i Crnoj Gori“. On je, pored ostalog, kroz predavanje predstavio realizaciju projekta Kuće maslina u Starom Baru što je izazvalo veliko interesovanje prisutnih i pohvale na račun Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Opštine Bar i svih crnogorskih maslinara.

Alković je u svečanom dijelu manifestacije od organizatora Zadružnog saveza Dalmacije primio vrijedno priznanje „Marko Vrsalović“ za unaprijeđenje maslinarstva i međunarodne saradnje. Dodjeljeno priznanje je potvrda dvadesetogodišnje plodotvorne saradnje i osnova za buduće zajedničke projekte.

Barski maslinar i uspješni promoter Crnogorskog maslinarstva u širem regionu, Božo Šaltić je za kvalitet proizvoda od maslina – paštetu od maslina koja je pored ostalih analiza prošla i kontrolu Zavoda za javno zdrastvo iz Splita dobio zlatnu medalju za kvalitet. Božo je takođe dobio zlatnu medalju za proizvod od masline „škrinju“ za zlatno pero koje je kao nagrada dodijeljno na Noćnjaku.

Da se u Crnoj Gori proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunskog kvaliteta potvrđuju dvije zlatne i dvije srebrne medalje za kvalitet koje je na Noćnjaku dobila naša renomirana kompanija AD Plantaže 13. jul iz Podgorice. Pokazalo se da Plantaže nisu konkurencija crnogorskim maslinarima već lokomtiva koja može da povuče crnogorsko maslinarstvo ka sveobuhvatnom napretku.

Takođe, priznanje, dvije zlatne i dvije srebrne medalje, te četiri diplome za učešće su dobili maslinari iz Ulcinja. Maslinar Osman Kallaba iz Ulcinja je dobio dvije zlatne medalje što je svakako za ponos i poštovanje.

Barani su na Noćnjaku sklopili nova i učvrstili stara prijateljstva. Važan sastanak je održan sa voditeljicom Splitskog panela dr. sc. Mirellom Žanetić koja se nada da će uspjeti da organizuje svoje obaveze i dođe u Bar na manifestaciju Ex albis ulivis što bi bio značajan doprinos u formiranju i registrovanju crnogorskog panela za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja. Sa organizatorima , rukovodstvom Zadružnog saveza Dalmacije, gospodinom Lordanom Ljubenkovim je razmatrana mogućnost organizacije zajedničke manifestacije u Baru. Zaključeno je da je realno moguće organozavati takvu manifestaciju što bi bilo novo za sve, a sigurno bi bilo višestruko korisno kako za unaprijeđenje maslinarstva, tako i za unaprijeđenje turističke ponude, promocije zdrave hrane, podizanju kvaliteta maslinovog ulja, te mnogih drugih benefita.

Put u Zadar u aktuelnim okolnostima je bio komplikovan, ali se trud sigurno isplatio i Barski maslinari su opravdali povjerenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opštine Bar.

Share.

Comments are closed.