Preko 100 kilometara planinskih staza u Baru spremno očekuje turiste

Prepoznajući sve veće interesovanje turista za boravak u ruralnom području TO Bar je investirala značajna sredstva u uređenje planinskih staza na teritoriji barske opštine.

“Cilj ovog projekta je povećanje broja dolazaka turista koji su zainteresovani za aktivni odmor, što je svjestki trend koji će u periodu post-korone sigurno dodatno biti izražen, a Bar u ovom segmentu posjeduje značajan potencijal”, kazali su iz TOB-a.

Projekat koji sprovodi Turistička organizacija Bar se odvija planiranom dinamikom i do sada je za posjetioce spremno 13 od ukupno 16 staza, a obuhvata poslove markiranja staza tj. iscrtavanja standardizovanom planinarskom markacijom, ali i svih potrebnih aktivnosti u cilju bolje prohodnosti i bezbjednosti naših građana i turista na ovim stazama.

Važno je napomenuti da će se ovaj projekat odvijati u kontinuitetu pa će staze tokom čitave godine biti održavane i prohodne za posjetioce. Nakon uređenja, dužina svih staza će biti preko 100 km i predstavljaće “novu turističku ponudu za turiste koji posjete barsku opštinu”.

“Prednost Bara, kada govorimo o ovoj vrsti turizma, prije svega je blizina mora i planine, dobra dostupnost, kao i brojne mogućnosti za kombinaciju aktivnog i pasivnog odmora (pješačenje, biciklizam, kanjonjig, krstarenje jezerom, posmatranje ptica i dr.),“ istakao je direktor TO Bar Emil Kukalj i najavio skoro pokretanje digitalne promotivno-prodajne kampanje za ljetnju sezonu 2020.

Staze koje se uređuju i održavaju su: Stari Bar – Baltina, Volujica – Val od Bigovice, Sutomore – tvrđava Nehaj, Sutorman – Vrsuta- Sutorman, Tuđemili – vrh Kunora – PPT (spajanje sa stazom Primorsko Planinske Transverzale), Bijela skala – Pinčići – Murići, Bijela skala – Gornji Šestani – Đuravci, Zupci – Mužice – PPT, Šušanj – Gornja voda – Vučja spilja – Kolijevka – Sutorman – PPT, Gornja Briska (Šestani) – Rumija, Podgor- Virpazar (dolinom rijeke Orahovštice), Sutomore – Sozina – PPT (priključak), Sutomore – Sozina – Vrsuta, Bijela skala – Livari – Gornja Briska, Stari Bar- Kajnak – Džidžarin – Most Rikavca i Limljani – Klisići – Sutorman.

Za uređenje staza na javnom tenderu je izabran Planinarski klub „Rumija“ iz Bara koji ima veliko iskustvo u ovim poslovima, a u susret ljetnjoj sezoni planirano je i održavanje promotivne pješačke ture.

Share.

Comments are closed.