Preminuo Tomo Ilin Vukotić, jedan od najstarijih Barana

Juče je u Zupcima, u 101. godini života, umro jedan od najstarijih Barana, Tomo Ilin Vukotić.

Rođen je u Zupcima 1921. godine, gdje je proveo djetinjstvo i ranu mladost. Nakon završetka Drugog svjetskog rata radio je kratko u Zagrebu, Austriji i Njemačkoj, a ranih pedesetih godina prošlog vijeka odlazi u SAD kao formiran majstor kamenorezac, mozaičar.

Imao je sreću da kod prvog poslodavca u Čikagu proživi radni vijek. Bio je jedan od najboljih majstora u gradu tog vremena, pa su arhitekti i dizajneri osvajali prve nagrade sa radovima koje im je Tomo realizovao. Gradio je ili renovirao oltare u crkvama, u hotelu “Hyatt” izradio je fontanu modernog dizajna, a u rezidenciji Hugh Hefnera, osnivača i vlasnika “Playboja”, tzv. rimsku kadu. Radio je i na ostrvima havajskog arhipelaga i zavolio ovaj dio svijeta toliko da je četiri i po decenije zimovao u Honolulu, do unazad desetak godina.

Tomo je bio mudar, izuzetno zanimljiv, vedrog duha i uvijek raspoložen za dobro društvo. Oni koji su ga poznavali svjedočili su o njegovoj izuzetnoj vitalnosti i volji za životom. Sve do unazad dvije godine, redovno je, u stotoj godini života, koristio gradski prevoz do Šušanja, odlazeći na pijacu ili na redovno brijanje i šišanje. Kad su ga nedavno pitali šta je recept za njegov dug život, odgovorio je: “Dugo živjeti je ne umrijeti”.

Biće sahranjen danas, u 14 sati na groblju u Zupcima. 

Share.

Comments are closed.