Projektom predviđena sadnja 87 novih čempresa i 180 sadnica ruzmarina

Uprava javnih radova isplatiće 265.639 eura konzorcijumu koji čine “Ld Gradnja”, “Ivkon” i “Ening” iz Nikšića, “Telemont”, Ekoplant” i “Lars fire” iz Podgorice po osnovu raskida ugovora o građenju vrtića i jaslica u Baru, navodi Pobjeda.

Biće isplaćeno 11.360 eura po osnovu vršenja stručnog nadzora nad izvođenjem radova konzorcijumu sastavljenom od kompanija “Ing invest˝ iz Danilovgrada, kao i “Urbi Pro”, “Montinspekt” i “Geo-projekt Perišić” iz Podgorice.

To je predviđeno sporazumom o raskidu ugovora između Uprave javnih radova i predstavnika konzorcijuma na koji je saglasnost dala Vlada na sjednici u četvrtak.

“Izvođač radova je uveden u posao u oktobru 2018. godine. Zbog protesta građana, radovi su privremeno obustavljeni i ponovo nastavljeni u januaru 2019 .godine. Zbog svakodnevne uzurpacije gradilišta od strane trećih lica, radovi su i zvanično obustavljeni 22. februara 2019. godine”, navedeno je u obrazloženju Vlade.

Sporazumom o raskidu ugovora predviđene su obaveze za Upravu javnih radova koja treba da privremeno uredi/sanira teren na lokaciji nekadašnjeg gradilišta (dvorište dvije srednje škole) pa je preduzeću koje je vršilo stručni nadzor naloženo da izradi elaborat.

“Imajući u vidu topografiju terena i izgrađene postojeće objekte, projektant pejzažne arhitekture se opredijelio za slobodno formiranje rasporeda sadnica čempresa. Redno postavljanje, kakvo je nekada bilo, u izgrađenoj prostornoj strukturi sada nema funkcionalno opravdanje jer su u ranijem periodu čempresi činili dio vjetrozaštitnog pojasa. Prva faza radova obuhvata grubo raščišćavanje terena, uklanjanje šuta, otpada i nevezanog materijala, zatim oštećenih betonskih staza zajedno sa ivičnjacima, popravke oštećenog amfiteatra, uklanjanje gradilišnih ograda, ravnanje terena uz nasipanje šljunkovito-pjeskovito-humusoidnim materijalom, sadnju 87 stabala čempresa visine 3-3,5 metara, kao i sanitarno-higijenske mjere na postojećim stablima, sadnju 180 sadnica padajućeg ruzmarina”, piše u sporazumu.

Druga faza radova, koju ne realizuje Uprava javnih radova, obuhvata: nasipanje sloja plodnog zemljišnog supstrata u debljini od 20 cm, izradu hidrantske mreže neophodne za održavanje zelenila, uz prateće betonske šahte i priključke za zalivanje i ozelenjavanje cijele površine travom.

Share.

Comments are closed.