Promocija stvaralaštva Blagoja Bakovića na Danima Svetog Jovana Vladimira

Liturgijom na ostacima barskog trikonhosa, Pravoslavna crkvena opština barska i i NVO Srpsko kulturno društvo “Slovo ljubve”  su 1. juna započeli obilježavanje Dana Svetog Jovana Vladimira. Istog dana u kripti sabornog hrama organizovana je  projekcija filma sveštenika Nenada Ilića “Avva Justin”.

U nedjelju, program je nastavljen liturgijom na ostacima hrama Prečista krajinska u Ostrosu. Za barske vjernike bio je organizovan prevoz autobusom, a sinoć je u kripti hrama održano književno veče Blagoja Bakovića.

Brojnim ljubiteljima poezije, u porti hrama Svetog Jovana Vladimira, sinoć je stihove pjesama kazivao sam književnik.

“Došao sam ovdje, u kriptu ovog Hrama, sa radošću, sa osjećanjem da me zovu najplemenitiji kamenari naših svih temelja i našeg hiljadugodišnjeg postojanja”, kazao je Baković, dobitnik brojnih državnih i i međunarodnih nagrada i priznanja. On je sa ponosom istakao da je posljednju nagradu koja nosi ime Branka Ćopića, za knjigu godine, dobio prije tri dana od SANU.

Jedan od vodećih autora savremene srpske poezije, “pjesničko prinošenje”, kako je nazvao svoje obraćanje publici, započeo je pjesmom o prvoj čitaoni i lektiri. One su, po Bakoviću, metafora koja se odnosi na rodno selo i padine Crne Gore, gdje nije bilo knjižnice i čitaonice. “Onaj kome je suđeno, međutim, čitaće iz otvorene knjige livade, žubora potoka, čeljadi, čitaće poeziju medara, šume, ili kako bi to rekao Matija: ‘Bog je pesnik, drugi su kopija’, a nad poezijom sjaji poezija. E, ja sam prvo čitao tu otvorenu poeziju livade i šume, zato se pjesma kojom počinjem pjesničko prinošenje zove ‘U čitaoni’”, naveo je Baković.

Bakovći je obraćanje nastavio predstavljanjem poezije iz svih perioda stvaralaštva, a poseban odjek imali su odlomci iz knjige “Kako vrabac peva”, kao i pjesma “Kosovskom junaku”, posvećena Novaku Đokoviću.

Manifestacija Dani Svetog Jovana Vladimira nastavljena je danas liturgijom na ostacima manastira Presvete Bogorodice na Ratcu, a večeras će u porti Hrama, od 20 sati početi promocija knjige “Stara Srbija i Albanija” Ivana Stepanoviča Jastrebova. Na sam praznik Svetog Jovana Vladimira, u utorak  4. juna, u hramu će biti služena liturgija, a u 19 sati ulicama Bara proći će praznična litija.

Share.

Comments are closed.