Promovisani novi video i muzički materijali gitarskog dueta Nikčević – Bulatović

Promocija video i muzičkog materijala poznatog crnogorskog gitarskog dua Nikčević-Bulatović, kao i panel diskusija o saradnji na ovom projektu i mini koncert, održani su sinoć u, za ovu priliku, posebno lijepo uređenom i osvijetljenom prostoru ispred Dvorca kralja Nikole.

Uz podršku Opštine Bar i Turističke organizacije Bar, spotovi koji prate muziku dua Nikčević – Bulatović, snimani su na atraktivnim lokacijama barske opštine u režiji Danijele Radovanović. Publika širom svijeta uskoro će imati priliku da ih čuje i vidi, jer će od 30. juna, biti dostupni na svjetski rangiranoj muzičkoj platformi Apple music, potom i na Youtube kanalu Naxsos records-a. Jednoglasna je ocjena da će to biti svojevrsna prezentacija njihove muzike, ali i Bara i Crne Gore.

U uvodnom dijelu večeri publika je najprije uživala u zvucima gitare u izvođenju Petra Dobričanina, a zatim su himnu Baru – „Grad je širok kao more“ , ‘acapella’ otpjevali Marija, Gajo i Božo iz „Akademia benda“.

Uslijedila je panel diskusija koju je moderirala glumica Ivana Mrvaljević, a u kojoj su osim Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića, učestvovali i Univerzitetski profesor, etnomuzikolog i kompozitor Dimitrije Golemović, menadžerka za programsku politiku Kulturnog centra Bar Darinka Škuletić, kao i predstavnica Turističke organizacije Bar Mr Nikoleta Nikčević i Opštine Bar Anđela Antunović.

„Zaista je veliko zadovoljstvo biti u ovakvom predivnom ambijentu ispred Dvorca kralja Nikole. Zadovoljstvo je što večeras vidim puno prijatelja i to me asocira na decenije rada i saradnje sa Opštinom Bar, sa njihovim institucijama kulture, ‘Barskim ljetopisom’, na sviranja više koncerata u predivnim prostorima… Bar je sam po sebi jedna kulturna scena, prije svega u ljetnjim mesecima“, kazao je na početku obraćanja Srđan Bulatović.

Podsjetio je da je njegova saradnja sa Opštinom Bar, započela je još 90-ih godina, kada se vratio sa studija iz Beograda, a da je jedan od njegovih prvih koncerata bio je na „Barskom ljetopisu“.

U Baru je potom, nastupao povremeno, kao solista, ili sa Darkom Nikčevićem, i u raznim ansamblima…

„Međutim, nekako najintenzivnija saradnja je nastala posljednjih godina, iz razloga što je Bar dobio čovjeka, koji je i sam konzument kulture, i koji je, prije svega, neko ko poštuje i voli kulturu, razumije umjetnost i kroz šta umjetnici prolaze prilikom stvaranja sopstvenih umjetničkih djela. Naišli smo na odlično razumijevanje predsjednika Opštine Bar, Dušana Raičevića, koji je podržao naše projekte i gdje smo zajednički došli do mnogo značajnih adresa. Te adrese nisu vezane za Balkan i za region, nego za mnogo šire prostore… za prostor cijelog svijeta. Jer, po izvještajima koje dobijamo, naša muzika se sluša u mnogim udaljenim zemljama, kao što je, prije svega, SAD, Kina, Japan, Australija…“, naveo je Bulatović.

On smatra da je posebno značajno to što će „spotovi doprinijeti još više, da se muzika ne samo čuje, nego i da se vidi“. Dakle, ne da bude dostupna svjetu samo u audio formatu, nego da, prije svega, bude dostupna i u video formi.

A do tako velikih izdavača kakvi su Apple Music i Naxsos Records, Bulatović kaže da su došli „stvaralaštvom i svojim upornim radom“.

„Kompozicije, odnosno njihov kvalitet, je nalazio put… Kompozicije su krčile put i pronalazile ljude koji su zainteresovani da izdaju naša djela. I posebno mi je zadovoljstvo što smo došli do tako velikih izdavača, kao što je, prije svega, Naxos Records, a onda i najveći izdavač, Apple Music“, ponosan je Bulatović.

Darko Nikčević kazao je da album „Feel the moment“ koji je objavljen krajem aprila za Naxos Records, sadrži 14 kompozicija, a da je su za njih devet snimili video spotove u RTCG i oni se već nalaze na Apple Music-u.

„Većina od tih kompozicija je bila prisutna na jednoj play-listi, koju uređuje ‘Apple Music Classical’, i koja se zove ‘Classical Live’, a koja sadrži trenutno najznačajnija djela izdata u datom momentu, iz oblasti klasične muzike, što nas čini veoma ponosnim, jer smo se tu našli zajedno sa svim najvećim imenima muzike iz prošlosti i sadašnjosti“, istakao je Nikčević.

Za predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića kazao je da „ne samo da dobro vodi Opštinu Bar, već i prepoznaje potrebe stvaralaštva i kulture“.

„Preostalo je pet kompozicija, i to je Dušan prepoznao kao našu potrebu da se i oni nađu u video formi, (one se sve nalaze u audio formi na Apple Music-u i na ostalim platformama). Dozvolite da, pošto se ovdje pominjao samo Bar, a ja, kao neko ko je veliki dio života proveo u Sutomoru, sam veoma zadovoljan što su neki kadrovi snimljeni u okolini Sutomora. Inače, Sutomore je najbolja plaža na svijetu, vjerujte mi. Gde god pođemo da sviramo, ja iskoristim priliku da provjerim situaciju na moru, i to je moje omiljeno mjesto kad je u pitanju more“, s osmijehom je kazao Nikčević čija je konstatacija bila propraćena aplauzom i simpatijama publike.

Potom je objasnio zašto se ‘Apple Music’ smatra možda i najznačajnijom digitalnom muzičkom platformom.

 „Ono što je od 2015. godine na ovamo najprisutnije kod slušaoca muzike, to su digitalne internet-muzičke platforme. ‘Apple Music’ je jedna od njih, možda i najznačajnija, pošto je vezana za jednu taku ogromnu kompaniju, kakva je ‘Apple’. Naravno, tu su i ‘Spotify’, ‘Deezer’ itd., ali ‘Apple Music’ sadrži i video-spotove. A oni koji se plasiraju na ‘Apple Music’-u moraju proći njihovu kontrolu kvaliteta i muzičkog, tehničkog, i ostalog… To nije kao YouTube, koje je takođe neka vrsta muzičke platforme s tim što prihvata bilo koji video. Naravno, ukoliko je u zakonskim nekim procedurama, odnosno, nije nešto što ne valja. A ‘Apple Music’ ne, nego, video prolazi kontrolu njihovih urednika. Ovi spotovi će 30. juna počinjati da se, jedan po jedan, po izveštajima koji dobijamo od njih, postavljaju na Apple Music“, pojasnio je Nikčević.

Nakon što budu postavljeni na ‘Apple Music’, oni će se pojaviti na YouTube kanalu njihovog izdavača Naxos Records-a.

„Većina slušalaca danas usmjereni su na digitalne muzičke platforme. Jedan vrlo mali procenat još se oslanja na kompakt diskove. ‘Naxos Records’ izdao je naše kompakt diskove, ali, veoma je mali broj ljudi koji još slušaju na taj način muziku. Tako da, ovi video-spotovi od trenutka kad se nađu na ‘Apple Music-u’, nadam se da će ostati tu zauvjek. I da će to biti jedna lijepa promocija i Bara i Sutomora ( ja se uvjek trudim da ne preskočim Sutomore) i, naravno, naše muzike, ali i naše zemlje“, zaključio je Nikčević.

Snimanje spotova bilo je kako je kazao, vrlo zahtjevno, budući da ih je režirala Danijela Radovanović, koja ih je, kako se našalio, u žargonu ‘opučila za snimanje’.

Tokom panel diskusije Univerzitetski profesor, etnomuzikolog i kompozitor Dimitrije Golemović izrazio je zadovoljstvo što sa poznatim crnogorskim duom sarađuje 13 godina. On je otkrio i šta je njemu zanimljivo u muzici koju stvaraju.

„Crna Gora je mali prostor, to je neka dinarska potka, ali ima i orijentalni i evropski, morski sentiment, i to je jedno nevjerovatno bogatstvo Crne Gore. Crna Gora je jedna šarena bašta, koja živi u nekoj sinergiji zajedništvu … A njihova muzika je ono što je Mediteran, što je njihovo, a istovremeno i opšte. Šta je san svakog kompozitora? – Da komponuje, a da se osjeća dijelom kolektiva, kao čovjek koji pripada jednom narodu. Mislim da oni to veoma dobro pronalaze, i okrenuti su univerzalijama. Ovo što Darko i Srđan rade je divan spoj lokalnog (koji je kao začin u jelu, nije glavno jelo), i ovaj drugi, evropski, svjetski univerzalni dio je ono odijelo u koje oni odijevaju narodnu, i uopšte, muziku ovog podneblja. Zato se njihova muzika sluša u svijetu”, kazao je prof. Golemović.

Menadžerka za programsku politiku Kulturnog centra Bar, Darinka Škuletić zahvalila je umjetnicima što su omogućili da se grad Bar i Crna Gora vide van granica Evrope i osvrnula se na djelatnost Kulturnog centra Bar.

„Kvalitetnim odnosom prema baštini, slojevitostima stvaralaštva, mi smo otvorili vrata razumijevanja i poštovanja svih kapaciteta našeg grada i svi oni koji su prepoznali i shvatili u tome pozitivan odnos i vrijednost dobrog pozicioniranja ove institucije i samog grada na međunarodnoj mapi kulture. Specijalan tretman ima status naših najznačajnijih spomenika kulture – Stari grad Bar i Dvorac kralja Nikole. Opština Bar kao naš osnivač, prepoznala je ovaj pozitivan odnos i želju institucije KC Bar i pomogla nam da ispunimo veoma visok cilj, a to je da svake godine probamo da rekonstruišemo i privedemo namjeni po jedan objekat u Starom gradu“, kazala je Škuletić.

Počelo je to još 2017-18. godine obnovom Crkve Svete Katarine. Zatim, Palata 85 je rekonstruisana i tu se nalazi Kreativni hab – prvi u Crnoj Gori. Obnovljena je Arhiepiskopska palata, gdje je izmješteno arheološko odjeljenje. Očekuje se završetak radova na Sahat kuli.

„Pred kraj godine očekuje nas, možda kapitalno, jedan najznačajniji projekt koji finansirala opština Bar i zahvaljujem ovom prilikom, projekt glavni je već napravljen i radi se o rekonstrukciji i sanaciji Dvorca Kralja Nikole“, dodala je Škuletić. Kao poseban vid djelatnosti su i manifestacije međunarodnog karaktera od kojih je kao izuzetno značajne izdvojila „Barski ljetopis“ i „Susrete pod Starom maslinom“.

„Pred nama je trenutno veliki izazov, a to je produkcija i organizacija 36. Barskog ljetopisa. Od široke stručne javnosti ovaj festival je ocijenjen visokokvalitetnim. Pa je pred selektorskim žirijem jako težak posao da tu ocjenu dostignu i ove godine. Teži se se produkcijama A kategorije, pa se nadam da će i tako biti. Uprava festivala i ustanova Kulturni centar Bar imaju želju da i ove godine iznjedre jednu svoju produkciju. Da li samostalno ili kao koprodukciju sa nekim renomiranim pozorišnim kućama, to ćemo tek da vidimo“, najavila je Škuletić.

Predstavnica Turističke organizacije Bar Mr Nikoleta Nikčević najprije je čestitala Bulatoviću i Nikčeviću, na velikom uspehu „i što su učinili svoju muziku i našu opštinu, naročito Sutomore, dostupnim na digitalnim društvenim platformama koje su svetski poznate“. Potom je govorila o planovima TOB.

 „Ostajemo u domenu muzike. Manifestaciju ‘Ljeto sa zvijezdama’ koja se tradicionalno organizuje svakog petka na šetalištu Kralja Nikole, ove godine smo odlučili da decentralizujemo, tj. da je preselimo u naša turistička mjesta i gostima učinimo boravak, potpunijim. Pored toga, suorganizatori smo i ‘Spičanske večeri’, ‘Noći Velikog pijeska’, ‘Veče Šušanja’, to je ono što nam sledi u narednom periodu. Tokom ljeta, takođe, ‘Ribar fest’, gdje tokom jedne večeri u avgustu, organizujemo festival, gdje se može degustirati riba uz nastupe kulturno-umjetničkih društava, tako da ostajemo nekako dosljedni tom našem mediteranskom silu“, najavila je mr Nikčević.

U narednom periodu, posle turističke sezone, u saradnji sa Kulturnim centrom, planiramo događaje svakog vikenda za najmlađe.

„Smatramo da je manifestacioni turizam izuzetno značajan i da doprinosi promocije naše Opštine, kako u ljetnim mjesecima, kada imamo veliki broj turista, tako i u zimskim mjesecima, kada želimo upravo tim manifestacijama, da dovedemo što veći broj turista u našu opštinu. Tu su i ‘Festival vina i ukljeve’ u Virpazaru, ‘Maslinijada’ u Starom Baru, ‘Koštanijada’ u Ostrosu… Tim manifestacijama želimo da sačuvamo autentičnost tih mjesta i promovišemo upravo bogatstva naše opštine, koja je zaista bogata i prirodnim, ali i kulturnim ljepotama. U barskoj opštine ima dosta toga da se vidi i vjerujem da će i ovi spotovi zaista doprinjeti našoj, svetskoj promociji“, zaključila je mr Nikčević.

Predstavnica Opštine Bar Anđela Antunović, kazala je da su u Opštini Bar uvjereni da je kultura jedan od osnova za dugoročan rast i razvoj pojedinaca, a potom i društva uopšte, te se trude da posvećeno podržavaju sve kulturno-umjetničke sadržaje koji oplemenjuju grad i društvo.

„Svi zajedno radimo na tom zajedničkom cilju, a to je svjetska prepoznatljivost i vidljivost Bara, kao destinacije i kao grada koji ima da ponudi mnogo. Verujem da je ta zajednička posvećenost dala najbolje rezultate, novi kvalitet i zamah razvoju samog Bara. Rezultati su vjerujem, vidljivi na svakom koraku i vjerujem da će svako od nas to i potvrditi. Ne samo kada govorimo o onim velikim infrastrukturnim i razvojnim projektima, koje lokalna samouprava u kontinuitetu sprovodi, a sve s ciljem stvaranja boljih kvaliteta, uslova života za naše građane, već i svakako kada govorimo o drugim segmentima društvenog života. Vjerujem da smo time uspjeli da izgradimo ‘Bar kao mjesto života’ i to je neki epitet koji sa ponosom nosimo i ističemo. Sa tom namjerom da lokalna zajednica dobije neki novi kvalitet života i novu udobnost, težili smo tome da pošaljemo jednu reprezentativnu sliku Bara ka svijetu, koju vjerujem da šaljemo večeras i da ćemo je slati od 30. juna, kada budu dostupni svi spotovi na Apple Music-u“, naglasila je Antunović.

Bar je još jednom potvrdio da je mjesto kulture, a realizacijom ovakvog i sličnih sadržaja potvrđujemo da kulturni stvaraoci imaju partnera u Opštini Bar, poručio je predsjednik Opštine Dušan Raičević.

On je istakao da je Opština Bar, pored posvećenosti revitalizaciji i valorizaciji bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa, posebnu pažnju usmjerava i intenzivnoj saradnji sa kulturnim stvaraocima, te su kao rezultat toga realizovani brojni projekti.

”Posebno raduje ovaj projekat sa prepoznatim gitarskim duom, ljudima koji su čvrsto vezani za naše more, Bar i Sutomore. Kroz ekranizaciju njihovih numera nastojimo da Bar učinimo dostupnim ne samo konzumentima i Crne Gore, već i iz Evrope i svijeta“, rekao je Raičević u izjavi za medije.

Po završetku panel diskusije uslijedio je polusatni mini koncert. Duo Nikčević- Bulatović iznova je izvedbom oduševio barsku publiku odsviravši kompozicije „Ponoć“ i „Poskoči“, te instrumental inspirisan orijatalnom muzikom. Za bis su svirali kompoziciju koja je nastala 2012. inspirisana Sutomorem „Dreams“, a koja se, zajedno sa „Baladom“, nalazi na „Apple Music Classical“, gdje su objavljena najreprezentativnija djela muzike napisane za gitaru.

Nakon koncerta druženje je nastavljeno uz koktel.

Share.

Comments are closed.