Promovisana knjiga o Mini Karadžić, Vukovoj kćeri

U kripti hrama Sv. Jovana Vladimira promovisana je knjiga “Pevam danju, pevam noću – pisma Mini Karadžić” akademika prof. Svetlane Matić. Organizator je bilo Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano”.

O knjizi su govorili mr Smiljana Vukićević – književnica i Labud N. Lončar – pjesnik i predsjednik Udruženja “Nekazano”.

Promocija je upriličena na pravoslavni praznik Petrovdan, jer je na taj dan prije sto devedeset i jednu godinu rođena Mina Karadžić, kojoj je knjiga i posvećena. Po riječima autorke, njena želja je bila da uz pomoć udruženja “Nekazano” obilježi taj datum, jer se “nijesmo dovoljno odužili Mini”.

“Ona je bila lični sekretar svoga oca Vuka Karadžića i prevodilac, jer je govorila pet jezika. Bila je i slikarka, što je malo poznato našoj javnosti….”, naglasila je prof. Matić.

Svetlana Matić je materijal za ovu knjigu prikupljala pune tri godine, zahvaljujući svom dugogodišnjem radu u prosvjeti Austrije, a živjeći u Beču gdje je imala uvid u razne arhive.

Share.

Comments are closed.