Promovisana nova knjiga Senada Karađuzovića

U Dvorcu kralja Nikole sinoć je održana promocija nove knjige našeg sugrađanina Senada Karađuzovića “Metak od trešnjine koštice“.

U ime izdavača, najnovije Karađuzovićevo djelo predstavio je Sabrija Vulić, koji se prisjetio početaka saradnje sa ovim specifičnim piscem i osobom.

“Meni je veliko zadovoljstvo što Senadovi Barani, a dijelom i moji, imaju priliku da prvi čuju par riječi o ovoj knjizi, uz pomoć mog kolege Vlatka Simonovića, urednika kulturno-umjetničkog programa TVCG i samog autora. Ja sam ovdje u ime izdavača, a to je Savjet muslimanskog naroda Crne Gore. Možda će nekome biti čudno da jedan nacionalni savjet staje iza jednog romana, ali ovo nije prvi put, mi smo već stali iza jednog romana koji je objavio Senad Karađuzović, a i u našoj izdavačkoj djelatnosti želimo da baštinimo sva kulturna dobra koja su vezana za Crnu Goru”,istakao je Vulić.

Publika je bila u prilici da čuje tonski zapis, u kome o ovoj noveli i njenom autoru govori lektor knjige, profesorica književnosti Šefika Koljić, koja je istakla da je riječ o vrijednom i zanimljivom, prije svega potpuno iskrenom i otvorenom književnom djelu, koje se čita u jednom dahu.

Odlomak iz djela pročitao je Amir Arabelović.

O knjizi je govorio publicista Vlatko Simunović, koji je istakao da je Karađuzovićevo djelo dokaz da svo zlo i bolest dolaze iz mržnje, a da svijet i ljude može spasiti jedino ljubav.

“Ovo je Senad pisao znatno prije ovog ružnog doba korone i vidjećete tu nevjerovatnu stvar, kako opisuje da je bolest i sve što je ružno posljedica svega toga što je čovjek kakav jeste, predvidljivo i glupo stvorenje, postao dosadan svome Tvorcu-na tragu spoznaje da je sve što se događa pokazalo da je samo jedan stvor na zemaljskoj kugli višak-a to je čovjek“, naglasio je Simunović.

Autor je najavio da će njegovo “Metak od trešnjine koštice“ uskoro biti preveden na njemački jezik.

Senad M. Karađuzović je rođen 1968. godine u Baru, gdje i danas živi i radi. Član je brojnih udruženja i redakcija: Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja književnika Art klub u Ulcinju; redakcije književnih novina: Mostovi (Pljevlja), Lemba (Ulcinj), Kod (Podgorica), Osvit – glas Muslimana Crne Gore (Podgorica). Saradnik je strane za kulturu nedeljnika Koha Yavore (Podgorica).

Osnivač je i glavni urednik novina za kulturu Ars poetica-press (Bar).

Na književnu scenu stupio je 1986, kada počinje da objavljuje pjesme, pripovijetke i eseje u brojnim književnim listovima i časopisima zemalja u okruženju. Prevođen je na albanski, bugarski, makedonski, engleski, turski i romski jezik, a radovi su mu publikovani u mnogim zbornicima i antologijama, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Share.

Comments are closed.