Promovisana zbirka Vila sa Košara Nevena Milakovića

Promocija nove zbirke poezije Nevena Milakovića, “Vila sa Košara”, održana je u Crkvi Svetog Nikole u Baru (sala prote Pavla Radunovića).

Dejan Spasojević je, u ime priređivača izdanja, napomenuo da je ovo treća promocija, nakon dvije na Sajmu knjiga u Beogradu, te da se sljedeća očekuje u Zvorniku. Izrazio je zadovoljstvo zbog izdavanja ovog djela, za koje tvrdi da je “jedno od najboljih, ako ne i najbolje, kad je u pitanju rodoljubiva i duhovna poezija”.

“Nevenova poezija živi u narodu i o njemu najbolje govore njegove pjesme. Postoje pjesnici koji su rasplakali čovjeka, postoje i pjesnici koji su rasplakali dvoranu, Neven Milaković je rasplakao čitav jedan narod”, zaključio je Spasojević izražavajući uvjerenje da je nemoguće ne pustiti suzu već nakon prvog čitanja Milakovićevih pjesama.

“Ne volim da govorim o svojoj poeziji, moja poezija govori sve”, kazao je Milaković obrazlažući odluku da do kraja večeri samo čita svoje pjesme iz najnovije zbirke. Kazivao ih je petnaestak, između ostalih: “Molitvu”, “Princip”, “Lament nad Gorom”, “Ruski vitez”, “Drhtaj”…. kao i jednu, po njegovim riječima, “barsku”, pod nazivom “Bog se javi”. Svako čitanje propraćeno je aplauzom, a dlanovi se posebno nisu štedjeli nakon nastupa Branke Zečević, koja je pjevala “Svetinje”, “Đedov zavjet” i numeru “Vila sa Košara”, rađenu po tekstu Nevena Milakovića, po kojoj je zbirka i naslovljena.

Neven Milaković je rođen u Podgorici 1963.godine. Više od dvije decenije živi i stvara u Baru. Sav svoj vijek posvetio je pisanju stihova i romana. Objavio je knjige: „Radost pokajanja”, „Dar Majke Božije”, “Zebnja”, „Podgorički”, „Poslednji plotun”, “Cvijeće dobra” i druge.

Share.

Comments are closed.