Publikovana monografija o dijaspori Crne Gore, urednik mr Ivan Jovović

Iz štampe je upravo izašlo kapitalno djelo crnogorske naučne publicistike “Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti”, čiji je urednik Baranin, mr Ivan Jovović, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu.  

Ovo je nakon 1997. prva velika monografija o crnogorskom iseljeništvu, institucionalizovano podsjećanje na Crnu Goru koja živi na svim kontinentima planete. Prikazuje migracione tokove od srednjeg vijeka do današnjih dana, s posebnim osvrtom na socijalne staleže, način i razloge odlaska, ali i sudbine naših građana i zajednica koje su napravili u novim zemljama.

Monografiju čini šest poglavlja, čiji su autori Marijan Mašo Miljić i mr Sait Šabotić (Dijaspora Crne Gore u prošlosti), mr Ivan Jovović (Crnogorsko iseljeništvo u kontekstu djelovanja Matice iseljenika Crne Gore (1962-1994)), Marko Špadijer (Crna Gora i iseljeništvo 1990. do 2000), prof. dr Milan Vukčević (Crnogorska dijaspora na početku 21. vijeka), Elvira Bekteši (Uprava za dijasporu 2013-2019) i dr Antonela Arhin (Dijagnoza: Nostalgija).

Knjiga velikog formata na preko 350 strana nudi, pored ostalog, obilje tekstova zasnovanih na arhivskoj građi, dokumenata i fotografija od kojih se većina prvi put objavljuje.

Poglavlje čiji je autor mr Ivan Jovović po prvi put u ovdašnjoj nauci obrađuje nastanak i rad Matice iseljenika Crne Gore, krovne institucije koja je obuhvatala sve migratorne procese nakon završetka Drugog svjetskog rata. Prvi predsjednik ove ustanove od osnivanja 19. januara 1962. godine bio je bivši predsjednik Opštine Bar Milo Medigović. Istraživanje Jovovića je išlo u nekoliko smjerova, zavisno od geografske, nacionalne ali i socijalne pripadnosti iseljeništvu, te je praćenje djelovanja crnogorske dijaspore, kroz razna udruženja ali i kroz pojedinačne slučajeve, meandriralo u nekoliko pravaca, od kulturno-umjetničkih do političkih aktivnosti.

Monografiju „Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti“ publikovale su „Dnevne novine“ i Uprava za dijasporu Crne Gore. Sponzori su Opština Bar i kompanija „Savana“ Podgorica čiji je vlasnik Crmničanin Veselin Mijač.

Promocija knjige će biti u utorak u 12 sati u podgoričkoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

Share.

Comments are closed.