Bračni par Timotijev – Vukmanović: Učimo da sačuvamo druge od sebe

Gosti Radio Bara bili su pjesnici Miroslav Jovanović Timotijev i njegova životna saputnica Milica Mima Vukmanović.

Timotijev se prvo zahvalio novinarima Radio Bara i Barinfa na požrtvovanom radu i pravovremenom izvještavanju o svemu što se dešava u vezi sa korona virusom, a onda je naglasio da je već godinama kao pisac u stvaralačkoj samoći i da mu ne pada teško cjelodnevni boravak kod kuće.

“Čitam, komuniciram sa svojim prijateljima preko telefona i društvenih mreža. Ne osjećam neku veliku prazninu, jedino što mi nedostaje jeste šetnja jer volim da pješačim dnevno po tri-četiri kilometra”, kazao je Timotijev.

Jedna knjiga mu se, veli, sama ukazala iz porodične biblioteke koja broji 2.000 naslova. Riječ je o knjizi istoričara dr Živka Andrijaševića: “Nacija s greškom – istorijski eseji”. “Shvatio sam da naslov te knjige me opominje da u ovom trenutku ne smijem biti čovjek sa greškom, kao što ni država ne smije s greškom, a da bi naša država bila država bez greške moramo mi pojedinci biti bez greške”, kazao je Timotijev, shvatajući zašto mu je svih ovih godina upravo ta knjiga hrlila i zašto mu se opet nudila, iako je davno pročitao.

Timotijev navija za Denver zbog Jokića i Orlando zbog Vučevića, gleda i tenis, ali svi sportski događaji su odloženi. Jedino derbi, i to ljubavni, ne može da se odloži. Zbog toga je napisao pjesmu “Derbi” koju je poklonio djeci i mladima i koju je u svom stilu, nadahnuto, kazao u programu Radio Bara.

Milica Mima Vukmanovićje istakla da je “sada vijeme sa posebnom označenošću distance između našeg unutrašnjeg i spoljnjeg svijeta, jer iako spoljni svijet bogati naš unutrašnji svijet, ostanimo doma, imaćemo kad za taj spoljašnji svijet.”

“Možemo da budemo socijalizovani i ovako putem telefona, radija, interneta, knjiga i svih društvenih mreža, ali se moramo pridržavati svih preporuka i mjera zaštite, da sačuvamo živote ovog nađeg lijepog grada i ove naše male, prelijepe Crne Gore”, kazala je Vukmanovićeva.   

Ona jednom sedmično ide u nabavku, poslova u domaćinstvu ne fali, ali najviše vremena provodi u čitanju. Trenutno, druži se s knjigom Frederika Begbedea “Ljubav traje tri godine”, koju je Timotijev donio sa salona knjige u Podgorici. Poslije nje čitaće roman Nikole Nikolića “Sirene za uzbunu” i “Med i mlijeko” mlade kanadske književnice indijskog porijekla Rupi Kaur.

“Učimo kako da zaštitimo druge od sebe i na taj način se pridružujemo svim ovim preporukama u ovoj novonastaloj, teškoj situaciji”, zaključila je Mima, pozivajući Barane da izađu na balkon u 20 časova i aplauzom zahvale svojim sugrađanima koji dan i noć, i bez ovakvih situacija, misle na nas i na naše zdravlje.

Share.

Comments are closed.