Radionica o prevenciji i dijagnostici melanoma

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana melanoma danas je u Dvorcu kralja Nikole organizovano predavanje na temu “Prevencija i dijagnostika melanoma”. Predavanje je organizovala JZU Opšta bolnica Bar, a o melanomu, načinima dijagnostike i prevenciji govorila je dr Biljana Raičević.

Radionici su prisustvovali zaposleni u Kulturnom centru i drugi građani. Dr Raičević im je prvo predstavila “MELAdetect” projekat, koji sa crnogorske strane predstavlja barska bolnica, sa hrvatske Zavod za javno zdravlje i Sveučilište u Zadru, a sa bosansko-hercegovačke Sveučilište u Mostaru. Projekat traje do kraja avgusta, a ciljevi su poboljšanje zdravstvene zaštite, edukacija zdravstvenih radnika i građana.

“Zahvaljujući učešću u ovom projektu, barska bolnica raspolaže savremenim aparatima za dijagnostiku melanoma-dermoskopom, ručnim dermoskopom i dermoskopskom lampom, kao i oftalmoskopom”, istakla je dr Raičević.

Ona je detaljno objasnila sastav kože, tipove njenu funkciju, normalne promjene, te istakla razliku između mladeža i melanoma. Takođe, predstavila je različite vrste melanoma, naglasivši da se 95% njih uspješno liječi ako se na vrijeme otkriju. Za to je nekad dovoljno da i sami pregledamo kožu i na vrijeme reagujemo ako primijetimo promjene. Bitno je, ističe ona, što ranije otkriti ovakve promjene na koži jer se zloćudnost melanoma odnosi na njegovo brzo širenje na koži, ali i unutar tijela.

Kako do ovih promjena ipak ne bi došlo, neophodna je zaštita od UV zraka- izbjegavati izlaganje suncu od 11 do 17 sati, obavezno nošenje kapa, šešira, naočara i lagane i prozračne svijetle odjeće, uz kreme sa zaštitnim faktorom 30 i više. U našoj zemlji, upotreba solarijuma zabranjena je za mlađe od 18 godina.

U Crnoj Gori nema udruženja pacijenata oboljelih od ove bolesti koji bi svoja iskustva podijelili sa drugima, za razliku od zemalja u okruženju.

“Za Crnu Goru mogu da kažem da je dobra opcija što  imamo lijekove za melanom, to su najnoviji lijekovi i na teret su Fonda za zdravstvo. U Srbiji to nemaju, tako da se ljudi snalaze – ako slučajno imaju vezu sa Crnom Gorom da dobiju državljanstvo i zdravstvenu knjižicu, kako bi mogli da prime terapiju. Ni u Hrvatskoj nemaju lijekove na teret Fonda. Mi imamo bar neke povoljnosti, a nadam se da ćemo uspjeti organizovati čak i udruženje, idemo ka tom pravcu”, kazala je dr Raičević i pozvala zainteresovane da dođu na pregled, sa uputom ili bez njega, ističući da su pregledi besplatni, a rano dijagnostikovanje i liječenje može da spasi život. Pregled se, kaže ona, sastoji prvo od razgovora sa pacijentom, pregleda kože ručnim dermaskopom, a po potrebi radi se i dermaskopsko snimanje, na aparatu koji, već pri sljedećoj kontroli, akcentuje sve promjene na koži.

Share.

Comments are closed.