Radovi Lutovca i Čakalović u UDG galeriji na kolektivnoj izložbi

U galeriji Univerziteta Donja Gorica (UDG) u Podgorici sinoć je otvorena jubilarna, deseta, kolektivna izložba “Mnogolikost savremene crnogorske umjetničke scene”. Između ostalih,  zastupljena su i djela dvoje Barana: dr Miluna Lutovca i Maje Čakalović.

Otvaranje izložbe je izazvalo veliko interesovanje, a u publici je bio i predsjednik CANU, akademik Dragan K. Vukčević.

Govoreći na otvaranju, dr Lutovac je istakao da “linija nove  estetike, kao skelet podsvjesnog, iznutra,  probija kožu diskurzivne formacije, onog neformalnog, dvostrukog ogledanja orijenta u evropskim predstavama i evropskog prikazivanja u orijentalnim ponudama, nanovo iscrtavajući rizomatičan odnos  sinhronijski prisutnih i dijahronijski odsutnih mikro i makro kultura”.

“Kao da centar više ne postoji, nego se centar postaje po vremenskim i prostornim koordinatama prisutnosti ili odsutnosti ideja. Iz lokalne zatvorenosti poseže se za univerzalnom sveobuhvatnošću i suštinom koja, bez obzira na šire vidike, uvijek izvire iz pojedinačnog i specifičnog identiteta. Sva djela izložena na ovoj kolektivnoj izložbi ujedno su, i dio, i  cjelina. Ona su: stvar i osjećanje, osjećanje i ideja, materija i duh odabranog vremena, unutar kojeg se pojavljuju istovremeno, i  kao forma, i kao sadržaj.

Utisak identitetske krize, koji preovladava i na ovoj postavci, nastaje zbog izmijenjenih odnosa između umjetnosti i društva, kao i mnogolikosti savremene umjetnosti. Živa i opšta estetika kojom trenutno raspolažemo rezultat je kristalno-amorfne kodifikacije pojedinačnih stvaralačkih postupaka uočenih kroz nesputano, haklberifinsko zrijevanje umjetničkih djela. Okružen izmijenjenim i promjenjivim svijetom,  naš današnji umjetnik živi u epohi koju nazivamo prelaznom. Dijalektički složen i sveobuhvatan proces promjena ne dešava se samo oko njega, već i u njemu samom. Tajna je u tome što uvijek ostaje nešto neiskazano, nešto što je teško, a možda i nemoguće pretočiti u sliku, oblik i riječi. Naše je da budemo svjesni onoga što se događa i, koliko možemo, ‘držimo otvorenom svoju komunikaciju s budućnošću’“, rekao je dr Lutovac.

Share.

Comments are closed.