Radovi Lutovca i Čakalovićeve u Nikšiću

Dvanaest umjetnika okupljenih u projektu nazvanom “Mnogolikost savremene umjetnosti”, među kojima su Barani Milun Lutovac i Maja Čakalović, predstavilo se nikšićkoj publici, a njihova djela ljubitelji umjetnosti mogu da pogledaju do kraja mjeseca u galerijama “Nikola I” i “Ilija Šobajić”.

Umjetnici su izložbu u Nikšiću posvetili njihovom nedavno preminulom prijatelju, književniku Kosti Radoviću.

“Mi smo jedna čudna ekipa koja više radi po nekoj intuiciji i nekom senzibilitetu nego različitih poetika. Ovo je četvrta kolektivna izložba ‘Grupe 12’. Nazvali smo je ‘Grupa 12’ da bi moglo da ima malo simbolike, a i da ostavimo prostora za još neke članove koji mogu doći da se uključe u naš rad“, kazao je otvarajući izložbu, jedan od autora, teoretičar umjetnosti Milun Lutovac.

Njihove različitosti, kazao je Lutovac, nose poruku “tajnog koda naše stvarnosti”.

“Mi nijesmo pojedinačno vlasnici ideja, već je ideja ona koja, na neki način, sve nas okuplja u Crnoj Gori i ovaj projekat je namijenjen upravo tom razbijanju tabua – ideja pripada jednom čovjeku. Ideja pripada jednoj generaciji, jednom vremenu. Pokušavamo sa ovom grupom i ovom postavkom da odgovorimo na pitanja – šta i kako dalje sa stvaralaštvom u Crnoj Gori kada je u pitanju likovni izraz“.

Prema njegovim riječima današnji umjetnik, okružen izmijenjenim i promjenljivim svijetom, živi u epohi koja se naziva prelaznom, svjestan da „uvijek ostaje nešto neiskazano, nešto što je teško, a možda i nemoguće, pretočiti u sliku, oblik i riječi“.

“Mi kao umjetnici osjetili smo da bi možda u susretu različitosti mogli da stvorimo ono što nas okuplja oko jedne ideja koja je prisutna u Crnoj Gori – kako neko ko stvara može da traga za nekim svojim estetskim izletima, kako napraviti svoje djelo, a svi dobro znamo da nijedno djelo ne izlazi slučajno, već je reakcija na sve ono što ga okružuje“, poručio je Lutovac.

“Grupu 12“, pored Lutovca, čine i Dragoslav Jeknić, Duško Radović, Matija Radović, Seida Belegović, Sonja Krajinović, Tanja Maliković Ćupić, Željko Dapčević, Selma Đečević, Maja Čakalović, Slavica Mijović i Relja Eraković.

Izložba, koju je organizovala JU Muzeji i galerije, priređena je u okviru Nikšićke kulturne scene.

Share.

Comments are closed.