Raičević primio ambasadora Luksemburga i delegaciju privrednika iz ove države

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević sastao se sa ambasadorom Luksemburga u Crnoj Gori g. Filipom Dankelom, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Baru.

Raičević je ambasadoru predstavio sve potencijale Bara, kako turističke i prirodne, tako razvojne i privredne, koji bi mogli biti interesantni i privlačni za turiste i preduzetnike iz Luksemburga. 

U radnom dijelu sastanka Dankel je predstavio delegaciju ugledne i uspješne firme iz Luksemburga “Artec3D” koja je globalni lider u proizvodnji ručnih i prenosnih 3D skenera i na čelu je razvoja inovativnih 3D tehnologija još od 2007. godine, za što je u svijetu i nagrađivana. Ova firma, sa sjedištem u Luksemburgu i kancelarijama u SAD i Kini, otvorila je svoje predstavništvo upravo u Baru na Utjehi, kako bi u našoj državi i gradu razvijali ovu industriju. 

Predsjednik Opštine kazao je da ga raduje da, nakon što su naši građani tražili bolje uslove za poslovanje i rad u Luksemburgu, danas svjedočimo da građani i privrednici Luksemburga dolaze u našu državu i naš grad u potrazi za razvojem svojeg posla i za boljim uslovima za rad. 

Osnivač i direktor ove firme Artiom Yukhin rekao je: “Kako smo gledati u budućnost kada je  u pitanju Artec3D i naše rastuće poslovanje, jednako tako smo uzbuđeni što stvaramo novi centar u Baru, gradu sa prijatnom klimom i prekrasnom obalom”.  On je kazao da je to naročito važno u trenutku kada se novi talenti u ovoj oblasti sele širom Evrope, a Crna Gora nudi brojne mogućnosti za Artec3D da nastavi da se širi.  Programeri, matematičari, stručnjaci u oblasti računara i IT, mehanički, elektronički i optički inženjeri, kao i mnogi drugi profesionalci, ovdje će moći da pronađu atraktivno životno i radno okruženje u inovativnom timu koji je na čelu razvija 3D tehnologija, poručili su iz ove kompanije.

Raičević je poručio da je Bar pravi izbor za poslovanje jedne ovakve globalne kompanije, jer Opština u kontinuitetu nastoji da stvori dobar biznis ambijent, uklanjanjem biznis  barijera, programima podrške preduzetništvu ali i isticanjem razvoja IT industrije kao prioriteta u ekonomskom razvoju grada. Osim toga, Bar svojim prirodnim i turističkim ljepotama privlači zaposlene iz različitih država da baš ovdje stacioniraju svoje biznise što će lokalna uprava uvijek podržati u skladu sa mogućnostima. 

Na sastanku je iskazana želja i namjera da se u narednom periodu intezivira saradnja lokalne uprave i lokalne privrede Bara sa ekonomijom Luksemburga kako bi zajednički doprinijeli unapređenju kvaliteta života građana, stvaranjem novih poslova i otvaranjem novih radnih mjesta u Baru.  Takođe, tokom sastanka je razgovarano o mogućoj saradnji u oblasti očuvanja baštine Starog Bara uz pomoć ove tehnologije.​

Share.

Comments are closed.