Ramazanski Bajram

Klanjanjem bajram-namaza u džamijama i mesdžidima širom opštine, danas je počelo svetkovanje Ramazanskog Bajrama. Najviše vjernika je bilo, uobičajeno, u džamiji Selimija.

Ramazanski bajram, jedan je od dva najvažnija praznika u islamskom kalendaru. Praznik počinje posebnim bajram – namazom, kojeg obavlja cijela zajednica zajedno na vanjskom otvorenom prostoru koji se zove musalla. U velikim gradovima bajram – namaz se takođe obavlja u centralnim džamijama.

***

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović čestitao je veliki praznik Ramazanski Bajram, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i vjernicima islamske vjeroispovjesti uz najbolje želje za dobro zdravlje, napredak i ličnu i porodičnu sreću.

Đukanović je naveo da saosjećanje, umjerenost, ljubav, uvažavanje i čovjekoljublje kao temeljne vrijednosti Islama imaju posebno značenje u predstojećim blagim danima koje ove godine obilježavamo u smiraj najveće zdravstvene krize u savremenoj istoriji čovječanstva.

On je kazao da su te vrijednosti, kao sastavni dio multietničnosti, multikonfesionalnosti i multikulturalnosti, koje prožimaju državno biće Crne Gore, dodatna inspiracija za brže prevazilaženje posljedica pandemije združenim naporima.

“Ponosni smo kako je Crna Gora odgovorila na ove nove izazove, u kojima je došao do izražaja puni smisao zajedništva, što je snažan podsticaj za nastavak reformi, jačanje institucija i izgradnju moderne države, koja je uvažena članica NATO i regionalni lider u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom”, naveo je Đukanović.

On je rekao da su Islamska zajednica i pripadnici islamske vjeroispovijesti sastavni dio svih uspjeha, i planova za budućnost naše zajedničke Crne Gore.

“Uz najbolje želje da praznik provedete u zdravlju, miru, blagostanju i porodičnoj sreći, uvažavajući date okolnosti, još jednom vam upućujem iskrene čestitke”, poručio je Đukanović.

***

Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je u ime Vlade i svoje lično reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti Ramazanski Bajram.

“Solidarnost, povjerenje i međusobno razumijevanje bili su naš najsnažniji adut prethodnih mjeseci u borbi sa pandemijom koja je zadesila cijeli svijet. A snagu tih vrijednosti imali smo prilike da provjerimo i u vremenu naše borbe za nezavisnu, demokratsku i prosperitetnu Crnu Goru. Čuvajući multikonfesionalnost kao našu temeljnu vrijednost, uvidjeli smo da su naše razlike naša prednost, i da su one naš zajednički ulog za Crnu Goru. U to ime, uz najbolje želje da praznik provedete u dobrom zdravlju – sa porodicom, prijateljima i komšijama, još jednom vam čestitam ovaj veliki praznik”, navodi se u ramazanskoj čestitki predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića.

***

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović čestitao je predstojeći Ramazanski Bajram reisu Islamske zajednice Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

Brajović je, kako je saopšteno iz Skupštine, kazao da se Ramazanski Bajram u Crnoj Gori obilježava u svijetlu uspjeha u očuvanju zdravlja crnogorskih građana, kojem su doprinijeli svi segmenti društva.

“Iskrenim pozivom vjernicima da se pridržavaju preporuka državnih organa, Islamska zajednica Crne Gore pokazala je visok nivo društvene odgovornosti i potvrdila važnost međusobnog povjerenja, koje je kroz vjekove njegovano i odoljelo mnogim iskušenjima“, navodi se u čestitki.

Brajović je kazao da je Bajram praznik koji nosi poruke mira i prijateljstva, „uvijek potrebne našoj zajednici bogatoj vjerama, nacijama i kulturama“.

„Sa željom da pripadnici islamske vjeroispovijesti Ramazanski bajram provedu u zdravlju i radosti sa svojim bližnjima, upućujem srdačne praznične čestitke“, poručio je Brajović.

Share.

Comments are closed.