Sanja Tot treća na Zadarhalf triatlonu

Triatlonka iz Bara Aleksandra Sanja Tot, članica TK “Kotor”, osvojila je bronzanu medalju u svojoj kategoriji na “Zadarhalf triathlon-u”, koji je proteklog vikenda održan u Zadru. U pitanju je Middle distance triathlon (srednje dug triatlon), a distancu 1.9 km plivanja, 90 km bicikla i 21.1km trčanja, završila je za 6 sati 2 minuta i 28 sekundi.

“Ovo je moje prvo učešće na tako velikom događaju i toj distanci. Učestvovalo je oko 250 takmičara, od kojih su 34 bile žene. Završila sam trku kao 17. u ukupnoj konkurenciji žena, a treća u svojoj kategoriji 40-45 godina”, kazala je Sanja Tot za Radio Bar i Bar info.

Za trku ovog tipa pripremu je počela prošle godine, a naročito je aktivna bila posljednja tri mjeseca.

“Tokom tog perioda konstantno sam učetvovala na trkama, koje su bile korisne i kao dobra priprema za ovu glavnu. U svemu tome mi je velika pomoć bio Dušan Milošević, višestruki ‘Ironman’ i državni rekorder u toj disciplini, koji mi je pravio plan treninga”, ističe Tot.

“Zadarhalf triathlon” očekivala je sa nestrpljenjem, tako da kaže, trema nije izostala. Ipak, da bude blaža, pomoglo je i to što na tako velikom događaju nije bila sama. Sa njom je bio još jedan član TK “Kotor”- Kristijan Sindik, koji joj je, s obzirom na iskustvo koje ima, puno pomogao savjetima.

“Čim je trka počela, trema je nekako nestala i fokusirala sam se na svaki sljedeći korak. Plivanje je bilo najzanimljivije, jer je bilo jako uzburkano more, i čini mi se, kad sam to odradila, sve ostalo mi je bilo lakše. Biciklo mi je omiljena disciplina, pa mogu reći da sam, i pored jakog vjetra (40km/h), uživala u vožnji. Trčanje je opet posebna priča. Prelijepa kružna staza, većim dijelom je uz more. Tu se na kraju pokazao i sav onaj trud koji sam mjesecima ulagala. Početak trčanja i pomisao, još samo polumaraton i to je to. Precizno planiranje okrepe, ujednačen tempo i sve završavam baš onako kako sam i zamislila. I sad, ona standardna fraza o nevjerovatnom osjećaju prolaska kroz ciljna vrata. Ali zaista je tako. Isplatilo se svako rano ustajanje, prije pijetlova, deset treninga nedjeljno, ‘komiranje’ prije 22h cijelo ljeto ”, sa osmjehom koji je njen “zaštitni znak”, opisuje Sanja i dodaje da se na proljeće nada još jednoj ovakvoj avanturi.

Share.

Comments are closed.