Sastanak OSI u Herceg Novom u okviru POWER projekta

U okviru projekta prekogranične saradnje P.O.W.E.R – “Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom”, u Herceg Novom se danas i sjutra održava sastanak OSI koje su kroz ovaj projekat dobile priliku da odrade pripravnički angažman i njihovih mentora.

Ranije je u okviru ovog projekta raspisan konkurs za zapošljavanje pripravnika, u okviru kojeg je deset osoba sa invaliditetom iz Crne Gore i 11 iz Bosne i Hercegovine dobilo priliku da tokom jedne godine obavlja staž. Pripravnici su na početku svog radnog angažmana dobili i svoje mentore kako bi se bolje i lakše snašli u obavljanju svojih poslova.

Zaposleni pripravnici su osobe sa najmanje 50 % invaliditeta, do 35 godina starosti, koje do sada nisu imale priliku da rade, odnosno koje su evidentirane u službama za zapošljavanje kao nezaposlene osobe.

Susret pripravnika i mentora iz obje zemlje u Herceg Novom, prilika je da zaposlene osobe sa invaliditetom ali i mentori podijele svoja iskustva i priče, kao i najpozitivnije prakse iz dosadašnjeg rada. Oni će ovom prilikom govoriti i o izazovima u svom pripravničkom i mentorskom programu. Pored navedenog, ovaj susret će biti odlična prilika da se zaposlene OSI iz obje zemlje bolje upoznaju i zajedno provedu malo vremena jer je pored predviđenog vremena za rad i i usvajanje novih znanja ostavljeno i vrijeme za zajedničko druženje i opuštanje.

Projekat P.O.W.E.R. finansira Evropska unija, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura, od čega Evropska unija finansira 390.800 eura. Za projektnu realizaciju su zaduženi Caritas Bosne i Hercegovine u saradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje paraplegičara Bar i Biznisstart-up centar iz Bara.

Projekat traje dvije godine i realizuje se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Share.

Comments are closed.