Šezdeset posuda za otpad podijeljeno u naselju Kapljeva

U sklopu akcije “Naš Bar – čist grad” danas je domaćinstvima u Ulici Marka Sekulića u naselju Kapljeva podijeljeno oko 60 plastičnih posuda za odlaganje otpada.

“Iako je akcija prevashodno pokrenuta kao edukativna, sa ciljem unaprjeđenja svijesti o zaštiti životne sredine i razvijanja odgovornijeg odnosa prema odlaganju otpada, njen najzapaženiji efekat je upravo ova aktivnost distribucije posuda. U otvorenoj komunikaciji sa građanima pokušali smo da identifikujemo koji su razlozi nesavjesnog postupanja prema komunalnom otpadu i što možemo zajedno da uradimo da bi se situacija promijenila. Tako se došlo do prijedloga da domaćinstvima van užeg gradskog jezgra, gdje kontejneri nijesu postavljeni prije svega iz razloga nepostojanja adekvatne putne infrastrukture, podijelimo posude koje će radnici Komunalnog preduzeća prazniti po utvrđenom i međusobno dogovorenom režimu. U okviru prvog kontigenta izvršena je nabavka i distribucija oko 500 plastičnih posuda, a na zahtjev građana tu nabavku smo ponovili. Ono što nas posebno ohrabruje jeste činjenica da su građani iskazali spremnost da od sopstvenih sredstava participiraju u nabavci posuda. Vjerujem da će primjer inicijative mještana Kapljeve slijediti i građani iz ostalih MZ koji imaju slične probleme kada je u pitanju odlaganje i odvoz otpada i da će u saradnji sa Opštinom u svojim naseljima izbjeći stvaranje mini deponija i ostalih nepropisnih vidova odlaganja otpada koji narušavaju životnu sredinu i ugrožavaju zdravlje ljudi”, rekla je za Bar Info mr Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine, koordinator akcije “Naš Bar – čist grad”.

Na platou kod starih murvi, kod kuća Vučetića, akciji dodjeljivanja komunalnih kanti prisustvovali su Vesko Gvozdenović – sekretar Sekretarijata za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine, Stevo Pejović – direktor DOO Komunalne djelatnosti Bar i Predrag Ristović – direktor RJ Čistoća preduzeća Komunalne djelatnosti.

Pored realizacije planske aktivnosti, direktor Stevo Pejović je sa prisutnim mještanima dogovorio još nekoliko konkretnih aktivnosti na unaprjeđenju kvaliteta komunalnih usluga ovog naselja. Sekretar  Gvozdenović je najavio da će aktivnosti organizovanog odvoza smeća biti nastavljene i u tzv. gornjem dijelu Ulice Marka Sekulića. Prisutnim rukovodiocima nadležnog upravnog resora i javnog preduzeća predočeni su dalji planovi građana i mogućnosti na valorizaciji poljoprivrednih i turističkih kapaciteta brda Volujica.

Koordinatori ove akcije, Tanjo Masoničić i Neđeljko Necko Đurović, sa ponosom ističu da je pored namjenskih sredstava iz opštinskog budžeta, preostala polovina novčanih sredstava obezbijeđena doprinosima građana i da je ova inicijativa samo jedna u nizu od predviđenih. Zahvalni su na podršci koju im je pružila potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović i na saradnji zaposlenima u DOO “Okov”. Kao najmlađeg učesnika akcije naveli su dvogodišnjeg Andriju Đurovića, dok je najstariji učesnik Đerđa  Perkolić zašao u desetu deceniju života.

Vrijedne domaćinske ruke ovog vjekovnog naselja za sve učesnike akcije organizovale su posluženje. Mještani Kapljeve, pored svoje prepoznatljive sloge, sa ponosom ističu starinu koja je neraskidivo vezana za nastanak Pristana i ponosni su na četvrtorođenu generaciju potomaka porodica koje potiču sa područja Crne Gore i Hercegovine. Valja napomenuti da su žitelji Kapljeve, kao i određenih djelova barskog Polja, tokom prethodnih decenija, zbog neadekvatnog planskog planiranja, bili primorani da putem građanskih doprinosa u potpunosti ili djelimično učestvuju u komunalnom opremanju, izgradnji  puteva, elektrifikaciji, postavljanju vodovodnih i komunikacionih instalacija. Nadaju se da će njihov dio Ulice Marka Sekulića u što skorijem periodu biti saniran i asfaltiran.

“Nadamo se da je novčana participacija građana u obezbjeđivanju adekvatnih posuda garant da će ih kao svoju imovinu savjesno upotrebljavati i da će tako izbjeci sudbinu podzemnih i polupodzemnih kontejnera postavljenih u užem gradskom jezgru koji su česta meta vandalizma i nesavjesnog postupanja”, zaključila je mr Spičanović.

Share.

Comments are closed.