Spašeno osmoro putnika sa jedrilice Epifani

Brzom akcijom spašavanja večeras je nadomak Kraljičine plaže kod Čanja, spašeno osam članova posade (četvoro odraslih i četvoro djece)  koji su se nalazili na jedrilici „Epifani“ koja plovi pod belgijskom zastavom.

„Nakon prijema poziva putem radio stanice na pomorsko- operativnom centru, od posade sa ‘Epifani’- ja, da je uslijed otkazivanja oba motora i nemogućnosti sidrenja zbog jakog sjevernog vjetra koji je duvao na udare do 40 čvorova, uslijedila je brza akcija spašavanja na području Kraljičine plaže. Operateri na POC, Marko Čejović i Milo Bezoki, detektovali su jedrilicu radarskim VTMIS sistemom Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama. Spasilački čamci SAR-1, sa posadom koju su činili Jasmin Koković i Ekrem Zaganjor i SAR-3 na kome su bili Stevan Asović i Kamber Karađuzović, isplovili su iz luke Bar i za 40 minuta stigli do jedrilice koja se nalazila u opasnosti. Prihvatili su je u tegalj na nekih tri nautičke milje od obale. Jedrilica je potom uspješno dotegljena do AD Marine Bar, gdje je vezana na siguran vez“, saopštio je pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Žarko Lukšić.

On ističe i da je Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama tokom prethodnih dva dana imala nekoliko intervencija spašavanja plovila, ugroženih zbog pojačanog sjevernog vjetra.

„Apelujem na sve učesnike u pomorskom saobraćaju da vode računa o vremenskim prilikama, ispravnosti svojih plovnih objekata, kao i da poštuju pomorske propise i ponašanje na moru. U suprotnom, neodgovornost može prouzrokovati opasne neželjene posljedice“, upozorava Lukšić. Napominje i da je posljednjih sedmica evidentan  povećan pomorski saobraćaj na cijelom području crnogorske obale.

Za sve informacije, prijave turisti i građani mogu pozvati broj 129 koji je u funkciji 24/7.

Share.

Comments are closed.