Sportski ponos nacije, Baranin Nebojša Simić: Spremni smo da i u glavnoj fazi EP nastavimo, hrabro, srčano i emotivno

Plasman u glavnu rundu Evropskog rukometnog prvenstva je nagrada za naše momke, koji su pokazali da su najuspješnija generacija rukometaša u državi.

Poslije poraza na startu šampionata od Danske (30:21), “lavovi” su u nastavku bili pravi protiv Sjeverne Makedonije (28:24) i Slovenije (33:32).

Dva dana pauze na šampionatu i selidba iz Debrecina u Budimpeštu, naši rukometaši su iskoristili da se odmore i dodatno napune baterije za ono što ih očekuje u nastavku šampionata.

A očekuje ih ni malo lak zadatak. Štaviše. Iako su među 12 veličanstvenih, pred njima je skoro nemoguća misija.

Ali to je samo na papiru, teren je već nešto drugo.

„Lavovi“ će u novoformiranoj grupi I u Budimpešti igrati protiv Islanda, Holandije, Francuske i Hrvatske. Crna Gora će prvi meč odigrati već danas (u četvrtak), a protivnik će biti Hrvatska (15,30 h).

Island je prvo mjesto u grupi B u Budimpešti osvojio pobjedom protiv domaćina Mađarske (31:30), dok je Holandija bila bolja od Portugala (32:31).

Francuska je imala maksimalan učinak u grupi C u Segedinu, dok je Hrvatska osvojila drugo mjesto sa četiri boda.

Jasno je da crnogorski rukometaši nemaju što da izgube ni u duelu protiv Hrvatske, ni u preostala tri u glavnoj rundi, jer su plasmanom među 12 najboljih, ostvarili rezultat iznad svih očekivanja.

Naši momci su u prvom dijelu šampionata pokazali, i pored svih problema, veliki kolektivni duh, patriotizam, snagu, borbenost uz nesporan kvalitet.

Ipak, kao lokal patriote moramo izdvojiti diva među stativama, našeg sugrađanina Nebojšu Simića, koji je u sva tri meča, a naročito protiv Sjeverne Makedonije i Slovenije, činio čuda na terenu i vukao naš tim do istorijskog rezultata.

Simo se ljubazno odazvao na poziv da za našu medijsku kuću, u danu kada je proslavio 29-ti rođendan, prokomentariše dosadašnji tok šampionata.

Uz to, osjetili smo u njegovom glasu mirnoću, realnost i samouvjerenost pred naredna četiri meča, uz pozdrav čitaocima portala i slušaocima Radio Bara i poruku da ovi momci ljubitelje sporta u Crnoj Gori nikad neće razočarati odnosom prema grbu i dresu, što su i u dosadašnjem dijelu prvenstva dokazali…

“Realno smo zaista puno uradili već sada, ali to je sport. Ambicije ostaju uvijek najviše. Momci su i dalje na zemlji, ali svjesni da ne treba da se zadovolje onim što smo postigli. Moji saigrači i ja vjerujemo da ipak, nijesmo rekli posljednju riječ i da možemo da priredimo još neko iznenađenje, a optimizam uliva i činjenica da bi trebalo konačno da budemo kompletni, ako i igrači koji su u prvoj fazi bili pozitivni na koronavirus, dobiju negativne rezultate na novim testiranjima, kaže Nebojša kome od ove reprezentativne akcije društvo prave još dvojica Barana, njegov mlađi brat Božidar i sugrađanin Risto Vujačić.

“Zaista sam jako ponosan na sve momke i što god da se desi neću promijeniti taj utisak. Kada je riječ o očekivanjima u nastavku takmičenja, iskreno nijesmo nikad do sada bili u ovoj situaciji, da prođemo grupu. Sva očekivanja se svode na to da nastavimo da igramo kao i u prvoj fazi šampionata, hrabro, srčano, emotivno… A to znači da i kad gubimo nema letargije, odnosno kad vodimo da čuvamo vođstvo, odnosno ne uzletimo…, da igramo jedni za druge i ako dođe rezultat, odnosno ostvarimo još koju pobjedu, realno bi to bila zaista senzacija, da ne kažem- fenomenalno. U suprotnom, niko nam ništa ne može zamjeriti. Jednostvano, tu smo u ‘top 12’. Pasionirani ljubitelji rukometa, kao i stručna javnost znaju da svaka reprezentacija koja je prošla u ovu fazu ima aspiracije na polufinale, odnosno najveće domete. To su jako ozbiljne reprezentacije sačinjene od ozbiljnih igrača koji igraju u najboljim ekipama na svijetu”, kaže Simo.

I pored velikog rezultata, ne možemo, a da se ne podsjetimo golgote kroz koju je prošla naša selekcija, od prvog dana priprema. Bukvalno bez ijednog zajedničkog treninga, momci su otišli na Evropsko prvenstvo, a u preliminarnu fazu došli iz četvrtog šešira…

“Upravo tako, mnogi su nas otpisali i prije početka šampionata, odnosno mislili su da ćemo kao ekipa završiti bez ijednog osvojenog boda. Pogotovo nakon svih problema koji su nam se desili. Onda je došla ta fenomenalna utakmica protiv Sjeverne Makedonije, gdje smo dokazali da imamo karakter i volju, možda i najavili da je i trenutak da se napravi taj sljedeći korak, odnosno prođe u sledeći krug. Međutim, protivnik je bila jaka Slovenija, selekcija koja se uvijek bori za medalju na najvećim takmičenjima. Ali, mi ni pred tom reprezentacijom nijesmo ustuknuli. Igrali smo samouvjereno, hrabro i vjerovali smo u svakom segmentu utakmice u pozitivan rezultat i plasman u narednu fazu, čak i kada smo gubili četiri razlike. Jednostavno, uspjeli smo da se vratimo poslije nevjerovatnog preokreta”, vraća Simo “film” od prije tri noći i podsjeća:

“Dosta igrača je na ovom šamionatu napravilo veliki iskorak naprijed u igračkom smislu i iznijeli su veliki teret (ako imamo u vidu malu rotaciju), tako da sam jako ponosan na momke, rekao je za naš portal Nebojša Simić.

Crna Gora bi u drugu fazu trebalo da uđe jača za Stevana Vujovića, Stefana Čavora i Miloša Božovića, koji su zbog pozitivnih testova na koronavirus prvi dio šampionata proveli u izolaciji. Dodatni medicinski pregledi će pokazati da li su svi spremni da pomognu „lavovima“ već danas u okršaju protiv Hrvatske na startu glavne runde.

Raspored Crne Gore u glavnoj rundi Evropskog prvenstva:

20. januar – Crna Gora – Hrvatska

22. januar – Crna Gora – Holandija

24. januar – Crna Gora – Francuska

26. januar – Crna Gora – Island

Share.

Comments are closed.