Srpsko narodno pozorište: Raskidamo saradnju s Barskim ljetopisom

Putem svoje stranice, ali i putem medija u Srbiji, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, oglasilo se saopštenjem koje se tiče ovogodišnjeg gostovanja na “Barskom ljetopisu”, uz konstataciju da više neće sarađivati sa barskom ustanovom kulture. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Protekla sezona u najstarijem srpskom teatru propraćena je brojnim premijerama, gostovanjima, nagradama i visokim ocenama najrelevantnijih pozorišnih kritičara. Naročito je na dobar prijem naišla predstava ‘Tartif’, reditelja Igora Vuka Torbice, koja je ove godine i u zvaničnoj selekciji Bitefa.

Na žalost, dešava se da organizacija gostovanja ne bude prikladna, a da sami umetnici ne dobiju odgovarajuću dobrodošlicu. Tako je, na žalost, bilo na ovogodišnjem festivalu ‘Barski ljetopis’, gde su gostovale dve predstave Igora Vuka Torbice: ‘Tartif’ i ‘Krvave svadbe’. Loša organizacija predstavnika ovog festivala i neadekvatni uslovi u kojima su boravili članovi Srpskog narodnog pozorišta, doveli su do prekida saradnje ove dve kuće. Zbog propusta koji su se desili, članovi ansambla osećali su se poniženo sve vreme boravka.

Srpsko narodno pozorište uputilo je protestno pismo festivalu sa konkretnim zahtevom da se zameni smeštaj u kom se dogodila krađa zbog koje su naši zaposleni proživeli stres, pored svih drugih neugodnosti, ali umesto izvinjenja i želje da se odnosi poprave, direktorica Ksenija Popović Ivanišević je odgovorila neosnovanim optužbama na račun Srpskog narodnog pozorišta, umetnika, samog Igora Vuka Torbice, mešajući se na krajnje neprimeren način u autorski rad.

“Uporno ponavljanje neistina koje treba da demonstriraju bahatost glumice Hane Selimović i potpuno proizvoljno i netačno mešanje u rad autora predstave Igora Vuka Torbice, stavlja nas u položaj da posumnjamo u vašu dobronamernost i profesionalnost. Sasvim suprotno svakom očekivanju vi kroz čitav dopis okrivljujete ljude iz predstave ‘Tartif’ i tako pokušavate da za jednu krađu (…), prljave hotelske sobe (…), neljubazno ponašanje (…), lošu organizaciju (…) i druge svoje propuste kao domaćina (..) okrivite pojedince na jedan zaista nedoličan način. Tako ste uvredili, ne samo autore i umetnike predstave Tartif, nego i instituciju Srpskog narodnog pozorišta”, navodi se u pismu Zorana Đerića, upravnika Srpskog narodnog pozorišta, Kseniji Popović Ivanišević, direktorici “Barskog ljetopisa”.

Reditelj Igor Vuk Torbica je ovim povodom rekao: “Žao mi je sto nisam obustavio igranje ‘Tartifa’ još onda u Baru. Inicijativa da tako bude postojala je i onda među ekipom, na čelu sa Sašom Torlakovićem, glumcem i umetničkim direktorom Somborskog pozorišta, budući da sve što je moralo biti na dispoziciji glumcima za probu, nije bilo na sceni veče pred igranje. Bila je naša i pre svega moja greška što smo ipak odlučili da odigramo predstavu, te osećam da sam svoju ekipu i samu predstavu stavio i sproveo kroz jedno mučno iskustvo. Sve ono sto je kasnije usledilo, mislim da dotiče zaista niske lične obračune sa mnom, delom ekipe i pozorišnim kućama sa kojima sam sarađivao. Pristojan čovek se neće ni upuštati u komentarisanje koraka koji su potom usledili od strane direkcije ‘Barskog ljetopisa’. Mogu samo da kažem da sam tužan što je to tako, i konstatujem da ću biti izrazito odlučan da nikad ne stupim na pomenuti festival, bar ne dok je pod ovim vođstvom”.

Glumica Tijana Marković je zbog cele situacije nakon predstave potražila pomoć lekara: ‘Sam doček, gostovanje i odsedanje u hotelu je bilo vrlo neprijatno iskustvo, koje me je, pre svega zbog užasnih higijenskih uslova, dovelo u nekoliko neugodnih situacija, o kojima je zaista sramota javno govoriti! Bilo bi bolje da kontrolu rada ovog hotela obave oni koji su zaduženi i plaćeni za to! Ono što me je potpuno potreslo je, kada sam 10 minuta pre početka predstave saznala da su našoj koleginici obili sobu i uzeli joj sve stvari! Taj dan bio je jedan od najtoplijih, gde se podrazumeva da se glumcima obezbedi voda, pogotovo što smo igrali na otvorenom. Tokom predstave mi je bilo vrlo loše, te sam na kraju predstave potražila i medicinsku pomoć! Prostor improvizovane garderobe i toalet koji je bio obezbeđen za glumce iza scene, takođe ne bih komentarisala! Naravno da će biti onih koji će reći, pa da, evo ih, hiroviti glumci sa svojim zahtevima! Niko od mojih kolega nije bio bezobrazan, niti je svojim ponašanjem na bilo koji način uvredio domaćine! Ono što me je održalo da odigram predstavu i izborim se sa svim neprijatnostima je svakako i uvek, publika, koja nas je te večeri pomno pratila! Posle svega pitam se: Da li predstavu treba igrati po svaku cenu?’, kaže mlada glumica SNP-a.

Ni Hani Selimović ovo gostovanje neće ostati u lepom sećanju: ‘Sem činjenice da uslovi kojima smo bili izloženi glede smeštaja, tehničkih okolnosti probe i izvođenja predstave, kao i elementarnih načela gostoprimstva nisu bili na nivou jednog ozbiljnog festivala koji brine o svojim učesnicima, nisam sigurna da išta drugo mogu reći. Možda još samo to da, po mom mišljenju, naknadne klevete i zamene teza, kao i optužbe na račun gostiju festivala, govore samo o suštinskom nepreuzimanju odgovornosti rukovodstva pomenutog festivala za sopstvene propuste. U takvim uslovima i pod takvim vođstvom, na žalost, lično ću izbegavati potencijalna dalja gostovanja na festivalu ‘Barski ljetopis’.

Nakon svega, SNP žali što je svoje saradnike, umetnike i druge učesnike u predstavama Srpskog narodnog pozorišta doveo u ovu situaciju, za koju se nada da se u budućnosti neće ponavljati, jer je u obavezi da ih zaštiti”.

Share.

Comments are closed.