Stranačka saopštenja, 1. maj: URA, DPS

DPS Bar: Organizovana akcija prikupljanja sredstava za 26 porodica Starog Bara

Osluškujući potrebe građana Starog Bara uoči Bajrama i prvomajskih praznika, Alijansa žena DPS Bar i Savjet mladih DPS Bar, uz snažnu podršku Izvršnog odbora DPS Bar, su organizovali akciju prikupljanja sredstava, koja su bila neophodna, za obezbjeđenje paketa za 26 porodica sa tog područja.

Paketi koji sadrže osnovne životne namirnice, koji će olakšati svakodnevno funkcionisanje porodica, uručeni su im uz želje da u dobrom zdravlju, miru i radosti provedu predstojeći Bajram.

Prilikom realizacije ove aktivnosti, u saradnji sa Mjesnom zajednicom Stari Bar, porodice su posjetile predsjednica Alijanse žena DPS Bar Vesna Drašković i potpredsjednica Savjeta mladih DPS Bar Andrea Marstijepović, koje su ovim i ovakvim činjenjem pokazale da, bez obzira na ekonomske prilike u zemlji, plemenitost, humanost i solidarnost moraju biti osnov zdravog društva.

***

Barska URA: Ne paliti gume i na taj način uništavati životnu sredinu i zdravlje ljudi

Povodom nastupajućih prvomajskih praznika GP URA Bar apeluje na sve građane, posebno na mlađu populaciju, da se suzdrže od tradicionalnog paljenja guma, jer se istim mogu izazvati nesagledive posledice po zdravlje ljudi i životne sredine. Paljenje guma je običaj koji ima paganski karakter, a život u XXI vijeku podrazumijeva i građansku odgovornost i brigu za sopstveno okruženje.

Paljenjem guma ispušta se gust, crni dim koji se dugo zadržava u vazduhu. Dim sadrži nekoliko toksičnih zagađivača, uključujući ugljen-monoksid, cijanid, sumpor-dioksid, butadien i stiren – hemijska jedinjenja koja predstavljaju opasnost po životnu sredinu i javno zdravlje. Istraživanja su pokazala da je zagađivanje vazduha značajan faktor u stvaranju gasova staklene bašte, što dovodi do klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

Nadam se da će ove godine duh Praznika rada donijeti ideje za uređivanje javnih prostora i osmišljavanja akcija sadnje drveća, koje će biti okrenute budućnosti, te da će paljenje guma postati ružna prošlost. Kada zemlja povrati sjaj, na njoj će opet biti raj! – stoji u saopštenju koje potpisuje Merima Đukić-Savić, profesorica biologije i članica Izvršnog odbora GP URA Bar

Share.

Comments are closed.