Stranačka saopštenja, 1. mart – SD, LP, Prava CG, URA, BS, Demokrate

Demokrate: Tumačenja kakvih nema ni u najnerazvijenim afričkim zemljama

Boris Bogdanović, poslanik:

Besmislena, pravno neutemeljena i anarhična tumačenja, po kojima neko od potpredsjednika pored živog vršioca dužnosti predsjednika Skupštine Crne Gore, može sazvati sjednicu Skupštine na redovno zasijedanje, nemamo ni u najnerazvijenim afričkim zemljama.

Pored toga što se oni, koji su, po sopstvenom priznanju, izgubili na izborima pokušavaju varanjem i političkom korupcijom, vratiti na vlast, sprovodeći klasično političko nasilje, sada čujemo, kroz javne istupe i naručene tekstove, da razmišljaju o ustavnom puču, gdje bi apsolutno neovlašćeno lice sazvalo sjednicu najvišeg zakonodavnog doma u jednoj zemlji suprotno svim normama Ustava Crne Gore i Poslovnika Skupštine Crne Gore.

Naime, prvo, saglasno članu 16 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore, Skupština je na posljednjoj sjednici konstatovala da je vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Crne Gore gospodin Strahinja Bulajić.

Drugo, članom 89 stavom 2 Ustava Crne Gore propisano je: ,,predsjednik Skupštine predstavlja Skupštinu, saziva Skupštinu na sjednice i predsjedava im…”, u stavu 3 istog člana se navodi: “potpredsjednik zamjenjuje predsjednika Skupštine u vršenju poslova kada je on spriječen ili kad mu on povjeri da ga zamjenjuje”, što će reći da sjednicu Skupštine Crne Gore može sazvati predsjednik Skupštine, u ovom slučaju gospodin Bulajić, kao vršilac dužnosti, jer nije niti spriječen, niti je ovlastio bilo kog potpredsjednika da ga zamjenjuje.

Isto je propisano članom 8 i 17 Poslovnika Skupštine Crne Gore. Norme su jasne, precizne i neumoljive i ne ostavljaju nikakvu mogućnost drugačijeg tumačenja. Gospoda, koja su krenula putem prekrajanja izborne volje građana su imala mogućnost da u februaru mjesecu, tokom vanrednog zasijedanja podnesu zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine, ali to očito nijesu uradili. Sada sopstvene greške, političku nesposobnost i neprincipijelnost razmišljaju ispraviti gaženjem Ustava i Poslovnika Skupštine Crne Gore, uvodeći zemlju u pravnu anarhiju.

To bi bio ulazak u zonu teške krivične odgovornosti, a takav saziv, ne bi bio saziv, već poziv za okupljanje grupe pučista istovjetne pravne težine kao poziv poslanicima na druženje u Splendid, kafanama i restoranima.

Pozivamo pučiste da se manu pučističkog posla i da ne uvode zemlju u potpunu političku i pravnu nestabilnost.

Ovo je još jedan ozbiljan razlog da svi masovno izađemo na protest protiv prekrajanja izborne volje građana, u Podgorici, u srijedu u 18:00h, na Bulevaru prekoputa Hrama. Niko nema pravo da ostane kući i umjesto puta mirnih i demokratskih protesta se odazove na lažne proteste, koji se organizuju sa namjerom rušenja protesta usmjerenih protiv pučista.

Ibrahimović: Institucije sistema da rade svoj posao, Crna Gora nema vremena za gubljenje

Postizanje dogovora oko ključnih odluka važnih za funkcionisanje cjelokupnog sistema, mora biti interes svih političkih aktera, jer Crna Gora nema vremena za gubljenje, poručio je predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović.

On se danas sastao sa ambasadorom Francuske Kristijanom Timonijeom.

Ibrahimović je kazao da vjeruje da politički lideri u Crnoj Gori imaju dovoljno zrelosti i da će se kroz dijalog doći do rješenja za izlazak iz političke krize.

Poručio je i da građani od poslanika očekuju da se odgovorno odnose prema svim njihovim potrebama, posebno u momentu kada se bilježi konstatan rast cijena goriva i osnovnih životnih namirnica.

Ibrahimović je istakao da je Crnoj Gori potrebna jaka i stabilna Vlada, koja će uz podršku parlamenta, uspjeti da odblokira institucije sistema.

Ambasador Timonije je iskazao očekivanje da će se za vrijeme predsjedavanja Francuske Savjetom EU ostvariti napredak Crne Gore na putu ka EU.

***

LP: Nedopustiv muk iz Vlade na stradanje u Ukrajini, najmanje što CG može da uradi je da pošalje humanitarnu pomoć

“Crna Gora nema pravo da ostane nijema na stradanje ukrajinskog naroda i humanitarnu katastrofu do koje je dovela agresija Rusije!

Najmanje što naša zemlja mora i treba da uradi je da pošalje ugroženom stanovništvu Ukrajine pomoć u medicinskoj opremi i prehrambenim proizvodima. U okviru svojih mogućnosti, ali što je važnije, dosljedno kao što je to uvijek činila i pomagala svima kada bi ih zadesila nevolja, počev od država u okruženju za vrijeme elementarnih nepogoda i stradanja, ali i dalje – gdje je god bilo potrebno! Sudeći prema tome kako sada stvari stoje, ova Vlada Crne Gore  i naše  Ministarstvo odbrane neće poslati ni dvopek, što je poraz za našu zemlju i crnogorski obraz.

Treba li ikome ko drži do civilizacijskih vrijednosti raščlanjivati i objašnjavati da smo svjedoci napada Rusije, bez objave rata, na svoje prve komšije – na suverenu, međunarodno priznatu  državu Ukrajinu.  U međunarodnom pravu ovakva vrsta napada se naziva agresija, jer ima za cilj osvajanje teritorije i potčinjavanje stanovništa.

Ukrajina je napadnuta sa mora, kopna i vazduha. Već šest dana traje borba Ukrajinaca za svaki pedalj svoje teritorije, za svaki kvart u Harkovu, Marijupolju i Kijevu. Nažalost, sukobi ovakvih razmjera dovode do velikih gubitaka ljudskih života i masovnog  iseljavanja civila sa ratom zahvaćenih područja. Najveći talas ukrajinskih izbjeglica primiće njene komšije, Poljska, Mađarska, Rumunija….

NATO, USA, Evropska unija i zemlje kandidati za članstvo, među njima i Crna Gora osudila je ovakav čin agresije koja će proizvesti i dalekosežne posljedice po ruskog agresora, ali i ruske građane čiji dobar dio ne dijeli sumanutu ratnu platformu svoga lidera.

Svjesni smo činjenice da će Ukrajincima biti dostavljene razne vrste pomoći od mnogo većih i jačih od nas, ali „nijesmo ni mi gubavi“ pa ako već nećemo da dostavljamo oružje, možemo ono što je stradalnicima u ovoj agresiji najpotrebnije – ljekove, hranu i odjeću. Bez svega toga su ostali oni čiji domovi gore, djeca se smrzavaju u podrumima i skloništima, a sinovi brane zemlju od sile koja nema milosti i obzira ni prema Ukrajincima, niti prema budućnosti sopstvenog naroda. Putin nije Rusija, to su oni građani koji od Sankt Peterburga do Vladivostoka nastavljaju svake noći da izražavaju protest zbog agresije na Ukrajinu”, kaže se u saopštenju koje potpisuje Aleksandar Ljumović, savjetnik predsjednika LPCG-a za bezbjednost i odbranu.

***

URA: Crna Gora da organizuje smještajne kapacitete za prihvat izbjeglica iz Ukrajine

“Crna Gora kao čin solidarnosti prema unesrećenim ljudima, treba da dio smještajnog kapaciteta u većinski državnim hotelskim preduzećima (Budvanska i Ulcinjska rivijera) i u liječilištu Institut „Dr Simo Milošević“ ustupi izbjeglicama iz Ukrajine.

Pošto ovi smještajni kapaciteti nijesu popunjeni ni tokom sezone, a posebno ne u ovom periodu od marta do jula, Crna Gora treba da načini ovaj humani gest koji su do sada sprovele mnoge države Evrope.

Ujedno apelujemo i na Glavni grad da organizuje smještajne kapacitete i rezerviše ih za eventualni dolazak izbjeglica iz Ukrajine i time se priključi humanim gestovima mnogih glavnih evropskih gradova.

Crna Gora bi na taj iskazala solidarnost kao i mnogo puta u prošlosti, posebno u periodu ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, kada je otvorila svoja vrata i postala utočište unesrećenim i raseljenim licima”, kaže se u saopštenju Medijskog tima URA.

***

Milačić: Puna podrška Bulajiću, ne zakazivati sjednicu bez saglasnosti 41 poslanika većine 30. avgusta

“Prava Crna Gora daje bezrezervnu podršku v.d. predsjedniku Skupštine gospodinu Strahinji Bulajiću u podmuklim podmetanjima koja se vrše na njega zbog njegove funkcije u Skupštini.

Čitav pritisak na njega ovih dana Pravu Crnu Goru jasno podsjeća na već oprobanu matricu tobožnjeg “državnog udara” iz 2016. godine i slične predstave za domaću i međunarodnu javnost, iza kojih se uvjek krila velika prevara građana i ogoljeno nasilje prema institucijama.

Jedini član Skupštine koji po Ustavu i Poslovniku zakazuje sjednice redovnih zasjedanja, to je predsjednik Skupštine, odnosno vršilac dužnosti predsjednika Skupštine. Ne postoji bilo koji drugi poslanik u Skupštini, bio on predsjednik nekog od skupštinskih odbora, šef skupštinske grupe, radnog tijela, sekretar ili potpredsjednik same Skupštine, koji ima pravo predsjednika Skupštine ili njegovog vršioca dužnosti u zakazivanju redovnih sjednica.

Prava Crna Gora pozdravlja stav vršioca dužnosti predsjednika Skupštine gospodina Strahinje Bulajića da neće zakazivati sjednicu proljećnog zasijedanja Skupštine, dok se ne obezbijedi konsenzus 41 poslanika onih partija koje su na izborima 30. avgusta dobile podršku na programu rušenja režima DPS-a i dok se ne obezbijedi da odluke Skupštine neće zavisiti od podrške DPS-a ili njegovih koalicionih partnera”, kaže se u saopštenju koje potpisuje Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore.

***

Rabrenović: Odmah zabraniti ruske, propagande i agresivne, medije na teritoriji Crne Gore

“U trenucima kad civilizovani svijet sa zebnjom prati dešavanja u Ukrajini postajemo svjesni smo da je agresija zvanične Rusije prijetnja svima nama i da se nešto slično može dogoditi bilo kojoj državi Evrope ako se ne preduzmu efikasne mjere na slomu imperijalističkih planova ove države. Crna Gora mora hitno i bez odlaganja primijeniti sve mjere koje Evropska Unija uvodi protiv Rusije koja je izvršila invaziju na jednu suverenu državu. Za ovakav, u savremenoj Evropi, nezabilježen čin agresije moramo upotrijebiti sve legitimne metode kako bi se okupacija Ukrajine zaustvila, a agresor vratio na svoju teritoriju. Sve sankcije uključujući ekonomske, korporativne i političke primijeniti sad i odmah ili ćemo biti saučesnici u krvavom piru nad nedužnim ukrajinskim građanima. Posebno primijeniti ograničenja u oblasti elekrtonskih i štampanih medija koji dolaze iz Rusije, a koje je EU označila kao propagatore agresije.

U ime Liberalne partije pozivam Agenciju za elektronske medije da odmah i bez odlaganja naloži svim distributivnim operaterima da privremeno ograniče emitovan je i reemitovanje emitera koji potiču iz Ruske Federacije ili ih ona finansira. Crnogorski javni i medijski prostor mora biti zaštićen od malicioznih i propagandističkih poruka koje plasiraju ruski mediji i njima bliski pojedinci. U cilju zaštite javne bezbijednosti Crne Gore i njene pozicije u NATO savezu kao i zbog statusa kandidatkinje za ulazak u EU nosioci izvršne vlasti trebaju pokazati maksimalnu odgovornost i posvećenost idealima savremene Evrope. Crna Gora mora postupiti u skladu sa odlukom koju je usvojila Evropska komisija i donijeti hitnu odluku o privremenoj zabrani emitovanja za sve kanale koji potiču iz Ruske Federacije.

U časovima dok se u srcu Evrope pred očima svih nas dešava agresija na jednu suverenu državu i dok nas scene patnje i smrti ukrajinskog naroda duboko potresaju i bole ne možemo a da ne dignemo svoj glas i učinimo sve kako bismo dali svoj doprinos da ovaj bezumni čin bude što prije prekinut”, kaže se u saopštenju koje potpisuje Jovan Rabrenović, član Predsjedništva LPCG i predsjednik Odbora Glavnog grada.

***

Mugoša: Standard značajnog broja građana lošiji nego prije godinu

Potpredsjednik SD-a i poslanik u crnogorskom parlamentu, Boris Mugoša je,  osvrnuvši se na godišnji rast cijena životnih namirnica i goriva, ukazao da je standard značajnog broja građana danas slabiji nego prije godinu dana, jer je rast cijena namirnica i goriva veći nego rast plata.

Naime, cijena hljeba je sada veća za 30% nego u januaru prošle godine, ulja za 40%, brašna za 50%, goriva oko 40%.

“Ono o čemu sam mnogo puta pričao. Standard značajnog broja građana je danas slabiji nego prije godinu dana, jer je rast cijena namirnica i goriva veći nego rast plata. Nažalost, sve do kraja prošle godine nije bilo želje da se bilo što uradi povodom korigovanja cijena.”, ističe Mugoša.

Poslanik SD-a navodi da je kod penzionera situacija veoma problematična, jer su njima penzije simbolično povećanje a cijene su drastično porasle.

Potpredsjednik SD-a ističe da je više puta dobronamjerno sugerisao da se na bazi uporednih iskustava preduzmu mjere i predlagao konkretna rješenja. Međutim, Mugoša navodi da je kontraargument uvijek “a što to niste radili dok ste bili u vlasti”.

“Prvo, neki od nas jesu predlagali i sugerisali i prethodnoj vlasti, ali  to sad nije važno. Mnogo je važnije da građani kad slušaju takve (kvazi)argumente političara, samo razmisle koliko sad mogu da kupe za platu u odnosu na godinu prije, jer se ne živi od manipulacija političara i njihove demagogije…”, zaključuje potpredsjednik SD-a.

Share.

Comments are closed.