Stranačka saopštenja, 12. feb: Prava CG, SNP, SD

SD: Krivokapićeva namjera etničkog i izbornog inženjeringa neće proći

Očajnički pokušaj sada već bivšeg predsjednika Vlade i njemu lojalnih
ministara da nezakonitom Izmjenom odluke o sticanju crnogorskog
državljanstva prijemom uveze birače koji će podržati partiju njemu dva
lojalna juniora ili nekog od preostalih anticrnogorskih subjekata neće
uspjeti!

Način na koji je, u toku trajanja sjednice na kojoj je izglasano
nepovjerenje njegovoj Vladi, Krivokapić bez podrške ministra unutrašnjih
poslova donio ovu odluku, ponajbolje govori o kukavičluku, ali i o
krajnje lošim namjerama ovog prilično opasnog čovjeka. Iako je, kako u
crnogorskoj, tako i u široj javnosti uglavnom izazivao podsmijeh,
Krivokapić je za kratko vrijeme svog mandata nanio ogromnu štetu Crnoj
Gori. Jedna od posljednjih stvari jeste navedena izmjena odluke kojom se
pokušava izvršiti etnički i izborni inženjering u Crnoj Gori.

Ovim putem pozivamo resornog ministra unutrašnjih poslova i njegove
službenike da ne postupaju po ovoj nezakonitoj i štetnoj odluci. Za
Krivokapića i većinu njegove Vlade je već kasno. Njihov susret sa
sopstvenim učincima, i trenutak kad će politički ili na neki drugi način
odgovarati za svu štetu koju su nanijeli Crnoj Gori je sve bliži.

***

SNP: Dušebrižnici koji daju instrukcije da se manu ćorava posla

Dragan Ivanović, šef Kluba poslanika SNP CG:

Socijalistička narodna partija je potekla iz naroda prije 24 godine i časno i pošteno svih ovih godina zastupala taj isti narod. Zato bih zamolio razne dušebrižnike koji ovih dana daju instrukcije rukovodstvu i članstvu SNP-a kako će se ponašati u aktuelnom trenutku, da se manu ćorava posla.  Podsjetio bih samo da su mnogi mnogo puta pokušali da ugase SNP ali su “zube polomili, na tvrdom orahu čudnovatoj voćki”.

Za dvije i po decenije postojanja SNP je sa svojim članstvom uvijek imala dobar i jasan odnos, zato što nijedna odluka nije donesena bez konsultacije sa bazom. SNP je partija sa najviše staža na političkoj sceni Crne Gore, a iskustvo je čudo. 

Potvrda svemu ovome je činjenica da rukovodstvo partije ovih dana obilazeći partijsku bazu, dobija bezrezervnu podršku u nastojanju da se u okviru parlamentarne većine pronađe rešenje za novonastalu situaciju. O konačnom rešenju koje podrazumijeva najbolje rešenje za SNP, kao i uvijek do sada, odgovor će dati Glavni odbor partije.

I još jedna poruka na kraju onima koji pokušavaju po ko zna koji put da unesu razdor u SNP. Ne pokušavajte, neće vam proći naum. Članstvo čvrsto vjeruje svom rukovodstvu i to se ovih dana potvrđuje širom Crne Gore.

***

Prava CG – Deletić: Tužilaštvo odlukom ohrabrilo pedofile

Aleksandra Deletić, Prava Crna Gora:

Današnja odluka Tužilaštva da šezdesetčetvorogodišnjak ne treba krivično da odgovara zbog toga što je dodirivao djevojčicu koja je od njega mlađa 51 godinu je skandalozna i sramna.

U situaciji kada dolazi do ubistava, maltretiranja i sve većeg nasilja nad ženama i djecom, čak i kad se odvaže da slučaj prijave, žrtve ostaju nezaštićene, iznevjerene, same i u strahu da njima nema ko da se posveti, njih nema ko da zaštiti. Кakva je to poruka sistema, kakva je to poruka institucija?

Tužilaštvo se odnosi krajnje neozbiljno i neprofesionalno i u slučaju maloljetne djevojčice koja je doživjela da bude proganjana od strane 51 godinu starijeg čovjeka.

Ovakvim odlukama, žrtve se obeshrabruju, a počinioci se snažno ohrabruju, te se gubi smisao postojanja zakona ako nema ko da ih sprovodi, ako po njima nema ko da postupa i nema ko da ih štiti.

Sunovrat vrijednosnih načela još jednom je potvrđen činjenjem podgoričkog tužilaštva.

Trinaestogodišnja djevojčica je doživjela da bude predmet proganjanja, što je članom 168a definisano kao krivično djelo protiv sloboda i prava čovjeka i građanina. Ovim članom je predviđena i kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina onome koji maloljetno lice:

Uporno proganja na način koji može osjetno da ugrozi njegov život, zdravlje, tijelo ili način života.

U ovom slučaju je očigledna krivična odgovornost, pa ostaje nejasno kako je i zašto Tužilaštvo ignorisalo slučaj, a policija odlučila da pokrene samo prekršajni postupak.

Prava Crna Gora najoštrije osuđuje pokušaj umanjivanja krivičnog djela na prekršajno i apeluje na institucije da preispitaju svoj način rada prije nego bude kasno.

Sa žaljenjem konstatujemo da je neadekvatan odgovor institucija u prethodnom periodu doveo do toga da nekoliko mladih života bude ugašeno i očekujemo da svi društveni činioci osude kako ponašanje nasilnika, tako i postupanje tužilaštva.

Share.

Comments are closed.