Stranačka saopštenja, 12. jan: SD, Prava CG, URA, DPS, Demokratska CG, BS

DPS: Nema tog PR koji će sakriti jad i bijedu pozicije u kojoj se URA nalazi

“Uzalud se URA danima trudi da nekim isforsiranim PR akcijama, koje im se uglavnom vraćaju kao bumerang, skrene pažnju sa svojih izdajničkih aktivnosti. Ta parapolitička tvorevina vlasnika “Vijesti”,  koja je u međuvremenu poletjela u naručje  Srpske crkve, vrijedna je samo prezira i to će na prvom sljedećem ispitivanju izborne volje, već za dva mjeseca u Nikšiću, osjetiti. Ne sumnjamo da će je surovo kazniti građani jer je prevarila svoje glasače i zarad finansijskih interesa tajkuna koji su je formirali, pristala da služi Andriji Mandiću i njegovim sljedbenicima.

Sada, kada funkcioneri URA obavljaju izdajom zavrijeđene funkcije, u poziciji su samo da izvršavaju naredbe onih koji su ih na ta mjesta postavili. Tako su oni danas primorani da se blamiraju, kao Abazović prije dva dana, i da relativizuju sramne poteze ove Vlade, da ćute na Carevićeve bahatosti, na kršenja zdravstvenih mjera, na paljenje crnogorske zastave i brojna druga nepočinstva ove vlasti.

Uvjereni smo da je mnogim članovima ove partije, poput onih koji je ovih dana napuštaju, jasno u šta se URA pretvorila. Nema tih PR akcija, ni Abazovićevih izmišljenih 10 miliona duga na račun poreza, ni grandioznih hapšenja i još grandioznijih foto smjena državnih funkcionera, koji mogu da prikriju sav jad i bijedu pozicije u kojoj se URA nalazi”, navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista.

***

BS: Rezolucija o genocidu u Srebrenici otkrila pravo političko lice URA-e

Ponovno nepristojno reagovanje URA-e na inicijativu Bošnjačke stranke da se usvoji Rezolucija o Srebrenici je odraz nemoći i želje ove političke grupacije da sa dnevnog reda uklone neugodne teme. Najbolja ilustracija bezprizornosti i lažnog moralisanja ove nazovi građanske partije ogleda se u tome da pridike Bošnjačkoj stranci upućuje gospođa Suada Zoronjić, koja je uspjela u svom biračkom mjestu da osvoji svega dva glasa od 976 izašlih birača. Pitamo se kome moralne lekcije može držati gospođa koja ima ovoliku podršku u svom biračkom mjestu?

Vrlo jasno smo u prethodnim saopštenjima iznijeli stavove pred javnost Crne Gore zašto je usvajanje Rezolucije o Srebrenici važno, zašto baš u ovom trenutku i zašto ćemo insistirati na ovoj temi i dalje.

Da nije Bošnjačke stranke, o genocidu u Srebrenici se ne bi govorilo ni danas. Naša je moralna obaveza da na svakom mjestu podsjećamo na stradanje nedužnog bošnjačkog naroda u Srebrenici i ne vidimo zbog čega gospođa Zoronjić uopšte reaguje na ovakve tvrdnje.

Ali, očigledno da pojedine partije poput URE, žele da pobjegnu od ove teme, za njih neugodne teme i izjašnjavanja u Skupštini, pa se kriju iza jeftinih populističkih saopštenja i ataka na BS po principu napad je najbolja odbrana. Mi očekujemo da će gospođa Zoronjić svoje stavove oko Srebrenice i genocida usaglasiti sa poslaničkim klubom URA-e i da ukoliko joj Državna izborna komisija bude verifikovala mandat, da će podržati navedenu rezoluciju. I ne samo ona, već i da drugim poslanicima URA-e objasni da odbijanje da podrže navedenu rezoluciju znači negiranje genocida u Srebrenici.

Razumijemo i nervozu koja je ovih dana prisutna kod URA-e, jer nije lako objasniti da jedna prograđanska partija sjedi u koaliciji sa partijama koje otvoreno, javno negiraju genocid. To vam neće oprostiti građani Crne Gore.

Podsjećamo gospođu Zoronjić da su naši bivši koalicioni partneri potpuno jasni kada je u pitanju odnos prema genocidu. Prethodna vlast je konkretno pokazala pijetet prema žrtvama Srebrenice. S druge strane, od pojedinih konstituenata nove vlasti svakodnevno svjedočimo negiranju genocida, na šta kolege iz URA-e ne reaguju. Zato je i ova rezolucija predložena, da svako pokaže svoje pravo lice.

Od URA-e smo očekivali da povodom priče oko genocida u Srebrenici najprije osudi čestitku premijera Krivokapića povodom 9. januara, neustavnog praznika RS. Nažalost i tu ste ostali nijemi i pokazali da slijedite antibošnjačku politiku. Javnost dobro zna šta znači 9. januar i da je to početak agresije, koji je rezultirao masovnim zločinima i genocidom.

Zato očekujemo od nove prozapadne vlade, koja se obavezala da će nastaviti proevropski kurs, da će osuditi genocid u Srebrenici. I ne samo URA, već i ostali konstituenti vlasti, pa i Prava Crna Gora. Pokažite javnosti da ste na braniku pravih vrijednosti i jednakih šansi za sve građane, umjesto što zapošljavate članove svojih porodica. BS je časno obavljala svoj dio posla u prethodnoj Vladi i bila dio svih pozitivnih procesa.

Poručujemo vam da nas nećete zaustaviti u zaštiti interesa bošnjačkog naroda. Poručujemo vam i to da je prošlo vrijeme sakrivanja političkih stavova, lažnog predstavljanja i obmanjivanja javnosti i da ćemo mnoge istjerati na čistac. Pokazaćemo javnosti, u potpuno demokratskom duhu, kroz ustaljene procedure i na sjednicama Skupštine kao i na drugim odgovarajućim tijelima svačije političko lice. Usvajanje Rezolucije o Srebrenici se pokazalo i kao dobar mehanizam razgolićavanja nedefinisanih partija, poslanika i zakulisnih političkih ciljeva i platformi. Razumijemo nervozu gospođe Zoronjić i Građanskog pokreta URA, ali moraju se navići da se ne mogu igrati sa ovako važnim temama kakva je pitanje usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

***

Saopštenje kluba poslanika “Mir je naša nacija”

U namjeri da blokira rad Skupštine Crne Gore i funkcionisanje države Crne Gore, Državna izborna komisija u prethodnom sazivu nije se oglušila samo o Ustav i zakone Crne Gore i Poslovnik Skupštine Crne Gore, već je 28. decembra prošle godine postupila i protivno uporednoj praksi u vezi sa načinom funkcionisanja institucija u okolnostima pandemije koronavirusa.

A nije Državna izborna komisija morala ići dalje od susjedne nam Republike Hrvatske, koja je članica EU i NATO saveza, a čiji je Ustavni sud ukinuo član 293.a Poslovnika Hrvatskog sabora koji se odnosio na rad Sabora u slučaju proglašenja epidemije zarazne bolesti ili opasnosti od epidemije zarazne bolesti te pandemije zarazne bolesti. Po izmijenjenom Poslovniku Hrvatskog sabora trebalo je da Sabor nastavi da radi na isti način, uz ograničavanje broja zastupnika koji mogu učestvovati u raspravama. Poslovnik je bio predvidio mogućnost da hrvatski poslanici (zastupnici) rade od kuće, ali ne i da učestvuju u raspravama. Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom je ta odredba ukinuta, i to im je omogućeno.

Naime, 35 zastupnika Hrvatskog sabora zahtijevalo je ukidanje ovog člana jer, kako su u zahtjevu naveli, odredba prema kojoj “u slučaju proglašenja epidemije zarazne bolesti ili opasnosti od epidemije zarazne bolesti te pandemije zarazne bolesti, koju proglašava nadležno tijelo u skladu s posebnim zakonom, Sabor nastavlja s radom u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske i ovoga Poslovnika”, predstavlja oblik “suspendiranog rada Sabora”. Pojašnjenja radi, suspenzija se sastojala u ograničenju mogućnosti poslanicima (zastupnicima) koji nisu prisutni (nazočni) na sjednicama da učestvuju u raspravama.

U odgovoru – ocjeni Ustavnog suda na ovaj zahtjev navodi se da, između ostalog, “postoje tehničke mogućnosti i za drugačiji način organiziranja rada Sabora u općepoznatim okolnostima koji ne ograničava prava i dužnosti zastupnika/zastupnica koja im izvorno po Ustavu pripadaju na osnovi ostvarenog i neobvezujućeg mandata”, i dalje: “zašto bi usvojene mjere bile opravdane, kraj situacije da već postoje tehničke mogućnosti koje omogućavaju glasovanje svim zastupnicima/zastupnicama neovisno o tome jesu li u sabornici”. Ukratko, Ustavni sud Hrvatske smatra da kao što se svim zastupnicima osiguralo glasanje od kuće, tako se svima mora osigurati i rasprava, s obzirom na to da već postoje tehničke mogućnosti.

Naravno, Ustavni sud Republike Hrvatske ostavio je mogućnost zakonodavcu – Hrvatskom saboru da osigura zastupnicima mogućnost rada od kuće i učestvovanja u raspravama.

Presuda Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom je ukinut član koji suspenduje rad Hrvatskog sabora u situaciji kada je proglašena pandemija, i koja potvrđuje naše i jedino ispravno pravno i elementarno logično stanovište, da se prava poslanika, garantovana Ustavom, ne mogu ograničiti nižim pravnim aktima, ako Skupština obezbijedi tehničke mogućnosti da i oni poslanici koji nisu prisutni u Plenarnoj sali, mogu učestvovati u njenom radu. A u našem slučaju, ne samo da su bile obezbijeđene sve tehničke pretpostavke za održavanje sjednice Skupštine “na daljinu”, već su, krajem novembra, usvojenim dopunama Poslovnika dodatno afirmisana ustavna prava poslanika koja proizilaze iz njihovog izbornog legitimiteta. Dakle, DPS i njihovi sateliti, vođeni samo željom da blokiraju rad Skupštine u kojoj nisu većina, nisu marili ni za “općepoznate okolnosti”, niti za postojanje očiglednih tehničkih mogućnosti da poslanici budu prisutni u plenumu iako fizički nisu u njemu.

Ovaj uporedni primjer svjedoči o odsustvu sluha za okolnost pandemije koronavirusa, najprije DPS-a, a onda i DIK-a, koji je odlučivao na način na koji nije nikada odlučivala izborna komisija ni jedne države na svijetu. Dakle, kada imamo u vidu pomenuto postupanje države članice EU i NATO saveza u vanrednim okolnostima, skandal koji čine pripadnici bivšeg režima, prevazilazi pitanje unutrašnjeg karaktera, već zahvaljujući njihovom protivustavnom ponašanju, prerasta u problem koji EU ima u jednoj svojoj zemlji – kandidatkinji za članstvo, a NATO savez sa svojom članicom. Ovo iz razloga što smo sigurni da niko ne može gledati blagonaklono na činjenicu da se okolnost objektivno prisutnog zdravstvenog rizika pokušava zloupotrebiti na način što će biti stavljena u funkciju dezavuisanja rada Parlamenta i blokade države.

***

URA: DPS da slijedi primjer Dedeića kako se poštuje većina u Skupštini

 ,,Odobravanjem samo onih odluka koje im idu u prilog sa sjednice Skupštine Crne Gore održane 28.12.2020. godine, koju osporavaju i nazivaju vanustavnom, iz DPS-a ponovo demonstriraju licemjerje i pokazuju koliku važnost i cijenu imaju njihovi argumenti izrečeni u javnosti“, saopštili su iz Građanskog pokreta URA povodom vijesti da sekretar Državne izborne komisije (DIK) Nikola Dedeić od juče dolazi na posao, iako je kao kandidat DPS-a izabran na sjednici čiju zakonitost spori njegova partija.

Iz te partije ističu da takvi postupci DPS-a ne iznenađuju. ,,Jasno je da se čelnici DPS-a teško nose sa izbornim rezultatom i da ne umiju da kroje politiku partije iz opozicionih klupa, jer nastavljaju da sprovode politiku dvostrukih aršina koja je i bila jedan od ključnih faktora koji ih je doveo do političkog dna. Neinteligentno je ako planiraju da, istim jeftinim manipulacijama i logikom da dva i dva nije četiri, nego pet, opstanu u tekovinama demokratskog društa koje gradimo. Zato im toplo preporučujemo da prate primjer svog člana Dedeića i ne osporavaju legitimitet skupštinskog zasijedanja na kojem su izglasani zakoni čijih se posljedica primjene očigledno boje”, navode iz URE.

Iz URE kažu da je konačni cilj DPS-a da mnogobrojnim opstrukcijama spriječi izglasavanje Zakona o porijeklu imovine. ,,Ovim putem im poručujemo da samo odlažu neminovno, jer će Zakon o porijeklu imovine sigurno biti izglasan. Tome neće niko moći da stane na put, pogotovo ne služeći se politikanstvom”, zaključuju iz URE.

***

OO DPS  Berane: Brojne potvrde nefunkcionisanja lokalne izvršne vlasti u Beranama

Prve sniježne padavine ove godine potvrdile su nefunkcionisanje lokalne izvršne vlasti  u Beranama. Neočišćene gradske ulice i trotoari, kao i kategorisani putevi na ruralnom dijelu opštine, i pored značajnih sredstava koje se troše iz budžeta, samo su slika nemarnosti i bahatosti beranskih vlastodržaca. Kao što i svaka kiša u našem gradu onemogući uredno vodosnadbijevanje pitkom vodom, a opštinari ne preduzimaju nikakve mjere po tom pitanju, tako i sniježne padavine, zbog neodržavanja puteva, otežavaju život stanovnika u našoj opštini, dok nadležni sve posmatraju nezainteresovano.

Funkcionisanje i učinci beranske lokalne vlasti (SNP-DF-Demokrate) najbolje su oslikani u rečenici njihovog odbornika na posljednjoj lokalnoj skupštini: „Da se stidi, stidi lokalne vlasti u Beranama“. I proteklu, 2020. godinu, obilježio je katastrofalno loš rad beranske koalicione vlasti, zbog čega su naš grad doveli u vrlo nezavidan položaj. Nemogućnost, iz njima poznatih razloga, redovnih održavanja lokalne skupštine, nepoštovanje rokova u predaji i razmatranju skupštinskih izvještaja i blagovremenog donošenja važnih odluka, nerealizovanje planiranih projekata, dio su onoga što je postala karakteristika ove vlasti. U vrijeme pandemije koja je zadesila čovječanstvo, lokalna vlast nije našla za shodno da se na adekvatan način angažuje i pomogne beransku malu privredu, posebno iz sfere ugostiteljstva, i time učini da se ova pošast lakše prebrodi. U vrijeme pandemije nijesu na primjeren način odgovorila ni lokalna preduzeća i ustanove, što je pokazalo ogromnu nesposobnost njihovih menadžmenta. Ustanove iz oblasti kulture su se zatvorile i nijesu, kao u nekim drugim sredinama, svoje programske aktivnosti prilagodile datoj situaciji.

Završni račun budžeta je pokazao bahato trošenje novca građana Berana, pa činjenica da je  kapitalni budžet  Opštine bio manji od 500 hiljada eura, svjedoči čemu teži beranska lokalna vlast. Istu sudbinu  će naš grad, po budžetu za ovu godinu, imati  i u 2021. godini. Potrošački budžet raste iz godine u godinu, a kapitalni se smanjuje. Lista kapitalnih projekata opštinske vlasti je iz godine u godinu samo spisak želja, i to istih. Njihovo nerealizovanje niko ne želi niti može da objasni. Tako se, recimo, projekat beranskog ZOO vrta već pet godina vrti kao kapitalni, te se svake godine predviđa po sto hiljada eura i najavljuje otvaranje, a još, nažalost, nije ni kamen temeljac postavljen. Slična situacija je i sa zapadnom tribinom fudbalskog stadiona, kao i sa starom sportskom dvoranom, ogradom u Teramskoj ulici, minihidrocentralom na vodovodu sa Merića vrela, gradskim parkom, Spomen kućom vojvode Gavra Vukovića, i dr.

Samoreklamerstvo i lična promocija lokalnih čelnika očita je i kroz neodržavanje svečane sjednice povodom Dana opštine, već, u tajnosti, i to odvojeno, uručivanje najviših opštinskih priznanja laureatima za 2020. godinu, te davanje i primanje ruskog ordenja nekim „zaslužnicima“.

U protekloj, 2020. godini, bilo je i više značajnih jubileja iz naše istorije, kulture i sporta, ali lokalna vlast nije našla za shodno da ih obilježi, te su oni bili prepušteni pojedinim entuzijastima. Nedopustivo je da Opština Berane nije  smatrala potrebnim da obilježi jedan od najvećih jubileja nekog fudbalskog kluba u cijelom regionu, kakav je 100 godina FK „Berane“.  I ovom neprimjerenom činu beranske vlasti  pripada konstatacija njihovog odbornika „da se stidi, stidi ove lokalne vlasti“.

***

SD Budva: Vlast jos nije formirana, a kad će ne znamo

Duže od četiri mjeseca, uprkos gotovo dvotrećinskoj većini koju su partije nove parlamentarne većine osvojile na lokalnim izborima, opština Budva još uvijek nema formiranu lokalnu vlast.

Na ovaj način je u potpunosti ogoljena gramzivost nove vlasti koja, uprkos tome sto u lokalnom budvanskom parlamentu ima ubjedljivu većinu, ne može da postigne dogovor. Izgleda da, koliko god glasova osvojili, funkcija je uvijek malo.

Osim Demokrata, koje od samog starta “zatežu” pregovore, imamo situaciju da su se, unutar koalicije ZBCG, valjda po uzoru na premijera Krivokapića, od DF-a izdvojile SNP, PZP i PCG koje, gle čuda, imaju svoje zahtjeve. Naravno, ne programske prirode, vec isključivo u vezi sa raspodjelom vlasti “po dubini”. Jagma je, kako reče prvi tobdžija Budve, za foteljama.

Ništa manju odgovornost za ovakvu situaciju nema ni budvanska URA, čija tadašnja odbornica, a današnja poslanica je, sve vrijeme se prenemažući i jadikujući nad fašizmom i kleronacionalizmom budvanske vlasti, svaki put uredno dizala ruku kako bi tu istu vlast održala. Kao što, uostalom, sad radi u državnom Parlamentu. No, nakon izbora, dotadašnji koalicioni partneri sa lokala, a novi sa državnog nivoa, jasno su joj stavili do znanja šta misle o njenoj partiji – da je nepotrebna.

I tako, nakon 4 godine, budvanski vašar se nastavlja. A mi gledamo i pitamo se da li će iduće topovsko đule Bata Carevića biti neki od njegovih koalicionih partnera.

***

URA: Zoronjić – Bošnjačka stranka jeftino zloupotrebljava genocid, ćutali dok su bili u vlasti

Ponovna nepristojna zloupotreba srebrničkih žrtava u dnevnopolitički diskurs od strane Bošnjačke stranke najbolja je ilustracija besprizornosti i lažnog moralisanja ove nazovi nacionalne stranke Bošnjaka u Crnoj Gori, ocijenila je danas potpredsjednica URE i poslanica ove stranke u Skupštini Crne Gore Suada Zoronjić.

Ona je kazala da cilj Bošnjačke stranke nije iskreni pijatet prema žrtvama genocida u Srebrnici već manipulacija u korist sticanja najjeftinijih političkih poena.

„Podsjećam da je Bošnjačka stranka na sjednici Skupštine koja je održana krajem decembra zajedno sa svojim političkim partnerima iz prethodnog režima pobjegla i da zahvaljujući njima nije stavljena na dnevni red tačka o rezoluciji o Srebrnici. Onda su najjeftinijim spinom optužili Suadu Zoronjić da zahvaljujući mom glasanju ova tačka nije stavljena na dnevnom redu Skupštine i ako sam glasala za. Da su gospoda iz Bošnjačke stranke zajedno sa tradicionalnim političkim partnerima u kriminalizovanju i lopovluku Crne Gore tada bili u Skupštini ova rezolucija bi bila danas usvojena“, kazala je Zoronjić.

Ona ističe da Bošnjačka stranka genocid u Srebrnici nije pominjala decenijama dok je na najjeftiniji način služila DPS-u i kupila mrvice kolača vlasti.

„Te mrvice kolača vlasti poslužile su samo glavešinama Bošnjačke stranke da steknu enormno bogatstvo dok pripadnici Bošnjačkog naroda u Crnoj Gori nijesu osjetili nikakvu korist. Bošnjaci i dalje žive u najsiromašnijim krajevima države i masovno se iseljavaju iz zemlje“, naglašava Zoronjić.

Ona zaključuje da je svima odveć jasno da Bošnjačka stranka nije ekskluzivni zastupnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori već interesna skupina koja je dok je mogla služila da aminuje kriminalno, korupcionašku i lopovsku vlast Demokratske partije socijalista čiji su bili i aktivni saučesnici, i zbog čega će, vjeruje Zoronjić, mnogi od njih uskoro odgovarati pred nadležnim organima.

***

Prava CG: Šušić – Bošnjačka stranka zloupotrebljava stradanje sopstvenog naroda u partijske svrhe

Iznenadno sjećanje Bošnjačke stranke na dešavanja iz prošlog vijeka, na Srebrenicu, ogavan je i licemjeran pokušaj spašavanja političkog rejtinga zloupotrebom rana sopstvenog naroda.

Bila je tzv. Bošnjačka stranka više od deceniju dio vlasti. Dio one vlasti koja je bila vlast i kada se dešavala Srebrenica. Bili su, svi ti partijski uhljebi „stabilan i pozudan partner“.

Imali su dane i godine, mandate i skupštinsku većinu da izglasaju šta hoće, pa i rezoluciju o Srebrenici o kojoj ne prestaju da pričaju od kada su izgubili vlast. Ali ih tada, iz nekog razloga, nije brinulo ni stradanje svog naroda, ni srebreničke žrtve. Bili su očigledno, zauzeti prečim – skupljanjem stanova po Podgorici, biranjem službenih automobila, trgovinom uticajem među vlastitim osiromašenim narodom.

Zato danas, kada Crna Gora pokušava da napravi prave i iskrene korake pravde i pomirenja, ne na bazi podjele funkcija i stanova, nego istinskog poštovanja i uvažavanja, partijski profiteri prodaju stradanje za medijski prostor, prodaju suze i grobove za kampanju, prodaju svoj narod za svoje izgubljene privilegije.

Na sreću, časni bošnjački narod, koji sa nama dijeli ovaj prostor kroz vjekove, svjestan je da im ovakvi predstavnici više nisu potrebni. Lažni moral i lažni patriotizam nisu više sredstvo kojim se može trgovati, smatra Mitar Šušić.

***

SD – odgovor bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića ministarki Jeleni Borovinić-Bojović

Ministarka je priznala da je, ne prvi put, na konferenciji za novinare izrekla neistinu da na mejl nije odgovoreno, pa nastavila da se zapetljava. Dalja komunikacija je, logično, bila planirana za vrijeme kad bi se znala cijena i ponuđene količine, ali ona, po maniru ove Vlade, misli da je 0 eura jednako 30 miliona. Neistina je, izgleda, njen manir, jer od priče o mejlu je značajnije to što tvrdi da je epidemiološka situacija sad bolja, iako svi koji znaju da sabiraju i oduzimaju vide i znaju da nije.

Očigledno ne zna što da radi u nedjeljama i mjesecima koji su pred nama, pa traži odgovore na pitanja koja su davno odgovorena.

Neka se slobodno bavi prošlošću, možda nauči kako je zdravstveni  sistem mnogo bolji nego što ga ona predstavlja i konačno da odgovore na velike zdravstvene izazove koji su sad pred Crnom Gorom.

Share.

Comments are closed.