Stranačka saopštenja, 12. jun – SDP, URA

Ivan Vujović, generalni sekretar SDP:
Non paper EK ogoljava stanje u državi

Non paper Evropske komisije za Crnu Goru još je jedan u nizu snažno krtički intoniranih međunarodnih osvrta kojim se ogoljava stanje u državi i upućuje poruka da je iscrpljen postojeći model vladanja koji je zarobio državu.

Nalazi Freedom House-a, raniji neformalni i formalni evropski izvještaji, stavovi Stejt dipartmenta i američkih zvaničnika, kao i izvještaji brojnih renomiranih međunarodnih organizacija nose istu poruku. Ta poruka glasi: Crna Gora bez hitnog raskida sa politikom simuliranja reformi samo će dalje demokratski nazadovati, a time i urušavati svoju ekonomsko-socijalnu supstancu i ukupnu stabilnost.

Potrošeno je povjerenje kod naših međunarodnih partnera i prošlo je vrijeme kada nam se sa partnerskih adresa gledalo kroz prste. Predugo traje bježanje da naš sistem do kraja i suštinski prilagodimo evropskom sistemu političkih i demokratskih vrijednosti, i to su glavni elementi i ovog non paper-a Evropske komisije.

I ovaj Izvještaj jasno potvrđuje stavove opozicije, kritični orijentisanih pojedinaca i predstavnika civilnog sektora ali se nadamo da vlast zbog toga neće opet optužiti domaće aktere da su izmanipulisali Brisel prilikom davanja jasne međunarodne dijagnoze našeg stanja. Valjda ovoga puta budu malo mudriji ili makar inventivniji.

Naši domaći izumi kao što su treći mandati, izmišljene protivpravne funkcije u vrhu sudske vlasti, koverte, farsa od slučaja Marović, partijski Javni servis, neće ostati bez sankcije. Crna Gora je, bez dileme, već pod evropskim sankcijama ili na izdržavanju kazne zbog kršenja bazičnih vrijednosnih postulata na kojima počiva EU i demokratski svijet. Zbog toga je nevoljno i morala biti prihvaćena nova metodologija u pregovorima iako se vrh vlasti u startu “principijelno” opirao.

Koliko ćemo još biti u evropskom”pritvoru” zavisi samo od nas. Bez novog velikog iskoraka reformske politike imaćemo nastavak slobodnog pada u gotovo svim segmentima. Da smo postali članica EU danas bismo imali milijardu eura bespovratne pomoći zbog zdravstvene krize. Ima li bolje slike koliko nas košta ovakav model vladanja DPS i satelita, odnosno korupcija, a ona nije ništa drugo nego kradja od sopstvene države i naroda.

* * *

URA: Neformalni Non paper ukazao i na neformalnu klauzulu balansa

Neformalni dokument briselske administracije o napretku Crne Gore u poglavljima 23 i 24 „Non paper“, pokazao je i neformalnu aktivaciju „klauzule balanse“ jer najranjivija karika crnogorskog sistema – pravosuđe i vladavina prava, odavno stagnira i nazaduje zbog kontinuirane političke krize u zemlji, opšteg nepovjerenja u institucije i partitokratije koja je zarobila državu i svaku njenu instituciju, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Oni ističu da aktuelnoj tridesetogodišnjoj nesmijenjenoj vlasti DPS-s nijesu u fokusu reforme i evropski put Crne Gore već zadržavanje nepromijenjenog stanja, u čemu im svesrdno godinama pomažu neke opozicione strukture.

„U toj njihovoj prljavoj igri strada kvalitet građana Crne Gore, evropske integracije gotovo da i ne teku, institucije bivaju zarobljene a Crna Gora ostaje daleka periferija evropskog kontinenta. Zbog toga je važno raskinuti sa tradicionalnim političkim strukturama i Crnoj Gori dati novu šansu za napredak i pomjeranje sa mrtve tačke“, navode u URI.

Ukazuju i da „konačno, sa inostranih adresa stižu sve oštriji izvještaji o napretku zemlje u EU i civilizacijskim integracijama  i da to više ne skriva ni vješt diplomatski rječnik“.

„Kao građani odavno znamo da vladavina prava, lične slobode i slobode medija u Crnoj Gori gotovo da ne postoje, a svi posljednji izvještaji što formalni, što neformalni daju na znanje isto i svjetskim administracijama čiji je predmet preokupacije napredak crnogorskog društva“, ističu oni.

„Ko misli da krađom izbora čije rezultate ne prihvata pola Crne Gore može da gradi institucije sistema, a prije svega pravosudni sistem koji će imati povjerenje javnosti, ko misli da neustavnim personalnim rješenjima na najvišim funkcijama u sudstvu može da obezbjeđuje vladavinu prava, ko misli da partijskim činovnicima može da kreira program medija svih građana, ko misli da hapšenjem zbog objava na Fejsbuku može da gradi lične slobode, onda je jasno da taj Crnoj Gori ne želi evropski put. Sa takvim pristupom se odlučno mora raskinuti i Crnoj Gori dati novi vjetar u leđa u evropskim i civilizacijskim integracijama“, zaključuje se u saopštenju iz URE.

Share.

Comments are closed.