Stranačka saopštenja, 12. mart: URA, Demokrate, Biram Bar/CG, NSD, DPS, SD

Mugoša (SD): Odblokirati Parlament, rast cijena se mora zaustaviti

Poslanik i potpredsjednik SD-a Boris Mugoša je sa izrekom “Nikad nije kasno” pozdravio reakciju Vlade u pravcu ograničenja cijena namirnica i goriva.

On je istakao da iako dvije godine konstantno sugeriše i predlaže mjere u pravcu korigovanja drastičnog rasta cijena životnih namirnica i goriva, pozdravlja konačnu reakciju Vlade u tehničkom mandatu.

Mugoša navodi da neće da ulaziti u razloge da se baš sad predlažu mjere, iako ih kako on navodi naslućuje.

Mugoša ukazuje da je potrebno odblokirati rad Parlamenta za realizaciju navedenih mjera, i kad su cijena namirnica i kad su cijene goriva u pitanju, koje su resorni ministri predložili.

“Nažalost, rad Parlamenta blokiraju i blokadu podržavaju oni politički subjekti sa kojima navedeni ministri planiraju da koaliciono sarađuju…”, zaključuje potpredsjednik SD-a.

***

DPS – Nikolić: Agresija Rusije na Ukrajinu je vododjelnica, vrijeme je da se političke snage u Crnoj Gori jasno odrede 

Andrija Nikolić – član Predsjedništva DPS i poslanik u Skupštini Crne Gore

Vojna agresija Rusije na Ukrajinu i bezočnost tog čina, zapanjila je svjetsku javnost, i u fokus političkih elita stavila temu: na šta je sve Rusija spremna u cilju ostvarenja sopstvenih interesa?

Spremnost ruskog državnog rukovodstva da ispuni svoj geostrateški cilj, mjeri se izgubljenim životima hiljada civila, žena, djece, razorenim gradovima, ruševinama, i prizorima koje Evropa nije vidjela u skorijoj istoriji na svom tlu.

Za iole posvećenijeg tumača političkih prilika, geopolitička igra Rusije u našem regionu, odnosno u Crnoj Gori, bila je više nego očigledna, a činom agresije na Ukrajinu, dobila je i novu dimenziju. Rusija je, hibridno i direktno, posredstvom Crkve Srbije i satelitskih političkih partija, novcem i ideologijom, obavještajno, ali i putem svojih medija, godinama snažila svoje prisustvo u Crnoj Gori. Na to smo glasno upozoravali, iako smo i u domaćoj i u inostranoj javnosti, često nailazili na nerazumijevanje, te na tumačenje da se demokratija nadograđuje i unapređuje sporadičnim promjenama odnosa snaga na političkoj sceni. Što samo po sebi nije sporno, kada i vlast i opozicija služe sopstvenoj državi.

Nevolje Crne Gore sa Rusijom počele su još 2013. godine, kada je tadašnji premijer Milo Đukanović prilikom posjete Vašingtonu izjavio da Crna Gora želi da postane članica NATO, što je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije okrakterisalo činom neprijateljstva i izdaje Rusije. Iako su za takvo opredjeljenje Crne Gore čuli još 2006. godine, kad je, na sastanku u Sočiju, takođe Milo Đukanović lično saopštio predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu da Crna Gora planira ulazak u NATO, zato što smatra da će to unaprijediti našu stabilnost i bezbjednost. Međutim, ruski politički pritisak na Crnu Goru, dobiće svoju destruktivnu dimenziju 2015. godine, kada su domaće političke snage kojima se upravljalo iz moskovskih centara razapele šatore ispred Skupštine Crne Gore, danima parališući život u Podgorici. Nastavilo se pokušajem nasilnog upada u Parlament sa ciljem da se izvede puč i smijeni legitimna vlast, da bi se finalni pokušaj zaustavljanja učlanjenja Crne Gore u NATO dogodio 2016. na dan parlamentarnih izbora, kada je uz pomoć agenata ruske službe, i u sadejstvu sa obavještajnim centrima iz Srbije, spriječen državni udar i ubistvo premijera Mila Đukanovića.

Hibridni napad na Crnu Goru, doživio je svoj vrhunac 2019. godine kada je pravni akt o slobodi vjeroispovijesti, iskorišćen kako bi se pokrenula crkvena kontrarevolucija sa ciljem promjene državnog poretka i stvaranja teokratske države Crkve Srbije. One iste Crkve koju je rezolucija EP, prije par dana, napokon prepoznala kao promotera Rusije, koja u interpretaciji Crkve Srbije ne predstavlja agresora, već zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti. Evropski parlamentarci u rezoluciji navode da Crkva Srbije učvršćuje odnos između države i crkve, ali i sije sjeme razdora među lokalnim stanovništvom razvijanjem pristrasnog pisanja istorije i promovisanja antievropskih programa. Upravo na temelju tog malignog uticaja, Crna Gora je promijenila državnu vlast 2020. godine, te lokalnu vlast u gradovima poput Tivta, Kotora, Budve, gdje se spajalo nespojivo. Zato danas svjedočimo potpunoj disfunkcionalnosti lokalne vlasti u te tri opštine, ali i brutalnom partijskom zapošljavanju, gdje prednost imaju oni koji posjeduju uvjerenje da su učestvovali na litijama.

Nije tajna da su u iščekivanju vjetrova promjena na političkoj sceni, i naši međunarodni partneri prije samo godinu i po pozdravili formiranje Vlade Crne Gore u manastiru, pod dirigentskom palicom Crkve Srbije. Tada smo dobili teokratsku Vladu kao produkt klerikalne kontrarevolucije koju je, valjda je sada svima to jasno, izvela Rusija preko svojih saveznika u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, tačnije, preko političkih i crkvenih ekspozitura koje su joj direktno potčinjene. I ta je kula od karata nedavno pala. A nije imala na čemu ni da stoji, jer je jedini kohezioni faktor u njoj bila Crkva Srbije, koju eto dvije godine kasnije EP prepoznaje kao ključnog nosioca uticaja ruskog faktora.

Danas je i laicima jasno, da je nasilno ustoličenje mitropolita Crkve Srbije i hemijski napad ogranka bivše kvislinške vlade na Cetinju, rusko srpski projekat koji je imao za cilj da se Crna Gora stavi pod punu kontrolu, makar i po cijenu prolivanja krvi, a da se za to optuže goloruki Crnogorci, i u krajnjem predsjednik Crne Gore.

Nekoliko godina kasnije, agresija Rusije na Ukrajinu, pomogla je EU da počne konkretnije da reaguje na destruktivni uticaj Rusije na Balkanu i u Crnoj Gori. I tu se ne smije stati. Crna Gora ima obavezu da uskladi svoju vanjsku politiku sa politikom EU, a u sklopu te obaveze je i obustava distribucije svih medija koji šire ratnu propagandu i manipulacije Kremlja. Više nema mjesta tolerisanju malignog djelovanja proruskih medija u Crnoj Gori, na čije pokušaje destabilizacije naše države odavno upozoravamo.

Civilizacijski je nedopustivo i nehumano, ćutke posmatrati rušenje nezavisne države u Evropi i ubijanje njenih stanovnika, a gore od toga je opravdavati agresiju na nezavisnu državu i učestovati u kampanji širenja dezinformacija koja se plaća ruskim novcem, na kojem je krv ukrajinskih žrtava.

Posljednji je trenutak da se zaustavi kompromitacija Crne Gore kao pouzdanog NATO saveznika, i zemlje koja je najdalje odmakla u procesu pridruživanja EU. Agresija Rusije na Ukrajinu je vododjelnica, koja nas upućuje na to da je ovo trenutak kad svi moramo jasno zauzeti stav. Ako je većina građana Crne Gore za pripadnost evropskom vrjednosnom poretku, onda proevropske snage u zemlji, imaju obavezu da se ujedine i stvore uslove da dobijemo vladu i institucije koje će da djeluju, i da štite državu i njene građane.

***

NSD: Smišljena provokacija Demokratske partije socijalista u susret lokalnim izborima

Prof. Lazar Macanović, predsjednik OO NSD Bar:

Informacija da je tzv. CPC podnijela zahtjev Opštini Bar za dodjelu građevinskog zemljišta za gradnju navodne crkve i navodnog Parohijskog doma u našem gradu i prijem raspopa Miraša Dedeića kod gradonačelnika Dušana Raičevića tim povodom, izazvali su osjećaj nelagode i uznemirenja kod najvećeg broja ovdašnjih vjerujućih pravoslavaca.

Nova srpska demokratija i Demokratski front znaju da se radi o smišljenoj provokaciji Demokratske partije socijalista u susret lokalnim izborima u Baru. Raspop Dedeić je stari, dežurni „kec iz rukava“  DPS-a, naročito kada ta partija želi da zaigra na kartu vjerskih i nacionalnih podjela, a svjedoci smo da su te podjele jedini preostali „aduti“ ostataka parapolitičke organizacije koju predvodi Milo Đukanović, budući da su on i njegovo društvo razorili crnogorsku, a naročito barsku privredu, tako da se u predizbornoj kampanji koju uveliko sprovode nemaju čime pohvaliti.

U Baru, gradu istinske međuetničke tolerancije, gdje pravoslavci, katolici i muslimani imaju svoje saborne bogomolje i u skladu žive uprkos svim nastojanjima DPS-a da taj sklad kompromituje i po svaku cijenu uništi, ovoga puta igra DPS-a i satrapa te partije neće proći.

Pozivamo ih da se pripreme za civilizovan odlazak sa vlasti u Baru i da odustanu od stvaranja međuvjerskih tenzija, jer to više u Crnoj Gori ne prolazi.

DPS može legitimno Miraša Dedeića postaviti za nosioca svoje liste, a eventualno dodjeljivanje građevinskog zemljišta njemu i njegovoj nevladinoj organizaciji ravno je ljudskom ludilu.

Zla krv u Baru nikome nije potrebna, i zato Nova srpska demokratija i Demokratski front pozivaju sve značajnije subjekte u ovoj opštini  i odgovorne pojedince da ignorišu provokaciju DPS-a manifestovanu kroz aktiviranje Miraša Dedeića u kampanji te partije za lokalne izbore.

***

Biram Bar – Biram CG: Svijet više nije isti, ali naši političari to kao da ne vide

Svijet u poslednjih dvije nedjelje nije isti. Sukob u Ukrajini je poremetio mnogo toga. Zemlje u Evropi i našem okruženju ubrzano uvode razne mjere kako bi sačuvale ekonomiju i standard svojih građana. Čak i najveće ekonomije poput Njemačke već trpe posljedice.

Za to vrijeme, mi smo svjedoci prepucavanja saopštenjima između ‘odlazeće Vlade’ i buduće manjinske Vlade oko načina kontrole podivljalih cijena u Crnoj Gori. Sa jedne strane imamo zamrzavanje cijena, što će sigurno dovesti do nestašica jer mi nemamo robne rezerve iz kojih bi država mogla da interveniše. Sa druge strane, čujemo priče o smanjivanju PDV-a i akciza bez objašnjenja odakle će se ta budžetska rupa zakrpiti.

I dok se naši političari ‘nadmudruju’ saopštenjima- stradaju svi građani Crne Gore. Niko od predstavnika partija ne govori o tome kakva će biti ovogodišnja turistička sezona i kako ćemo nadoknaditi nedolazak gostiju iz ratom zahvaćenih područja koji su sa 25 posto bili zastupljeni kao turisti u 2019. godini. Niko od njih ne govori o tome koliko ćemo plaćati litar goriva i da li će ga uopšte biti na pumpama, hoće li na rafovima biti brašna i ulja i po kojoj cijeni. Iz luksuznog hotela na Kopaoniku saznajemo da vlasnik terminala u Luci Bar razmišlja da izađe iz posla, da se Podgorica premišlja i ne zna šta da radi, a da o tome nikoga od nas u Baru, koji smo životno zainteresovani, ne pita ništa.

Nismo mi u Biram Bar – Biram Crnu Goru pesimisti. Mi samo želimo da i oni koji danas samo pričaju o onome što nas dijeli, počnu da pričaju o onome od čega živimo – ekonomiji, novim radnim mjestima, očuvanju postojećih, turističkoj sezoni od koje mi na primorju živimo. Ukoliko ne znaju kako se to radi- neka se sklone i puste one koji imaju znanja i želje da se bave ovim ključnim problemima.

Narod u Crnoj Gori jasno vidi šta se dešava. Jednima je bitno da još malo ostanu u fotelji, a ovim drugma da što prije u nju sjednu. I jedni i drugi zaboravljaju da će vrlo brzo doći dan kada će građani u nekoliko gradova kazniti tu njihovu kratkovidost.

***

Demokrate: Prevara URE neće proći

Pošto GP URA ovih dana zamajava javnost identičnim saopštenjima u kojima poziva Demokrate da sazovu sjednicu Skupštine Crne Gore, danas želimo da ih preduhitrimo i da im kažemo da im prevara ne može proći.

Danas poručujemo onima čiji su novi koalicioni partneri prije samo dva mjeseca u Parlamentu kada je ovaj zakon bio na dnevnom redu bili protiv usvajanja ovog zakona, da prestanu sa spinovima, podmetanjima i lažnom brigom za standard građanki i građana Crne Gore.

Danas im poručujemo da su građanke i građani Crne Gore svjesni da su sva ta saopštenja, zajedno sa kolumnama njihovih vjernih kolumnista u kojima se samo i isključivo kao glavni krivci targetiraju Demokrate, kukavičja jaja koja žele da podmetnu javnosti kako bi njihova davno dogovorena igra i izdaja u očima građanki i građana izgledala prihvatljivo.

Danas poručujemo građankama i građanima Crne Gore, da ih mi nikada nismo niti ćemo izdati i da ćemo nastaviti da se borimo za sve ono što je njihova izborna volja. Zato još jednom apelujemo na sve građanke i građane da nam se pridruže u nedjelju u 18h na protestu prekoputa hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

***

URA: Sve što Bečić i Mandić znaju jesu blokade i destrukcije, a građani će zbog njih od utorka plaćati još skuplje gorivo

U svjetlu najave da bi cijena eurodizela od ponedjeljka mogla poskupjeti za čak 29 centi, a dvije vrste benzina za po 16 centi, šta pokazuju preliminarni podaci nakon jučerašnjeg zatvaranje berzi, iz Građanskog pokreta URA danas opet pozivaju Demokrate Alekse Bečića i Demokratski front Andrije Mandića da “obustave blokadu Skupštine i omoguće umanjenje akciza na gorivo”.

“Dok cijene energenata vrtoglavo rastu, šta se makar u nekoj mjeri može umanjiti usvajanjem predloga o smanjenju akciza, Bečić i Mandić još uvijek blokiraju sjednicu državnog parlamenta, koji mora odlučiti po tom pitanju. Razumijemo da su Bečiću i Mandiću partijski interesi ispred javnog, ali zbog ukupne situacije moramo reagovati brzo i efikasno, kako bi umanjili brojne negativne efekte krize”, ukazali su u pokretu URA.

URA danima poziva Demokrate i Demokratski front da odblokiraju Skupštinu i u što kraćem roku zakažu sjednicu, kako bi se na dnevnom redu mogao naći i predlog o umanjenju akciza na gorivo.

“Ono što Bečić i Mandić nažalost ne razumiju, jeste da svaki novi rast cijene energenata uslovljava i rast cijena gotovo svih drugih proizvoda, a time značajno pogađa budžet svih građana Crne Gore. Sve što Bečić i Mandić znaju jesu blokade i destrukcije, a građani će zbog njih od utorka plaćati još skuplje gorivo”, ukazali su iz URE.

Iz ove partije  su ranije inicirali i ukidanje PDV-a za osnovne životne namirnice, ali i taj predlog stoji na čekanju, sve dok se ne odblokira rad državnog parlamenta.

Share.

Comments are closed.