Stranačka saopštenja, 14. februar: SNP, Prava CG, LP, BS

BS: Ibrahimović osudio gnusni čin paljenja automobila poslanika DF-a Dejana Đurovića

Predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Ervin Ibrahimović osudio je gnusni čin paljenja automobila poslanika Demokratskog fronta (DF) Dejana Đurovića.

“Bez želje da prejudiciram motive paljenja automobila mog uvaženog kolege Dejana Djurovića, ukoliko se radi o namjernom paljenju, javno i najoštrije, u svoje i u ime Bošnjačke stranke, osuđujem taj gnusni čin i pružam punu podršku njemu i njegovoj porodici.

Živim i borim se za Crnu Goru u kojoj niko nikada neće biti meta bilo kakvog napada zbog svog stava, mišljenja, političke, nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti, jer je bolja, prosperitetnija, demokratska i evropska Crna Gora nemoguća bez kulture dijaloga, međusobnog uvažavanja i tolerancije kao esencijalnih vrijednosti svake demokratske političke zajednice.

Pluralizam mišljenja i političkih ideja sastavni je i neodvojivi dio demokratije i predstavlja njenu najveću vrijednost i svaki atak bilo kakve vrste na tu vrijednost duboko je antidemokratski, a, usuđujem se reći i antidržavni čin.

Pozivam sve aktere političke scene da u javnom diskursu, najbolje ličnim primjerom, promovišu vrijednosti tolerancije, kulture dijaloga, uvažavanja razlika i kulturne i argumentovane razmjene mišljenja.

Još jednom, moja puna podrška uvaženom kolegi Dejanu Djuroviću i poziv državnim organima da što prije rasvijetle sve okolnosti ovog događaja, a eventualne vinovnike privedu pravdi i kazne po zakonu”, saopštio je Ibrahimović.

***

LP: Nadležni hitno da istraže spaljivanje vozila poslanika Đurovića, CG mora biti sigurna država za sve

Liberalna partija poziva nadležne organe da istraže slučaj spaljivanja vozila poslanika u Skupštini Crne Gore Dejana Đurovića u Baru. Kao principijelna liberalna, demokratska i moderna partija oštro osuđujemo takve pojave u crnogorskom društvu i svi zajedno moramo im se suprotstaviti.

Ohrabruje što je nadležno tužilaštvo odmah preduzelo korake ka rasvjetljavanju i rješavanju ovog slučaja. Mora se hitno utvrditi šta je uzrok ovog nedjela, te ukoliko se pokaže da je neko umiješan, oštro sankcionisati počinioce.

Svaki poslanik kao najviši predstavnik građana mora uživati sigurnost u društvu, kako javnog govora, tako i sopstvenog života i imovine, kako bi mogao savjesno i otvoreno obavljati svoju funkciju u službi javnosti. Ovakvi slučajevi ne doprinose osjećaju sigurnosti pa se zato mora poslati poruka od strane države da su takve pojave neprihvatljive i da ne mogu proći nekažnjeno.  Crna Gora mora biti sigurna država za sve.

***

Prava CG, Milačić: Pozivamo Strahinju Bulajića, da ne zakazuje sjednicu Skupštine bez saglasja 41 poslanika većine od 30. avgusta

Pozivamo vd predsjednika Skupštine Crne Gore gospodina Strahinju Bulajića da ne zakazuje sjednicu Skupštine u redovnom proljećnjem zasijedanju, što je u njegovoj isključivoj nadležnosti, ukoliko ne postoji saglasnost 41 poslanika većine 30. avgusta za sazivanje sjednice na kojoj bi se birao novi Predsjednik Skupštine, kao i nova Vlada Crne Gore, glasovima DPS-a i njegovih koalicionih partnera.

S obzirom da se već nekoliko mjeseci unazad vrši prekrajanje izborne volje građana putem političke korupcije, stvaranjem nove većine suprotne izbornim programima i porukama 30. avgusta, jedino legitimno rešenje postojeće političke krize predstavljaju prijevremeni parlamentarni izbori.

Sazivanje sjednice Skupštine u redovnom proljećnjem zasijedanju bez saglasnosti 41 poslanika 30. avgusta bilo bi ravno izdaji izborne volje građana i svjesnom učestvovanju u njenom prekrajanju i uvođenju DPS-a u novu parlamentarnu većinu, kroz izbor novog Predsjednika Skupštine i nove Vlade Crne Gore.

Podsjetićemo da je prethodno rukovodstvo Skupštine Crne Gore na čelu sa Aleksom Bečićem i Vlade Crne Gore na čelu sa Zdravkom Кrivokapićem izabrano većinom od 41 poslanika partija koje su glasale za pad režima DPS-a, a da u ovom trenutku ne postoji saglasnost ove većine za izbor novog Predsjednika Skupštine i izbor nove Vlade.

Najzad, u dobroj parlamentarnoj praksi ovog saziva Skupštine bilo je uobičajeno da se sjednica Skupštine ne zakazuje ukoliko ne postoji saglasnost svih konstituenata većine od 41 poslanika 30. avgusta, pa je Aleksa Bečić potpuno legitimno odlagao sjednice Skupštine. Tako je, između ostalog, potpuno legitimno odlaganje sjednice Skupštine trajalo više mjeseci dok je čekana saglasnost za održavanje sjednice Skupštine od DF-a u toku trajanja njihovog bojkota. 

Pozivamo kolege iz DF-a sa vd predsjednikom Skupštine gospodinom Strahinjom Bulajićem da na ovaj način pruže jasne garancije da neće zakazivati sjednicu bez većine 41 poslanika parlamentarne većine 30. avgusta, što će biti konkretan pozitivan signal da postoji volja većine u okviru 41 poslanika 30. avgusta da se sačuva izborna pobjeda i spriječi izdaja stvorena pokušajima političke korupcije od strane DPS-a, navodi se u saopštenju predsjednika Prave CG.

***

SNP: Osuđujemo paljenje automobila poslanika Đurovića

Socijalistička narodna partija Crne Gore najoštrije osuđuje vandalski čin paljenja automobila poslanika DF-a Dejana Đurovića i poziva nadležne organe da u što skorijem roku pronađu počinioce ovog sramnog akta.

Mislili smo da je prošlo vrijeme napada na ljude zbog njihovog političkog djelovanja, ali ovakvi primjeri nas podsjećaju u kakvom društvu još uvijek živimo.

SNP CG poziva na smirivanje strasti u Crnoj Gori i na vraćanje dijalogu kao osnovnom načinu rješavanja svih problema u društvu.

Slobodno bavljenje bilo kojim poslom, pa i politikom, mora biti zagarantovano i omogućeno svakom pojedincu i niko ne smije trpjeti ovakve posljedice zbog svog političkog angažmana.

Share.

Comments are closed.