Stranačka saopštenja, 15. oktobar – DPS, SNP, BS, Demokrate

Saopštenje za javnost Demokrata

Imajući u vidu aktuelnu situaciju i javnu polemiku u vezi aktiviranja vojnog poligona na Sinjajevini, očekujemo od odlazeće lokalne vlasti da se, prije svega, rukovodi interesima i očekivanjima građana. S tim u vezi, Demokrate Mojkovca sugerišu odlazećem predsjedniku Opštine da povuče potpis na saglasnost za izgradnju vojnog poligona.

Očekivano je i u skladu sa civilizacijskim dostignućima savremenih demokratija, da se u ovom slučaju ne povlače jednostrani potezi, pa bi u tom svjetlu bilo razumno obustaviti planirano gađanje.

Pored poznate činjenice da su kultura dijaloga i demokratski pristup rješavanju problema vrijednosti koje su strane partiji kojoj pripada Mišnić, očekivali smo da će ga ipak u rješavanju aktuelnog problema na širi pogled podstaći njegova prepoznatljiva ljubav prema prirodi i planinarenju.

Kao odgovoran politički subjekt upoznajemo javnost da sva voda koja se koristi za piće u našoj opštini dolazi sa izvora koji se nalaze na Sinjajevini. Dakle, postoji osnov za ozbiljnu zabrinutost, da bi bilo kakvo devastiranje prirode uzrokovalo da ti izvori možda i nestanu.

Poznato je i to da je planina Sinjajevina oslonac za održavanje i razvoj stočarstva brojnih domaćinstava u opštini Mojkovac i da im je to osnovni izvor prihoda.

Demokrate Mojkovca pozivaju sve nadležne institucije, lovačka društva i ljubitelje prirode da stanu u zaštitu ugroženih vrsta divljih životinja na ovom prostoru.

Imajući sve ovo u vidu, pozivamo na širi dijalog uz obavezno učešće stručne javnosti i civilnog sektora, kao i na uzdržavanje od preduzimanja jednostranih poteza koji su suprotstavljeni očekivanjima ubjedljive većine građana Mojkovca.

***

BS: Ljudski životi najveća vrijednost, svi da damo doprinos u borbi protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa zahtijeva da svi zajedno moramo striktno poštovati epidemiloške mjere, te preporuke nadležnih zdravstvenih institucija, kako bi na taj način sačuvali najveću vrijednost – ljudske živote.

Aktuelna epidemiloška situacija, gdje na dnevnom nivou imamo konstantno između stotinu i dvije stotine zaraženih, rezultirala je da se svakodnevno povećava i broj umrlih od koronavirusa. Kao društvo koje baštini vrijednosti čovjekoljublja, moramo pokazati visok stepen odgovornosti i na taj način čuvati sebe i druge.

Borba za život je najveća ljudska borba. Zato pozivamo sve organizacije, institucije, kao i građane Crne Gore da budemo na visini zadatka. Mjere koje je propisala struka, moraju se poštovati i to je jedini način da smanjimo kako broj zaraženih, tako i broj umrlih.

U vremenu krize, moramo misliti i na budućnost naše države. Svaki izgubljen život u borbi sa koronavirusom, nenadoknadiv je gubitak za društvo.

***

SNP: Slađana Kaluđerović: Razvojnu šansu tražiti u stimulisanju poljoprivrede, kao i malog i srednjeg biznisa

Preduslov za investicije jeste stabilnost, a nje nema bez pravne države. Nigdje u svijetu nema snažne ekonomije, bez snažne vladavine prava.

Promjenom vlasti napravili smo prvi korak ka oporavku crnogorske privrede, jer je DPS Crnu Goru tretirala kao svoj feud. Privreda u Crnoj Gori se već duži period nalazi u ozbiljnim problemima, odnosno privredne aktivnosti bile su u padu i prije krize izazvane korona virusom.

Za prva tri mjeseca ove godine, izvoz je bio manji 5,6%, dok je industrijska proizvodnja zabilježila pad od 7,3%. Sa koronom, svi ovi podaci postaju mnogo gori. Ukupna spoljno-trgovinska razmjena Crne Gore za period januar – jun ove godine bilježi pad od 15,8% u odnosu na isti period prosle godine. Dok je u istom periodu izvoz bio manji za 12,6%.

Crna Gora, suštinski, nema investicija u sektor proizvodnje, već se sve svelo na sektor usluga, koji je pokazao svoju ranjivost tokom ove pandemije.

Svjedoci smo da je godinama u Crnoj Gori od „ekonomskih stručnjaka“ bliskih prethodnoj vlasti, razvijana teza kako treba da se oslanjamo isključivo na usluge, jer je to navodno budućnost, a da je domaća proizvodnja od sekundarne važnosti.
Međutim, dogodila se korona i stvari postavila na svoje mjesto, odnosno pokazala da se crnogorska ekonomija ne smije dominantno bazirati na uslugama, što nam potvrđuju i konkretni podaci.

Razvojnu šansu treba, prije svega, tražiti u stimulisanju domaće proizvodnje. Neophodno je davati podsticaj razvoju poljoprivrede, ali i malog i srednjeg biznisa, kako bi se održali, posebno u ovom teškom periodu pandemije. Prethodna vlast je radila sve suprotno. Pustila je manje privrednike da se sami snalaze, pa je jedan dio zatvarao poslovnice, drugi su bili prinuđeni da otpuste određeni dio radnika, dok su se neki trudili da se održe makar na pozitivnoj nuli. U svemu tome izgubili su naši građani – kako vlasnici, tako i njihovi zaposleni.

Rezultat su otkazi radnicima, dok su oni koji su zadržali posao prinuđeni na rad za manje plate i često bez odmora kako bi sačuvali izvor prihoda. Za razliku od manjih privrednika, kompanije, koje imaju snagu da iznesu ovu krizu, dobijale su značajnu i izdašnu podršku od države.

Zadatak nove vlasti jeste da se takvoj praksi stane na put. Crna Gora mora biti pravna, solidarna i pravedna država, koja će brinuti o svim svojim građanima, a ne samo o malom broju privilegovanih što je do sada bio slučaj.

***

OO DPS Budva: Čestitamo na prvom ekspertu

Imenovanje Predraga Ivanovića na funkciju v.d. direktora Komunalnog preduzeća bez sumnje predstavlja, “najskuplji” i najbolje kapitalizovan krik, u novoj budvanskoj vlasti. Imajući u vidu da svi u Budvi znaju ostale Ivanovićeve “reference”, i da ga baš ni jedna od obrazovanja, preko iskustva, do sposobnosti ne preporučuje za direktora Komunalnog, nameće se zaključak da je jedina njegova komparativna prednost u odnosu na ostale kandidate bilo ono divljačko nasrtanje na odbornika Džakovića, sa sve unošenjem u lice i urlicima koji su možda dokaz Darvinove teorije ali ne i preporuka za obavljanje odgovornog javnog posla.

Nestrpljivo očekujemo da “podizvođač Carević” lično saopšti javnosti koje su reference Ivanovića preporučile za direktora Komunalnog preduzeća. Poznajući kapacitete nove gradske uprave, bojimo se da iznenađenja tek predstoje. Jedino čemu se iskreno nadamo je da ovakav “ekspertski kadar” neće zasjesti, i na državne funkcije.

Share.

Comments are closed.