Stranačka saopštenja, 16. februar – SNP, SD, LP, DPS, URA

URA: Konatar – Hrebičkova: Podrška Češke Republike evropskoj budućnosti Crne Gore

Predsjednik Kluba poslanika „Crno na bijelo”, Miloš Konatar i sekretarka Kluba poslanika, Aida Batilović sastali su se danas sa ambasadorkom Češke, Nj.E. Janinom Hrebičkovom i zamjenicom amabasadorke, gospođom Petrom Ali Dolakovom.

Sagovornici su razmijenili informacije o najvažnijim događajima u proteklom periodu u Crnoj Gori, a poslanik Konatar je upoznao ambasadorku sa konceptom evropske vlade sa jasnom agendom usmjerenom ka evropskim integracijama, reformi i borbi protiv organizovanog kriminala.

Tom prilikom je napomenuo da je glavni cilj nakon izbora ispunjen, dogodile su se političke promjene ali se mora nastaviti dalje kako bi Crna Gora u najskorijem roku postala članica Evropske unije i da se period stagnacije ne smije nastaviti.

Poslanik Konatar je upoznao ambasadorku sa dosadašnjim aktivnostima kada su u pitanju inicijalni razgovori sa političkim akterima i obavljenim konsultacijama o programskim načelima i prioritetima buduće Vlade.

Ambasadorka Hrebičkova se zahvalila na pruženim informacijama i pozdravila napore koje  URA i njen lider Dritan Abazović ulažu kada su u pitanju demokratski i evropski procesi u Crnoj Gori i kazala da će svaka vlada koja bude proevropski orijentisana imati punu podršku Češke Republike na tom putu.

Ambasadorka je istakla važnost intenzivne diplomatske saradnje i rada ka ispunjenju ključnih ciljeva.

Zajednički je konstatovano da je saradnja sa evropskim partnerima od ključnog značaja, iskazano je zadovoljstvo zbog istih vrijednosti i ciljeva.

Konstatovano je  i da naša država ima odlične odnose sa državama u regionu i da je to veliki kapital za buduće procese i saradnju.

Obije strane su iskazale pozitivna očekivanja kada je u pitanju rad buduće Vlade i nadu da će svi politički akteri prepoznati trenutak,  pokazati odgovornost i spremnost da rade zajedno na sprovođenju reformi i napredovanju Crne Gore u pristupnim procesima ka EU.

***

DPS, Muratović: Transakcija sa firmom Dake Davidovića ukazuje na korupciju i dodatno urušava Plantaže

Zoran Miladinović, kome je mandat vršioca dužnosti direktora Plantaža istekao još krajem decembra, zloupotrebljava funkciju i nedomaćinskim rukovođenjem nanosi nesagledive štete preduzeću na čijem je čelu.

Tako danas objelodanjeni podatak, da je konkurentskoj kompaniji Neksan, u vlasništvu Dake Davidovića, Miladinović prodao vino u rinfuzi ispod tržišne cijene, svakako pripada rubrici vjerovali ili ne?!

Ovakva transakcija ukazuje na korupciju jer je na ovaj način konkurentskoj firmi omogućeno da pakuje gotov proizvod u svoju ambalažu, pa da ga potom, pod svojom brendom prodaje i tako ostvaruje ogromnu novčanu dobit na štetu Plantaža.

Miladinović, osim što obavlja funkciju za koju mu je istekao mandat, zloupotrebio je poziciju i omogućio preduzeću Miodraga Dake Davidovića da pribavi veliku materijalnu korist. Za ovako urušavanje nekada najuspješnijeg crnogorskog privrednog giganta, svakako će snositi konsekvence i direktor i članovi Odbora direktora, koji nastavljaju da urušavaju preduzeće Plantaže, vodeći ga ka potpunom poslovnom posrnuću.

***

DPS, Pavićević: Rovčanin će odgovarati za sistemsko urušavanje EPCG

“Da je ekspertskom izdanku Demokratske Crne Gore Nikoli Rovčaninu dodijeljen zadatak da sa direktorske pozicije ruinira državnu firmu “Elektroprivedu Crne Gore”, svjedoči činjenica da je u njegovom mandatu broj zaposlenih u ovom preduzeću porastao za 78, a u Rudniku uglja, čiji je EPCG jedini akcionar, do 31.12.2021. godine zaposleno čak 443!?

S obzirom na to da su troškovi za zarade i naknade, po izvještaju Ministarstva kapitalnih investicija, najviše porasli u EPCG i to za 8,7% ili 1,3 miliona eura, jasno je da je došlo do prenagomilavanja lica na platnom spisku.

Ni tu nije kraj sage o “domaćinskom” odnosu Rovčanina prema preduzeću koje je nekada bilo faktor ekonomske stabilnosti Crne Gore. Naime, ovaj “brižni” direktor, za slučaj smjene, sebi je obezbijedio da i ubuduće prima 70% ugovorene zarade od 2.951 eura.

Da mu ni to nije dovoljno, te da je u panici da ne izgubi ovih preostalih 30% dokazuje i činjenica da je Rovčanin jedan od najglasnijih u odbrani fotelja kroz proteste čiji je organizator Demokratska Crna Gora, partija koja je rasadnik ovakvih uhljeba od kojih su neki zbog vlastite nesposobnosti, bili prinuđeni da budu i preletači ne bi li se profesionalno ostvarili.

Do kada će trajati predstava o “uspješnom” preduzeću, ostaje da vidimo. Jedno je sigurno: doći će vrijeme da odgovaraju oni koji su na ovaj način sistemski uništavali državnu kompaniju koja je služila za ponos i na taj način dodatno urušavali ekonomiju Crne Gore”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Aleksandar Pavićević, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore.

***

SD, Šehović-Presker: Obezbijediti najširu podršku oko evropske agende

Neophodno je obezbijediti najširu moguću političku podršku oko
zahtjevne evropske agende, zaključeno je na jučerašnjem sastanku
predsjednika Socijaldemokrata Crne Gore dr Damira Šehovića sa
ambasadorom Republike Slovenije NJ. E. Gregorom Preskerom.   Ambasador Presker čestitao je Šehoviću na izboru za predsjednika partije.

Šehović i Presker razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji
i izazovima koji se nalaze pred Crnom Gorom. Saglasili su se da je
sadržajan i inkluzivan dijalog najbolji put do održivog političkog
rješenja.

Ambasador Presker je saopštio da će Slovenija sarađivati sa svakom
demokratskom Vladom koja je posvećena daljem ubrzanju evropskih
integracija i jačanju zajedničkih vrijednosti. Predsjednik Šehović
istakao je da će se Socijaldemokrate zalagati za građanski, proevropski
karakter vlasti, te vraćanje multikulturalnog, multivjerskog i
multinacionalnog predznaka Crnoj Gori, te da će, kao i uvjek do sada,
biti kontruktivan činilac u riješavanju političkih i društvenih izazova.

***

LP: Opština Nikšić da obuzda svoj ekstremizam ili će odgovarati, CPC drže u mraku iako nema dugovanja

“Opština Nikšić sa g. Kovačevićem na čelu, po sopstvenom priznananju sljedbenikom četničke ideologije, u sadejstvu sa CEDIS kojim rokovode Demokrate, već mjesecima sistemski maltretira, progoni i stavlja u nejednak položaj vjernike i svještena lica jedne vjerske zajednice, Crnogorske pravoslavne crkve. Opština Nikšić zagazila je debelo u zonu krivične odgovornosti kršeći i Ustav i zakone, namjernim stavljanjem u nejednak položaj građana isključivo zbog njihove vjerske pripadnosti koja je ostrašćenoj upravi Nikšića očigledno nepoželjna.

Naime, Episkopski dvor u Nikšiću, Crnogorske pravoslavne crkve i dalje je bez struje iako dugovanja za električnu energiju nemaju. Vladika CPC Boris koji boravi u ovom objektu saopštio je ranije kako su sva dugovanja odavno izmirena te da je zahtjev za uključenje upućen CEDIS-u. Iz ove državne kompanije poručili su da ne mogu da uključe struju dok Opština Nikšić ne potvrdi Ugovo o priključenju nakon izmirenog dugovanja. Opština Nikšić, očigledno, takvom tehnikalijom mjescima opstruira jednu vjersku zajednicu i otvoreno diskiminišući građane isključivo zbog pripadnosti Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Upozoravamo Opštinu Nikšić i njene čelnike, ali i rukovodstvo CEDIS-a, da ostave za svoju intimu svoje kleronacionalističke, šovinističke i radikalne fetiše i da obuzdaju svoj ekstremizam i mržnju prema svemu drugačijem, naročito prema svemu crnogorskom te da ispune svoju zakonsku obavezu da služe građanima, konstatuju činjenicu da nema prepreke da se objekat u kojem je vladika CPC priključi na struju. Šokantno je da bilo koja vjerska zajednica danas u Crnoj Gori mora da živi i radi u mraku, pod svijećama i uz vatru, a za to će neko morati da odgovara pred zakonom i pravdom”, kaže se u saopštenju PR službe LPCG.

***

SD: Smanjiti akcize na gorivo do 25%

Socijaldemokrate danas predaju u skupštinsku proceduru dopunu Zakona o akcizama kojom se predlaže da u slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, kakva je već duže vrijeme situacija, Vlada Crne Gore može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize na bezolovni i dizel do 25%.

Kao što je javnost upoznata, cijene goriva u Crnoj Gori su na istorijskom maksimimu. U poslednjih godinu i po, preko deset puta su rasle cijene goriva i one su danas za oko 40% veće nego u decembru 2020.

Nažalost, takav rast cijena goriva je uticao i na rast cijena mnogih drugih roba i usluga, što je sve dovelo do pada standarda velikog broja gradjana.

Socijaldemokrate očekuju da će se ovaj predlog usvojiti na prvoj narednoj sjednici i da će dobiti podršku svih poslanika u crnogorskom Parlamentu.

***

SNP: Joković uputio Vučiću čestitku povodom Dana državnosti Srbije

“U svoje ime i u ime Socijalističke narodne partije Crne Gore, Vama, državnom rukovodstvu i građanima Srbije, čestitam Dan državnosti, odnosno dan kada je Srbija dobila jedan od najmodernijih i najdemokratskijih ustava onog doba.

Tradicionalni, bratski odnosi Crne Gore i Srbije moraju se nastaviti i razvijati, za dobrobit naših naroda i svih građana.

U obavezi smo da to uradimo jer nas vezuje naša slavna zajednička istorija, a i bogato kulturno i duhovno nasleđe.

Uz nadu da će Republika Srbija postići napredak na svim poljima, još jednom vam čestitamo ovaj veliki praznik”, navodi se u čestitki koju je uputio Vladimir Joković, predsjednik SNP-a.

Share.

Comments are closed.