Stranačka saopštenja, 17. februar – SD, DPS, SNP

SNP: Katnićevim odlaskom u penziju završena ružna epizoda

Socijalistička narodna partija Crne Gore pozdravlja odlazak u penziju najvećeg zaštitnika Mila Đukanovića i DPS-a, Milivoja Katnića. Smatramo izuzetno vrijednim rad i zalaganje novih članova Tužilačkog savjeta koji su današnjim postupkom zaustavili dalje urušavanje sistema vladavine prava i pravde u Crnoj Gori. 

Ne treba ni podsjećati na sve afere koje su se desile u vrijeme Milivoja Katnića, kao što su afera “Državni udar”, “Koverta”, “Abudabi fond” i brojne druge zbog kojih je Crna Gora trpjela štetu i zbog kojih su se naši građani godinama stidjeli. 

Ne treba podsjećati ni na to da je Katnić bio najveći zaštitnik šefa bivšeg režima Mila Đukanovića, za kojeg, gle čuda, za sve ove godine nije bilo ni “udaljene sumnje” da je učestvovao u bilo kakvom nepočinstvu. 

Na ovaj način odblokirana su poglavlja 23 i 24, a Crna Gora može krenuti u potrebne reforme kako bi ispunila sve kriterijume EU. 

Jedna ružna epizoda je završena i nadamo se da sada slijedi znatno bolji period za Crnu Goru jer je konačno otklonjen jedan veliki kamen spoticanja na našem evropskom putu. Borba tek počinje, a svi koji su bili zaštićeni sad su potencijalna meta ruke pravde.

***

Đukanović čestitao Šehoviću izbor na mjesto predsjednika SD-a

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, čestitao je novoizabranom predsjedniku Socijaldemokrata, Damiru Šehoviću, izbor na tu funkciju.

Đukanović je u čestitci rekao da, pored osvjedočenih ličnih referenci za obavljanje najodgovornije dužnosti predsjednika partije, Šehovićev izbor predstavlja i potvrdu demokratskog zrijevanja Socijaldemokrata, kao i Crne Gore, potvrdu razvoja multietničke demokratije na djelu i još jednu

garanciju ispravnosti evropskog kursa zajedničke politike dvije partije.

„Siguran sam da će Socijaldemokrate, inoviranim kadrovskim i programskim rješenjima prilagođenim vremenu u kojem živimo, na čelu s Vama, uspješno nastaviti da jačaju svoj status na političkoj sceni i da ćete ostati važan akter u realizaciji strateških evropskih i evroatlantskih ciljeva kojima težimo. Uz spremnost za nastavak dobre saradnje naših partija, upućujem Vam najbolje želje za dalje uspjehe i prijateljske pozdrave“, naveo je Đukanović u čestitci.

U odgovoru na čestitku, predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović rekao je da su Socijaldemokrate, kao građanska partija lijevog centra, koja je imala nemalu ulogu u svim dosadašnjim značajnim dostignućima Crne Gore, svjesne svoje pripadajuće odgovornosti u daljem snaženju građanskog duha

Crne Gore i davanja doprinosa izlasku iz trenutne političke krize, ali i svih budućih izazova.

„Novo rukovodstvo Socijaldemokrata, sa programskim, organizacionim i kadrovskim iskoracima koje smo napravili, daće, vjerujem, dodatni impuls sazrijevanju naše političke scene na kojoj se profiliše značajan pokret državotvornih partija koje se zalažu za slobodnu i evropsku Crnu Goru, jednaku za sve. Nemam sumnje da će progresivne snage u Crnoj Gori još jednom pokazati kapacitet za zajedničku promjenu društvenog ambijenta nabolje, kao i da će naše partije na tom putu nastaviti kvalitetnu saradnju, na zadovoljstvo svih građana Crne Gore“, naveo je Šehović.

***

Anđušić: Podatak da je crnogorska ekonomija najmanje slobodna na Zapadnom Balkanu – rezultat rada Krivokapićeve vlade

“Objavljeni podatak da je crnogorska ekonomija najmanje slobodna na Zapadnom Balkanu još jedno je faktičko stanje i realna slika učinka Krivokapićeve vlade.

Ne čudi što se ovim povodom, ekspertski dvojac Spajić – Milatović nije oglasio, i spinovnim tvitovima i štelovanim grafikonima, pokušao da se pohvali učincima svog rada koji su doveli do ovih poražavajućih rezultata. I posljednjem građaninu naše države kojeg su opsenom i demagogijom, pokušali da dovedu u zabludu, jasno je da je manipulacijama i populističkim frazama ovog ekspertskog dvojca došao kraj jer je Crna Gora dovedena do totalnog ekonomskog posrnuća.

Iako će učinci ministara Spajića i Milatovića, zajedno sa kompletnom smijenjenom vladom ostati ružna prošlost u istoriji naše države, teške posljedice njihovih populističkih i neodgovornih postupaka nažalost ostaju. Za saniranje štete nanijete našoj ekonomiji, će biti potrebno vrijeme koje smo ovih godinu i po dana protraćili i izgubili”, navodi se u saopštenju Mihaila Anđušića, člana Izvršnog odbora DPS Crne Gore.

***

Čelanović: “Uglavnom neslobodna” Crna Gora!

“Samozvani eksperti dobili još jednu ocjenu svog rada: Indeksom ekonomskih sloboda zauzeli smo ‘jaku’ 103. poziciju od ukupno 177 zemalja. Pad za 23 mjesta u odnosu na predhodno istraživanje i ulazak u zonu neslobodnih ekonomija rezultat je ovog tandema eksperata u pokušaju.

Kako su im usta puna hvale o sebi samima očekujem neku veselu excel tabelu koja će nam objasniti da je ovo sjajan rezultat i da se od ovoga bolje moglo nije. Zaboraviće da objasne ‘ekperti’ kako to zapošljavaju i šakom i kapom, kako u državnoj upravi (koja je dobila ocjenu ‘preglomazna’) tako i u ‘oslobođenim’ opštinama (zašto je takodje potrebna saglasnost ministarstva finansija ili ipak istaknutijeg eksperta ovog neprikosnovenog ekonomskog dvojca).

Zaboraviće vjerovatno u toj tabeli i kolonu sa rastom cijena goriva koje su dostigle rekordan nivo. Ali cijene goriva nisu usamljene, u stopu ih prate i cijene svih životnih namirnica uključujući i osnovne namirnice za život koje bi država trebalo da štiti odnosno da kontroliše njihov rast. Ali države nema već godinu i par mjeseci pa se dragi sugrađani prilagođavamo novonastalim okolnostima.

Da zaključim: Ekperti su nas pokušali ubjediti da je stigla sloboda, a mi dobili ocjenu ‘uglavnom neslobodna ekonomija’!”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Miloš Čelanović, funkcioner SDCG.

Share.

Comments are closed.