Stranačka saopštenja, 20. april – Demokrate

Leković (Demokrate): Tužilaštvo da ispita prodaju atraktivne parcele na kojoj se nalazi ogledno dobro Srednje stručne škole u Baru

„Problem sa stoljetnjim maslinjacima i oglednim dobrom koje pripada Srednjoj stručnoj školi u Baru, vrhunac je sage koja je započela još 2018. godine na DUP-u Topolica III.

Podsjećam još jednom da se bivša Vlada  bavila prodajom zemljišta na najatraktivnijem barskom DUP-u Topolica III više puta. Prvo je 2018. godine pokušavala da proda urbanističku parcelu po nevjerovatnoj cijeni od samo 92 eura po m2, da bi se, nakon otkrivanja afere od strane Demokrata, prebacila na susjedne nepokretnosti sa pravom raspolaganja Opštine Bar. Na naše insistiranje Opština Bar zaključkom utvrđuje početnu minimalnu cijenu zemljišta u iznosu od 380,00 e/m2, i postavlja je kao uslov za davanje saglasnosti. Kako je vrijednost zemljišta na ovoj urbanističkoj parceli procijenjena i od strane Uprave za nekretnine u iznosu od 410,00 e/m2, Vlada ubrzo odustaje i od ove prodaje.

Nakon ovih neuspjelih pokušaja, Vlada zaobilazi Opštinu Bar, te konačno uspjeva i 2019. godine prodaje skoro 30 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta na UP1 zoni A, bloku 1, DUP Topolica III po cijeni od samo 132 e/m2 konzorcijumu koji je dostavio ponudu. U vezi sa ovom konkretnom prodajom postavlja se više pitanja:

Prije svega, kako je moguće da je najatraktivnije barsko zemljište prodato po ovako niskoj cijeni? Kako je moguće da je pandan za procjenu vrijednosti ovog zemljišta uzeta vrijednost imovine u Lučicama, Opština Budva? Kako je moguće da u Izvještaju o procjeni predmetne nepokretnosti iz 2019. stoji da će broj smještajnih jedinica za prodaju biti samo 100, da bi u izvještaju nove Vlade saznali da se planira prodaja svih 322 smještajnih jedinica, što enormno podiže zaradu novom investitoru? Ako u predmetnom izvještaju o procjeni stoji da je postojećim DUP-om data mogućnost izgradnje hotelskog kompleksa maksimalnog kapaciteta do 200 mjesta, da li će prodaja 322 smještajne jedinice u praksi značiti da se u Baru neće graditi hotel već zgrade za prodaju stanova? Da li je procjenu ove vrijedne imovine radila ista Sanja Radović čiji je nalaz u sudskom predmetu protiv Miomira Mugoše, okarakterisan od strane SDT-a kao citiram: “totalno pristrastan, nekompetentan i neprofesionalan”? Izvještaj je rađen u predmetu pred podgoričkim Višim sudom protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, koji se tereti da je prodajom opštinske zemlje kompaniji “Carine” za 165 eura po kvadratu – oštetio lokalni budžet.

Razlog zbog čega je sve ovo značajno leži u tzv. rezidualnoj metodi koja je korišćena prilikom procjene predmetne imovine 2019. godine, a čiji je jedan od osnova minimalna očekivana zarada koju investitor očekuje za sebe, a koja je očigledno mnogo veća, jer se planira prodaja ne 100 već 322 smještajne jedinice po cijeni jedne od pola miliona eura, što dostiže ukupnu cifru od preko 150 miliona eura samo od prodaje.

Dakle, umjesto za očekivanih i minimalnih 10 miliona, vrijedna državna imovina površine 27.972 m2 u centru grada, na 100 metara od mora prodata je za samo 3.692.304,00 eura od čega je Opštini Bar pripalo nešto više od milion, čime je nanijeta višemilionska šteta kako Opštini tako i državi Crnoj Gori.

Zbog svega toga smatramo da bi tužilaštvo trebalo da ispita kompletan proces prodaje ove vrijedne državne imovine, sagleda ulogu Vlade, Opštine Bar i njenog Predsjednika, kao i parcelizaciju nadležnih organa na osnovu koje je imovina Srednje stručne škole privatizovana i sada kako vidimo ugrožena“, navodi se u saopštenju Momčila Lekovića, odbornika Demokrata u SO Bar.

Share.

Comments are closed.